apr 06 2012
|
|
Ieri, in hala agroalimentara din Piata Cibin, 7 producatori (5 din Rasinari, unul din Ocna Sibiului si unul din Vurpar) au expus spre vanzare, in boxe special amenajate, primii 100 de miei. Pretul de vanzare, nenegociabil, a fost de 25 lei / kg. Pana la inchiderea halei s-au vandut 39 de miei. Ion Hentes (Ocna Sibiului, strada Padurii, nr. 21) a adus spre vanzare 20 de miei mari, grasi si frumosi. Pana la ora 15, vanduse deja 15 bucati. "Sa stiti ca pretul mieilor acum nu este mare. in zilele urmatoare, sigur va creste pana la 30 de lei ". Ultimul cumparator (in timpul documentarii noastre), multumit si de pret si de ceea ce i-a oferit nea Ion Hentes a fost inspectorul general scolar adjunct Christine Manta Klemens. Maria Grebenei (Vurpar, nr. 608) adusese spre vanzare 12 miei ecologici, tot la pretul de 25 lei / kg. Pana la ora 15 a reusit sa vanda doar jumatate din ei. "Astazi, sibienii care au venit cautau miei mai mari. Ai mei au intre 7,5 - 8,5 kilograme. Dar acasa avem si miei ecologici mai mari ", afirma Maria Grebenei. Dintre rasinareni, cei mai multi miei i-a adus Ioan Cracea (20 de bucati). Ceilalti au venit cu cate 10 miei, "sa vada cum merge piata". Conditii stricte de comercializare Pentru valorificarea pe piata nationala sunt autorizate sanitar-veterinar in judet trei abatoare, existente la Sibiu, Medias si Bungard. Alte patru centre de taiere, autorizate numai in perioada 6-13 aprilie (la Rasinari, Slimnic, Ocna Sibiului si Piata Medias) sunt destinate valorificarii mieilor exclusiv pe piata locala din judetul Sibiu. Multi ciobani din Marginimea Sibiului si-au creat site-uri de vanzare online a mieilor in viu. Este suficient sa dai un click ca sa afli aceasta oferta. La miei ecologici (numai cei atestati) pretul de vanzare este de 15-16 lei pe kilogramul viu, in functie de greutate. Oferta vine din partea a peste 15 oieri din Vurpar, membri ai Asociatiei Crescatorilor de Ovine Ecologice "Eco Miorita". La mieii obisnuiti, pretul variaza intre 11-13 lei/kilogram, in functie de cantitatea dorita. in cazul sacrificarii mieilor in gospodariile populatiei, carnea rezultata va fi consumata in familia respectiva. Activitatea tuturor unitatilor de sacrificare va fi supravegheata permanent de medicii veterinari repartizati si imputerniciti de conducerea D.S.V.S.A Sibiu, care vor examina, marca prin stampilare si certificare intreaga cantitate de carne rezultata. Precizam ca valorificarea carnii de miel este admisa prin supermarketuri, carmangerii, macelarii si pietele agroalimentare din Sibiu (Cibin, Rahova), Avrig, Talmaciu, si Medias. Carcasa de miel trebuie sa fie marcata vizibil cu stampila rotunda cu inscriptia, codul judetului, numarul de autorizare a unitatii de sacrificare, codul medicului veterinar si inscriptia " controlat sanitar veterinar ". Oierii care nu vor respecta conditiile de transport al mieilor sau vor efectua vanzari in locuri neautorizate, fara dcumentele sanitar-veterinare si de proprietate risca amenzi contraventionale intre 1.000 si 3.000 lei. in plus, ciobanii au obligatia sa predea medicului veterinar crotaliile de la mieii sacrificati, pentru ca acestia sa fie operati in baza nationala de date. rasinari medias avrig ocna sibiului vurpar talmaciu slimnic alma bungard marginimea sibiului piata cibin sibiul cibin amenzi sport judetul sibiu cazul ocna sibiu amenzi contraventionale supermarketuri abatoare carmangerii ciobani medici sibienii veterinar hale veterinare exclusiv de Ioan Vidrighin Alte stiri adaugate vineri, 06 aprilie 2012Arhiva stirilor locale |
|