SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPocnete de bici si sunete de talangi, la Agnita

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Anul acesta a fost al saptelea an consecutiv in care in Agnita au rasunat pocnetele bicelor si sunetul talangilor si a VI-a editie a paradei organizata de Breasla Lolelor. inainte de spectacolul desfasurat pe esplanada din fata primariei, lolelor si spectatorilor le-au fost adresate cuvinte de salut din partea lui Bogdan Patru, presedintele asociatiei Breasla Lolelor, Marius Radu Curcean, primarul orasului Agnita, Mihail Kraus, reprezentantul sasilor din Agnita si Hans Klein, presedintele FDGR Sibiu. O prezenta inedita la microfon a fost micuta Natalie Herlan care a recitat o poezie dedicata lolelor. Natalie a venit din Germania impreuna cu surioara ei de trei ani, Sophie, cu bunicii si p[rintii Marc si Alice Herlan. Este al doilea an cand impreuna cu familia ei s-au alaturat unui grup si participa la fuga lolelor.

La primele editii nu toti agnitenii au fost de acord cu reluarea acestui obicei. Multi au comentat negativ initiativa tinerilor. Unii si-au amintit de povestile despre lolele care ii loveau cu biciul pe romani. Altii sustineau ca asa au venit sasii in Ardeal si i-au fugarit pe romani din locurile natale. Pe de alta parte, unii sasi agniteni aflati in Germania i-au acuzat pe cei care reluau obiceiul ca vor denatura traditionala Fuga a Lolelor, ca nu au dreptul sa preia un obicei sasesc.

Pentru tinerii care au hotarat sa continuie acest vechi obicei din Agnita, argumentele contra initiativei lor n-au fost luate in seama. Pentru ei istoria merge inainte si dezgroparea mortilor n-are sens. Din toate povestile despre obiceiul lolelor au ales-o pe cea mai frumoasa, adica pe cea a vitezei Ursula care s-a mascat si i-a batut pe turci cu biciul asa de tare, ca de atunci n-a mai calcat picior de otoman prin Agnita.

in ceea ce priveste temerea sasilor plecati de acasa, ca romanii vor denatura vechiul lor obicei, aceasta nu are nici un temei, respectarea lui fiind prevazuta in mod expres in statutul asociatiei. Nici argumentul ca este un obicei sasesc n-a fost luat in considerare. Nu s-a gasit nici un act care sa ateste faptul ca este proprietatea cuiva si ca trebuie retrocedata. in consecinta au considerat ca este obiceiul agnitenilor, indiferent de nationalitate, religie, varsta ori sex.

Pentru a participa la Parada Lolelor este important sa faci parte dintr-un grup de prieteni si impreuna cu ei sa te simti bine imbracand costumul de lola, facand mult zgomot cu talanga si pocnind din bici pentru a alunga iarna ori spiritele rele, dar mai ales pentru a impresiona spectatorii. Apoi trebuie sa fugi pe la toate casele acestor prieteni, unde se canta si se fac urari de bine `i se bea cate un pahar, doua cu vin pentru incalzire si pentru refacerea fortelor.

De fapt, intalnirea cu prietenii este esenta si farmecul vechiului obicei. Cu aceasta ocazie revin in Agnita, din strainatate ori din tara toti cei care se pot invoi de la serviciu si incep pregatirile in vederea paradei. Pentru aceasta, cu o saptamana inainte se intalnesc in diverse locuri si se antreneaza in manuirea biciului. Uneori antrenamentul are loc undeva afara, in camp, alteori in gradina unuia din prieteni si de obicei dupa apusul soarelui in ambele cazuri, datorita frigului, perioadele de 5 minute de pocnit alterneaza cu 15 - 20 de minute de incalzit. Daca antrenamentul se face langa casa, incalzirea se face in bucatarie si este accelerata cu cate un pahar de tuica ori vin. Daca este in camp, acolo se amenajeaza un gratar si atunci antrenamentul dureaza mai mult, adica pana se termina combustibilul.

Pe langa antrenamentul cu biciul, se fac si repetitii cu cantecele din repertoriul lolelor. Pentru aceasta Breasla Lolelor a editat o carticica cu o multime de cantece, un repertoriu foarte variat, in care sunt incluse texte in limbile germana, engleza, italiana si bineinteles romana. Nu lipsesc romantele, cantecele de petrecere, de joc si cele lautaresti.

Este de fapt un antrenament complex, cel cu biciul este pentru parada, iar cel cu cantecele pentru Balul Lolelor. Pentru ca dupa ce lolele isi termina fuga, se odihnesc doua ore si apoi se intalnesc cu totii la marea petrecere, unde numarul participantilor este mai mare decat al celor care au imbracat costmul traditional. Anul acesta la parada au fost 150 de lole, iar la bal peste 220 de participanti

Balul lolelor nu mai respecta regulile sasesti, el se desfasoara dupa stramosestile obiceiuri romanesti, adica mancare,bautura, joc si concursuri de cantece, in care castiga grupul cu cele mai puternice voci, ceea ce face ca dimineata majoritatea vorbesc cu o octava mai jos din cauza de raguseala.

Iat[ motivul pentru care obiceiul lolelor va continua in Agnita. Pentru ca acesta le confera agnitenilor o identitate de care sunt mandri si pentru ca le ofera prietenilor ocazia sa se reintalneasca si sa se bucure impreuna.

Acum, cei veniti de pe meleaguri straine au plecat, dar cei ramasi se pregatesc pentru un alt eveniment important ce va avea loc in 25 februarie. Atunci pe scena Casei de Cultura "Ilarion Cocisiu " va avea loc Dansul Generatiilor, un spectacol de cantece si jocuri populare Romanesti la care vor participa toate formatiile de dansuri si toti solistii de muzica populara romaneasca din oras.

O fi Agnita si Valea Hartibaciului mai sarace din punct de vedere economic, dar sunt destul de bogate spiritual si oamenii acestor locuri stiu sa se bucure de acest tezaur.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 08 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 29 martie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter