SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPrimarii nu fac greva pentru ca nu poti inchide o primarie

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Scurt pe doi: primarii nu fac greva, desi ar avea motive sa faca. Descentralizare exista la dat la stat, nu si la primit. Exista si functionari care parasesc sistemul. Stau acasa pe somaj.

Reporter: Se mai face descentralizare in Romania?

Teodor Banciu: In Romania se vorbeste despre descentralizare si tocmai descentralizarea nu se face. Am analizat asta in cadrul Asociatia Oraselor din Romania, de doua ori in acest an. Sunt de sase ani la AOR, de patru ani vicepresedinte si de doi ani presedinte, dar cum se schimba un ministru, toata lumea o ia de la capat. Strategia Romaniei organizarea, reorganizare, economica, culturala, nu functioneaz,a pentru ca ea pur si simplu nu exista, exista doar franturi. Fiecare ministru se apuca de o noua strategie. Noi dupa 1990 nu avem o planificare a Romaniei de sus pana jos, sa mai fie si respectata. De ce? Pentru ca s-a facut de exemplu descentralizarea spitalelor, a venit domnul ministru si la Cisnadie, a vizitat si pana la urma cred ca s-a rezolvat si problema cu datoriile pana la 30.06. Datorita intalnirii avute la primarie. Guvernantii se apuca sa ne solicite pe noi, solicitati bani proiecte, perfect, dar nu terminam nimic. Uitati-va la centura noastra. Lucram la centura Sibiului de atatia ani.

Rep.: Si ce se intampla cu santierele incepute si neterminate?

T. B.: Santierele se degradeaza. O lucrare care intr-o toamna nu ai conservat-o, nu ai terminat-o, ca sa nu zic de conservare, cimentul se degradeaza, santurile se astupa, drumurile daca nu-s terminate se strica...

Rep.: Care ar fi solutia: sa se dea bani mai putini si pe lucruri concrete?

T. B.: Nu. Sa se dea banii, daca am inceput o lucare. Exista temei legal ca o lucrare de investitii inceputa sa i se asiure finantarea, asa cum s-a contractat. Dar noi, primariile, facem eforturi sa dam bani din bugetul local, asiguram cofinantarile, iar ce trebuie sa vina de la stat, nu vine. Avem intarzieri, sunt firme care au contracte cu autoritatile locale, care au terminat lucrarile si vin acum si ne dau in judecata pentru penalitati. Mai mult, intra in insolventa, uitati-va ce firme din judetul Sibiu intra in nsolventa. Bine, sunt si unele voit ca sa-si acopere niste datorii.

Rep.: La nivel de judet care sunt primariile cu probleme?

T. B.: Si eu am probleme, dar sunt primariile, am inteles Poplaca, care se chinuie sa termine canalizare, nu stiu daca Gura Raului si-a platit, Jina are canalizare, Tilisca se chinuie de un an jumate un proiect de apa, canal drumuri, dar licitatia o incurca tot felul de firme, bani vor veni greu. Sunt destule lucrari cre sunt incepute siu nu sunt terminate

Rep.: In Sibiu mai sunt firme impinse de partide?

T. B.: Eu nu stiu firme impinse de partide pentru ca nu mai activez in domeniul fiscal si nu am timp sa ma ocup de firme impinse de partide. Am fost banuit si in vechea strucutura ca eu dau la firme, acum ca dau la firmele PD-L-ului. Nu, la mine se vine la licitatii, am fost controlate am fost la toate domeniile parat sis-a verificat. Am avut controale de la Finante, de la Bucuresti, dar am vazut prin tar la televizor si pasca se scot niste adevaruri la televizor, in ziare. Le-ati gasit, pentru ca asta va e firma si bine faceti.

Rep.: Exista si la Saliste un caz ciudat cu consilierul judetean Gheorghe Dicu.

T. B.: Nu este ciudat deloc: vreau sa va spun ca am fost la DNA chemati. Am fost amindoi si dupa ce nu a mai fost vicepresedinte s-a inchis dosarul. Nu a fost nimic adevarat. Vreau sa veniti la mine sa vedeti documentele. Am primt de la Turnul Sfatului si nu stiu daca ati primit raspunsul cu procesele verbale de receptie la lucrare. Aceasta a fost contractata de Consiliul Judetena pe Hotararea 577, asa s-a lucrat in tot judetul, nu numai la Saliste. Nu am pus statia de apa pe terenul lui Dicu, deci s-a dovedit cu documente. E adevarat ca supozitii pot sa fie, dar eu sunt bucuros cand ma intrebati si va dovedesc. Sa stiti ca sunt omul care nu ma manjesc nici din partid ca puteam va rog sa verificati cate firme din PNL au luat lucrari la Saliste.

Rep.: Mai sunt firme in PNL?

T. B.: Nu stiu, intrebati-i pe cei care se mai ocupa, pentru ca eu nu mai am atributii. Vorbiti cu cei care mai pot sa tina firme.

Rep.: Cand vor intra si primarii in greva?

T. B.: A fost asta-primavara la un consiliu director, primarii de la comune au vrut sa intre in greva. M-au contactat si pe mine pentru legea salarizarii si ierarhizare, nu pentru bani mai multi la salariu. Niciodata un primar nu va cere salariu, pentru ca nu te-a pus nimeni sa candidezi si nu am auzit de niciun primar care sa fi cerut salariu mai mare. Am cerut o ierarhizare a pozitiei primarului in cadrul primariei. In prezent, secretarul ia mai mult decat primarul si secretarul este numit de prefect. Nu este bine, ca secretarul sa fie numit de prefect. Noi nu vom face greva, pentru ca nu putem inchide o primarie. Noi nu vrem salarii mai mari, ci o ierarhizare. Noi am propus Ministrului Muncii, ca primarul sa castige cu un leu mai mult decat cei care conduc institutiile pe care le coordoneaza, director de scoala, secretarul primariei, toti functionarii publici, directori de societati comerciale subordonate.

Rep.: Sunt cazuri in administratia locala din Saliste de oameni care au plecat de la stat ca sa munceasca la privat?

T. B.: Mi-au plecat acum de cand cu reducerea asta de 25% din salariu, trei sau patru, dar nu lucreaza in privat. Stau acasa. Atentie, e mai rau.

Rep.: Tocmai.

T. B.: Da, este un paradox . Inseamna ca omul are resurse, va spun eu de unde are: economia la negru. Nu verm sa scoatem economia la negru, sa platim salarii, sa platim absolut tot. Nu am mai vazut o raportare a Finantelor pe volumul arieratelor. Cand eram la finante, luna de luna se dadea statistic, acum nu. Cereti si publicati in presa arieratele. E o statistica care ar arata multe si ar trebui sa o solicitati luna de luna, pentru ca ea se face.

CASETA

`Noi nu vom face greva, pentru ca nu putem inchide o primarie. Noi nu vrem salarii mai mari, ci o ierarhizare. Noi am propus Ministrului Muncii, ca primarul sa castige cu un leu mai mult decat cei care conduc institutiile pe care le coordoneaza`

de Alin BRATU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 18 octombrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter