SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Prefectura este tot politica"

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Dorin Teodorescu este printre primii jurnalisti aparut in presa locala post-decembrista. in 2004, a sustinut activitatea de PR a liberalilor, apoi a Aliantei D.A.. A urmat episodul Prefectura. Vorbeste despre cum a plecat si cum vede schimbarile.
Reporter: De ce ati plecat de la Prefectura?
Dorin Teodorescu: Pentru ca noul prefect si-a manifestat intentia de a avea pe altcineva ca purtator de cuvant sau niciunul si mi-a spus ca nu ar putea colabora cu mine.
R.: La Prefectura nu ati dat peste autocenzura?
D.T.: Bineinteles, nu am mai avut libertatea pe care si-o doresc jurnalistii. M-am supus unor reguli pe care le-am acceptat, mai ales ca prefectul Ariton nu mi-a spus de subiecte prestabilite - adica asta da si cealalta nu.
R.: Majoritatea prefectilor s-au ascuns de apartenenta lor politica. Credeti ca nu ar fi normal ca si acum sa fie recunoscuti ca reprezentanti ai partidelor?
D.T.: Şi da si nu. Nu, deoarece, practic, repolitizarea acestei functii ar fi facuta dupa o depolitizare, facuta tot de actualul Guvern. Caci e o chestiune politica, pana la urma. Guvernul ajuns la putere inlocuieste toti oamenii de sus pana jos. Iar faptul ca s-a depolitizat functia de prefect poate fi o chestiune benefica, dar numai in masura in care este respectata. Or, ceea ce s-a intamplat la Sibiu a dovedit ca nu este respectata aceasta depolitizare. Aici, la Sibiu, s-a vorbit de o promovare, din functia de prefect in cea de inspector guvernamental. Or, nu stiu daca vreun prefect va accepta asa ceva, pentru ca este la mintea oricui ca asa ceva nu este promovare. Dar aceasta functie, in acest moment, imi aminteste de acei consilieri comunisti care erau pusi sa urmareasca si sa raporteze ceea ce se intampla pe la diferite institutii.
R.: Apropo. Care este, pana la urma rolul Institutiei Prefectului?
D.T.: Acesta este, de fapt, fondul problemei. in momentul de fata, Institutia Prefectului, impreuna cu alte institutii reprezinta niste posibilitati de a satisface clientela politica. in fapt, prefectul are niste atributiuni care, in practica, se dovedesc neviabile. Desi se vorbeste in legislatie de controlul pe care prefectul ar trebui sa il exercite asupra institutiilor deconcetrate, el, practic, nu are posibilitatea de a actiona asupra activitatii lor. Decat, eventual, sa recomande sau sa dea sfaturi. Sau, in cel mai rau caz, sa parasca situatia vreunui ministru. . Traieste mai multe pe seama unei faime locale, ca e ceva sa fii prefect.
R.: Cum vedeti schimbarea prefectului de la Sibiu?
D.T.: Schimbarea prefectului este o chestiune prin care Guvernul a gresit de trei ori. in primul rand moral, deoarece nu au fost motive care sa duca la aceasta schimbare, demitere ii zic eu. Din contra, in toti cei trei ani au fost numai aprecieri laudative din partea Guvernului. Pe urma, a incalcat un principiu politic - repolitizarea functiei. Şi mai este argumentul tehnic - daca tot ai facut acest lucru, de ce nu ai adus in loc un alt inalt functionar public? Asta in conditiile in care existau doi inalti functionari publici, cei doi subprefecti, care puteau fi numiti in aceasta functie.
Despre presa
R.: Cum ati vazut presa din cealalta parte a baricadei?
D.T.: Eu cred ca inca mai este loc de bine. in presa sibiana se mai pot regasi accente de independenta jurnalistica, precum si de influente din afara sferei jurnalistice.
R.: Influenteaza in vreun fel presa din Sibiu, prin ceea ce scrie, mersul din administratie.
D.T.: Din pacate, nu. Aici, ar fi, poate, si situatia ca jurnalistii nu trateaza lucruri serioase care merita tratate public. Or, informatiile de presa au o circulatie mai mult sau mai putin de masa si, mai ales circula, la nivelul conducatorilor, unde poate genera anumite interpretari.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 29 ianuarie 2008


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 18 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter