SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Poruncile" de la Jina sau publicitate in lumea satului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Duminica, ora 12.30. Pe ulitele Jinei, lumea incepe deja "sa curga", semn ca slujba religioasa s-a incheiat. Ei, dar nu sunt atat de multi oameni pe cum te-ai astepta, stiind ca Jina-i comuna mare cu vreo 4000 de locuitori. C-or fi multi plecati la stanile din munte si asta-i adevarat, dar parca tot abia sunt "samanati" jinarii la ei acasa. De cum ajungi in fata Primariei se dezleaga si misterul: jinarii s-au strans la "porunci". Batrani cu clopuri pe cap, batrane cu traista in mana, tineri abitir dichisiti si copii - toti asculta "poruncile" rostite de primarul Iancu Beschiu, de pe treptele Primariei. Iar la nevoie, mai cer si lamuriri. Asa e duminica de duminica, la Jina, unul din putinele sate de pastori in care obiceiul "poruncilor" este pastrat.

O viata dupa "porunci"

Şi acum poate va intrebati ce sunt "poruncile" sau ce este obiceiul "poruncilor" de la Jina? Ei bine, acesta este modul in care administratia locala face cunoscute satenilor cele mai importante evenimente si e modul in care mica publicitate... se asculta la sat. Asa se face ca la "porunci" se dau detalii si despre taxele ce trebuie platite, si despre pasunat, si despre viata scolara, si despre cine ce vinde sau ce cumpara s.a.m.d.

in trecut, pe cand telefonul mobil nu func­tiona in varf de munte, nici la ses, ca doar nici nu exista, "poruncile" erau cea mai simpla modalitate prin care ji­narii aflau ce e de facut in sat. Poruncile se dadeau si se dau in zi de sarbatoare, dupa iesirea de la biserica, pentru ca atunci sunt jinarii acasa; de lunea sau chiar de duminica seara, lumea urca iar la colibe.

La Jina, viata comunitatii s-a invartit si se invarte in jurul "poruncilor", iar eloc­vent in acest sens e faptul ca si coboratul turmelor se facea tot dupa cuvantul din "porunci": "intre 15 mai si 1 octombrie, pasunatul e oprit in hotarul de jos si turmele urca spre hotarul de sus, unde pot ramane pana in 15 iunie, cand urca din nou, pana pe pajistile alpi­ne. Mai demult, toate intrarile erau inchise cu vranite. in august, dupa Sfanta Marie, tur­mele pornesc inapoi. Se opresc la ho­tarul de sus, unde raman pret de o luna, apoi se slobozeste hotarul de jos si cio­banii coboara in sat, cu turmele, copiii, fe­meile, si toata averea lor, intr-o singura zi, stabilita de primar si anuntata public, la citirea poruncilor", spune cineastul Du­mitru Budrala, in al sau film "Ultimii pastori".

Primar de duminica

Şi daca la Jina lumea se invarte dupa porunci, la fel face si primarul. Asa ca pentru primar duminica nu intra la capitolul "zile libere", ci la cel cu "zile de lucru". Doar oamenii sunt obisnuiti de atata amar de vreme ca dupa slujba religioasa sa se stranga in fata Primariei si sa asculte "poruncile". Au stiut-o toti cei care s-au aflat in fruntea obstei, o stie si Iancu Beschiu, primarul de acum al comunei.

La fel de importanta ca orice docu­ment oficial e si cartea cu porunci in care, saptamana de saptamana, pri­marul scrie cu mana ce are de comu­nicat oamenilor. "Cea mai veche carte de porunci pe care o avem e de pe la inceptul secolului trecut; la indemana le am pe cele ce incep pe la 1984", spune Iancu Beschiu, in timp ce rasfoieste cartile cu "porunci". Sunt de fapt caiete studentesti, ingrijit scrise, de unde iti zambesc ani si date.

De pe vremea comunistilor citire

Cum arata "poruncile"? Pari sa incepem cu cateva exemple din vremea comunismului: "15.05. 1984. * Toti cetatenii sa predea intai mieii la Fondul de Stat, apoi sa vina la Consiliu pentru bilete, apoi sa vanda la Gostat. * Joi se achizitioneaza gaini", "10.06.1984. Cetatenii care au copii ce au terminat clasa a VIII-a si vor sa-i inscrie la liceu sa se adreseze la Cooperatie pana in data de 25 iunie. Pentru scolile profe­sio­nale se vor aduce dosarele pana la 1 septembrie", "3.01. 1988. Stimati cetateni, pentru inceput de an va urez tuturor un nou an fericit; sa avem mai multe impliniri, realizari, sana­tate la toata lumea. * Cetatenii ce au copii de la 0-3 ani si nu si-au ridicat punga de la Pomul de Iarna, maine sa treaca pe la Gradinita nr. 1 - in centru, sa o ridice". 

Porunci exista si in anii ce au urmat Revolutiei din 1989, doar ca limbajul e adaptat vremurilor noastre: "02.05.2005. n*Am stabilit in adunarile precedente ca Hotarul de Jos se va opri luni 09.05.05. in aceasta data se vor incasa si taxele pentru pasu­natul de la Pravet.", "23.07.2006. Ca in fiecare an, si de aceasta data, in ultima duminica din luna iulie va avea loc Festivalul Sus pe Muntele din Jina. Şi in acest an vor parti­cipa personalitati importante din judetul nostru si din tara. Printre formatiile traditionale participante vom avea si An­samblul Junii Sibiului, cu solistii lor si Nineta Popa. * Ne bucura faptul ca s-a gandit cineva sa iasa cu balmes, bulz si tocanita la ceaun. Ar fi bine daca ar fi cat mai multi", "12.04.2009. in pri­mul rand tin sa va doresc tuturor celor care poarta nume de flori multa sanatate, fericire si tot ce-si doreste fiecare, toate insotite de un calduros La multi ani!", "19 dec. 2010 * O veste buna: se pare ca s-au alcatuit si Junii. Foarte bine! Este un obicei din mosi-stramosi in comuna noas­tra si ar fi mare pacat sa se piarda* Cu aceasta ocazie fac un apel catre toti cetatenii, oamenii nostri, sa ii primeasca cu colinda. * Din partea Con­siliului Local si a Primariei vom avea in vedere sa-i sprijinim cum putem, sa fie bine pentru toata lumea".

***

Ca sunt publicitatea din lumea satului, am spus deja despre "poruncile" din Jina. Prin vechimea lor ele au depasit stadiul de simple anunturi: sunt o cronica a vietii comunitatii, sunt material de cercetare pentru lingvisti, pentru folcloristi, pentru istorici si, de ce nu, pentru jinari. Aici se regasesc si vorbele lor, si obiceiurile lor, aici se regasesc si oamenii satului. E poate motivul principal pentru care jinarii au de ce sa fie mandri ca la ei in comuna, duminica de duminica, se asculta "poruncile".
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 23 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter