SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPrimarul Iohannis si-a prezentat raportul pe 2010: "Sibiul a mers inainte si in 2010 "

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

287 milioane - banii pe 2010

Bugetul total al Sibiului pentru anul trecut a fost 287.000.000 lei, din care 201.805.000 lei veniturile proprii.

La capitolul cheltuieli, cele mai mari sume s-au idreaptat catre domeniul transporturilor (100.472.000 lei), serviciilor si pentru dezvoltarea publica (30.288.000 lei), cultura, religie si sport (21.059.000 lei), asistenta sociala (15.330.000 lei), etc. Lista de investitii pentru anul 2010 a prevazut o suma totala alocata din bugetul local de 58.542.000 lei, cel mai important capitol de cheltuieli fiind investitiile in infrastructura.

Pe laga aceste sume constituite din bugetul local, municipalitatea a obtinut un nou imprumut din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 11,5 milioane de euro ce urmeaza a fi folosit in 2011 pentru reabilitarea de strazi din mai multe cartiere sibiene si construirea unui nou pod peste Cibin.

incasarile mari la taxe si impozite
in total, de la persoanele fizice municipalitatea a icasat anul 2010 peste 30.000.000 lei, iar de la persoanele juridice peste 66.000.000 lei.

Comparativ cu anul 2009, procentul a crescut cu 37% cazul persoanelor fizice si cu 20 % in cazul persoanelor juridice.

Impozitele locale pentru anul 2010 au crescut cu 20% pentru persoanele fizice, conform Hotararii de Guvern nr. 956/2009 care obliga administratiile locale sa opereze aceasta majorare. Tot 2010 a adus si o majorare a impozitului pentru persoanele care au mai multe locuinte in proprietate, ajungandu-se la cresteri de 300% pentru cei care detin in proprietate patru sau mai multe locuinte, majorare impusa de Ordonanta de Urgenta nr. 50, precum si o majorare a impozitelor pentru autovehiculele de peste 2000 cmc .

Fonduri europene pentru dezvoltare


Municipalitatea sibiana a finalizat la inceputul anului 2010 elaborarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) si a depus primele trei proiecte la ADR Centru in vederea obtinerii de fonduri structurale in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.

Valoarea totala estimata a proiectelor prioritare este de 56.777.228 lei cu TVA.

Proiectul finantat din fonduri europene " Implementarea conceptului de administratie electronica la nivelul Municipiului Sibiu " este in implementare, iar "Extindere, reabilitare, modernizare si dotare Şcoala cu clasele I-VIII nr.

18, judetul Sibiu ", a trecut in 2010 de toate etapele necesare obtinerii finantarii si se afla in faza de semnare a contractului. Valoarea totala a proiectului este de 5.189.050,93 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila solicitata este de 4.273.336,06 lei.

"Formarea continua si cresterea calificarii profesionale a resurselor umane pentru imbunatatirea eficientei si eficacitatii organizationale a Serviciului Public de Politie Comunitara al Municipiului Sibiu " este un alt proiect in valoare de 524.510 lei

Tot in anul 2010 Primaria Sibiu a depus si proiectul SIBIU BAROC UPDATE, bazat pe promovarea turismului.


Investitii in infrastructura 

Anul trecut au fost finalizate 11 strazi din cartierele sibiene, au fost executate lucrari de reabilitare a stratului de uzura pe o serie de strazi, lucrari de plombare si refacere a domeniului public in urma interventiilor la retele, iar unele zone au fost reconfigurate ca functionalitate si sistem de trafic. Pentru toate aceste lucrari municipalitatea a alocat din bugetul local suma de aproximativ 80 de milioane de lei.

S-au modernizat strazile Rusciorului si Siretului, strada E.A. Bielz dar si strazile Moldoveanu, Turda, Hegel, strada Aleea Calaretilor, Cezar Bolliac si Solidaritatii, Campului, Movilei,

Au fost executate lucrari de reabilitare a drumului si in zona Targul Fanului - strada Ocnei - strada N. Teclu. Pe Calea Şurii Mari, in zona Pietei Obor, s-a executat o reconfigurare a sistemului de trafic si s-a reabilitat stratul de uzura. Au continuat lucrarile de viabilizare a Cartierului Tineretului, in Zona Industriala Vest, finalizandu-se drumurile secundare 5 si 7, pe Calea Turnisorului s-a lucrat la retelele de apa si canalizare, iar pe strazile Democratiei, Verzariei, Caprioarelor si Ţiglari lucrarile au fost aduse aproape de finalizare.

Unitatile de invatamant au ramas o prioritate


Pentru realizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a unitatilor de invatamant, suma de 1.926.693 de lei a fost alocata din bugetul local.

Pentru lucrarile curente, anul trecut au fost alocati 360.000 lei.

Spre exemplu, la Liceul de Arta si Colegiul National Brukenthal s-au continuat lucrarile de executie pentru inchiderea teraselor de la sala de sport; la atelierele Colegiului Tehnic Textil au fost demarate lucrari de amenajare in vederea mutarii Gradinitei nr. 28, s-a facut reabilitarea Şcolii nr. 19 in vederea mutarii Colegiului National Pedagogic Andrei Şaguna. in vederea mutarii Liceului Teoretic Constantin Noica la Şcoala Mihai Eminescu, municipalitatea a demarat si aici lucrari de reabilitare. Au fost executate si lucrari la reteaua de canalizare a Şcolii Waldorf si Şcoala nr 11, iar la Şcoala nr 2 au fost demarate lucrari pentru amenajarea curtii interioare.

In gradinitele sibiene s-a investit suma de 866.000 lei.


Mediu curat 

Şi in anul 2010 serviciul abilitat din cadrul Primariei s-a ingrijit de contractarea serviciilor de intretinere si reparatii la fantanile arteziene, a serviciilor de reparatie si intretinere a jocurilor pentru copii si reparatii ale mobilierului stradal. De asemenea, au fost efectuate lucrari de taluzare a canalului colector din cartierul Turnisor si au fost achizitionate cosuri de gunoi care sa le inlocuiasca pe cele distruse sau care sa suplimenteze numarul celor deja existente pe strazi. Suma totala achitata pentru serviciile enumerate mai sus a fost de aproape 200.000 de lei. O suma importanta, 2.487.155 lei, a fost alocata din bugetul local pentru contractarea serviciilor de salubrizare pentru Municipiul Sibiu si statiunea Paltinis.

Mii de flori, arbori si arbusti


in 2010 angajatii serelor au plantat aproximativ 100 de arbori pe aliniamentele strazilor unde au fost finalizate lucrarile de reabilitare, peste 5.500 de arbusti ornamentali si gard viu. in zonele verzi ale orasului, in parcuri si jardiniere au fost plantate 30.000 de plante bienale si 75.000 de plante anuale. Orasul a fost infrumusetat cu peste 20.000 de crizanteme si lalele iar aproxiamtiv 3000 de muscate au fost puse pe stalpii de pe principalele artere.


Pe parcursul anului trecut au fost infiintate noi zone verzi, in special in locurile unde au fost configurate noi intersectii.

Asociatiile de locatari au primit anul trecut, in baza unei solicitari scrise 9.400 de fire de gard viu si 34 de arbusti in mod gratuit.

Serviciul Public Parcuri si Zone Verzi a toaletat aproximativ 1.100 de arbori si a taiat in baza avizelor un numar de 250 de arbori.

1.500 de caini sterilizati

in anul 2010 au fost adoptati 107 catei din adapostul amenajat de municipalitate in Dealu Gusteritei, iar cu sprijinul fundatiilor partenere au fost dati spre adoptie in strainatate 76 de patrupezi.

La adapostul din Dealu Gusteritei si in ambulatorul amplasat in cartierul Hipodrom, langa Piata Rahovei, au fost sterilizati peste 1.500 de caini.

incasari mari la domeniul public


in anul 2010 au fost amenajate sau retrasate 2.615 locuri de parcare, majoritatea dintre acestea fiind situate in cartiere, in zonele de blocuri. Amenajarea lor a fost posibila fie prin introducerea sistemului de circulatie pe sens unic, fie printr-o mai atenta studiere a zonelor care permit ca suprafata amenajarea unor astfel de parcari.

in ceea ce priveste incasarile din tichete, abonamente si achitarea taxei de parcare, incasarile sunt comparabile cu cele din 2009: putin peste 1.000.000 de lei.

in cazul taxei de ocupare a domeniului public, s-a registrat o crestere destul de mare: daca in 2009 suma incasata era de aproximativ 762.000 de lei, anul 2010 a adus incasari de 903.000 de lei.

Pista de agrement pentru biciclete a cstigat anul acesta un nou tronson, motiv pentru care are continuitate pe intreaga sa lungime, care permite acum o plimbare cu bicicleta de 8,2 km, dus - intors.

Turismul sibian 

Sibiul a fost in 2010 la Targul de Turism CMT Stuttgart, Die Urlaubsmesse, ITB Berlin, Tgul International de Turism Holiday Market, organizat de ANAT, Targul de Turism al Romaiei, Romexpo Bucuresti, Targul International de Turism "Winter Holiday " organizat de ANAT, Targul de Turism al Romaniei, Rompexpo Bucuresti, evenimentul de lansare pe piata austriaca a noului brand turistic al Romaniei, Viena.

incepad din 19 mai Sibiul are un centru de resurse al Institutului European pentru Itinerarii Culturale. Acesta a fost creat in cadrul programului "Itinerariile Culturale ale Consiliului Europei " si a acordului dintre Marele Ducat de Luxemburg si Romania.

Gradina Zoologica

Sibienii au la dispozitie acest mijloc de recreere inca din anii '20, cand au fost puse bazele actualei gradini. Dupa mai multe etape ale existentei sale, Gradina Zoologica a intrat in 2005 in administrarea muncipalitatii sibiene. Odata cu acest an au inceput o serie de lucrari ample de modernizare pentru cresterea calitatii serviciilor si a calitatii vietii animalelor ce traiesc aici.

in prezent, Gradina Zoologica Sibiu este cea mai veche dar si una din cele mai moderne gradini zoologice din tara si se intinde pe o suprafata de peste 15 hectare, prezentand vizitatorilor 179 de animale din 48 de specii. Numarul vizitatorilor a crescut semnificativ de la an la an ajungand de la 80.000 in anul 2007 la peste 178.000 in 2010.

Sibiul cultural

Agenda cultural-sportiva a insumat un numar de 34 de proiecte culturale si 22 de proiecte sportive. Desi numarul proiectelor este mai redus, bugetul alocat acestora este comparabil cu cel din anul 2009. Astfel, in 2010, pentru cultura a fost alocata suma de 3.355.000 lei, iar pentru sport suma de 1.264.482 lei, in timp ce in 2009, proiectele culturale au avut la dispozitie suma de 3.342.455 lei, iar cele sportive suma de 1.327.800 lei. Am decis ca in anul 2010 sa sustinem mai putine proiecte, dar sprijinul financiar sa fie mai mare. Desi mai putine, proiectele au reusit sa intregeasca oferta culturala a orasului, oferind evenimente variate, de traditie si de calitate, spune Iohannis in raportul sau.

Vizite si musafiri

Cele mai importante vizite a anul trecut au fost ale oficialilor germani care, pe langa vizitele la Bucuresti, au venit si la Sibiu.

Vicecancelarul german si ministrul de Externe, Guido Westerwelle, au venit la Sibiu in iunie.

inaintea sa, si premierul Bavariei, Horst Seehofer, vizitase Sibiul, iar presedintele Parlamentului landului Bavaria, Barbara Stamm, a venit in septembrie.

Mai multi ambasadori ai unor state in Romania au venit si la Sibiu si s-au intalnit cu Iohannis.

Tot in luna iunie, primarul Klaus Iohannis a primit vizita Arhiducelui Austriei, Alteta Sa, Karl von Habsburg-Lothringen.

O alta vizita pe care primarul Klaus Iohannis a primit-o la aceeasi data a fost o delegatie germana formata din presedinti de departamente din landul Baden-Wuerttemberg.

in mai, primarul Klaus Iohannis a fost in orasul Regensburg, la o sesiune de prelegeri organizata de Sudost - Institut pe tema Europei de Est, apoi in orasul Landshut la Festivalul intitulat " Europa Fest der Städtepartnerschaften ".

Primarul orasului Wrocław (Breslau), Rafał Dutkiewicz, si unul dintre viceprimarii acestui oras, au venit la Sibiu in 2010.

Iohannis a fost prezent in septembrie la Berlin unde a primit placheta de onoare, cea mai ialta distinctie din partea Uniunii Asociatiilor Etnicilor Germani Expatriati.

Cinci autobuze la Tursib

Pentru largirea flotei de autobuze, au fost achizitionate cinci autobuze second hand, iar la sfarsitul anului a fost lansata o procedura pentru achizitia a inca sase astfel de autobuze.

Creste populatia Sibiului

La Sibiu s-au nascut in 2010 peste 3.000 de copii, potrivit datelor inregistrate de Serviciul Stare Civila, in vreme ce in aceeasi perioada au fost intocmite 1.992 de certificate de deces.

Aproape 1.100 de persoane s-au casatorit in 2010.

Serviciul de Evidenta a Persoanei a eliberat 18.804 carti de identitate si 995 de carti de identitate provizorii. Au fost aplicate peste 3.800 de vize de resedinta pentru cei care au venit sa locuiasca in Sibiu.

Patru persoane au fost disponibilizate din Serviciul de Evidenta a Persoanei si inca 3 angajati au fost disponibilizati de la Starea Civila, in urma concedierilor cerute prin dispozitia Guvernului. "Chiar si in acest context, termenele de eliberare a documentelor au fost respectate ", spune primarul in raportul sau.

Cimitirul Municipal

Cimitirul Municipal si-a extins anul acesta suprafata totala. Doua terenuri de 2.876 metri patrati si respectiv de 1.766 metri patrati au devenit parte a Cimitirului Municipal. Prin alaturarea celor doua loturi, numarul total de locuri de veci din Cimitir a crescut pana la aproximativ 78.580 .

Pietele sibiene ocupate 100%


Serviciul de Administrare a Pietelor a pus la dispozitia producatorilor si comerciantilor un numar total de 433 de mese, 52 de standuri pentru comercializarea fructelor si a florilor si 363 de spatii comerciale. Gradul de ocupare in pietele sibiene a fost pe parcursul anului trecut de aproape 100%.


Serviciul a reusit sa ordoneze comercializarea in regim en-gros a fructelor si legumelor si sa amenajeze in Piata Obor un sector specializat pentru acest tip de comert.

Administratia Pietelor a demarat investitii in Piata Rahovei care au prevazut modernizarea platourilor pentru comercializarea rasadurilor, pepenilor si a verzei, a modernizat piata de flori de langa Teatrul Radu Stanca si a realizat lucrarile de intretinere a pietelor.

La sfasitul lunii iulie 2010, Serviciul Public Administratia Pietelor din cadrul Primariei a devenit societate comerciala pe actiuni.

Baia Neptun

Deschisa in 1904 si una dintre putinele bai publice ramase in Romania, Complexul Baia Neptun, ofera sibienilor la preturi mici inot, cosmetica, sauna, bai alternative, o sala de sport si masaj.

Pretul unui bilet la bazin este de numai 5 lei, la sauna 13 lei, pentru o baie la cada este de 3,5 lei, iar abonamentul la sala de sport este de 50 de lei. La unele din serviciile complexului se ofera reduceri pentru pensionari si copii.

Spitalul de Pediatrie la Primarie

Primaria a semnat in luna iulie 2010 protocolul de preluare a Spitalului Clinic de Pediatrie, care in acel moment avea peste 320 de angajati si niciun fel de datorii.

in perioda 2007 - 2009 au fost realizate modernizari ale cladirilor in care functioneaza sectiile acestei unitati medicale in valoare totala de peste 1.300.000 de lei. in plus, in anii 2005 si 2006 au fost alocati cate 200.000 pe an pentru lucrari curente de intretinere si reparatii.

Spitalul este alcatuit din trei clinici: Clinica de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica situata pe strada Gh. Baritiu, Nr. 1 - 3, Clinica de Pediatrie situata pe str. Pompeiu Onofreiu, Nr. 2 - 4 si Sectia de Boli Infectioase situata pe strada Transilvaniei, la nr. 2 - 4.

in perioada ianuarie - octombrie 2010 au fost consultati 25.297 de copii, au fost internati o zi pentru investigatii un numar de 8.706 copii si inca 7.763 de copii au ramas internati aici mai mult de 3 zile.

Amenzi
Cele mai multe amenzi pe care le-a dat Politia Comunitara in anul 2010 au fost pentru acces, stationare, circulatie auto pe trotuar sau pe spatiul verde - 697 de amenzi in valoare totala de 39.240 lei. Au urmat apoi sanctiunile aplicate pentru parcarea in locuri inscriptionate "loc de parcare cu folosinta exclusiva ", -528 amenzi in valoare de 38.454 lei. Pentru incalcarea art. 22 lit. h care se refera la parcarea pe trotuar au fost sanctionati 387 proprietari de masini cu suma in valoare de 45.570 lei.

Pentru blocarea cailor de acces in cursul anului 2010 au fost amendati 372 proprietari de autovehicule cu suma totala in valoare de 21.300 lei. De asemenea, politistii comunitari au sanctionat 351 persoane cu amenzi in valoare de 60.000 lei, care au desfasurat activitati comerciale in spatii nepermise sau fara a detine autorizatia necesara. Au fost constatate peste 300 de cazuri in care diferite persoane au apelat la mila trecatorilor acestora fiindu-le aplicate amenzi de peste 34.500 lei.

Investitii in apa si canalizare
Tot anul trecut s-a finaliza proiectul ISPA intitulat "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate in municipiul Sibiu " a carui valoare a fost de 37.588.000 de euro, din care 25.560.000 euro reprezinta asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene, iar 12.028.000 de euro reprezinta contributia beneficiarului SC Apa-Canal SA Sibiu. O parte a contributiei SC Apa-Canal SA la aceasta investitie a provenit din fondurile contractate de aceasta societate de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, un imprumut in valoare de 10 milioane euro, pe care Primaria Municipiului Sibiu l-a garantat. Restul de 2.028.000 de euro a fost constituit de SC Apa-Canal SA din fonduri proprii.

La finalul anului, Ministerul Mediului si Padurilor, prin intermediul Directiei Generale AM POS Mediu, a anuntat municipalitatea sibiana ca noul proiect depus in vederea obtinerii de fonduri europene intitulat "Extinderea si reabilitarea sistemului de apa si apa uzata in judetele Sibiu si Brasov " a fost transmis oficial Comisiei Europene in vederea evaluarii si aprobarii, iar implementarea proiectului poate incepe. Proiectul are o valoare totala de 123.744.455 euro.

Servicii sociale

Numarul de asistati sociali a fost comparabil cu cel de anul trecut, iar Serviciul Public de Asistenta Sociala a prestat catre sibieni o serie ampla de servicii sociale primare si specializate. Un numar de 21 de familii au beneficiat de servicii de prevenirea si combaterea violentei domestice, iar 577 de copii aflati in situatii de risc au fost sprijiniti de angajatii acestui serviciu.

316 familii au primit alocatie familiala complementara, 1640 de dosare au fost preluate pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii, s-a stabilit dreptul de a primi contravaloarea trusoului pentru nou nascuti pentru un numar de 896 beneficiari.

Seriviciul a preluat 1425 de dosare pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului si 157 de dosare privind acordarea stimulentului pentru cresterea copilului.

S-au facut plati pentru un numar mediu lunar de 129 titulari de ajutor social, cu un total de 321 beneficiari in evidentele serviciului. Au beneficiat de acordarea mesei la Cantina Municipiului Sibiu un numar mediu lunar de 118 persoane.

Pentru acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei au fost aprobate 5027 cereri.

44 familii sau persoane au beneficiat de ajutoare financiare de urgenta, iar 13.168 beneficiari din Sibiu au fost inscrisi in listele pentru distribuirea ajutoarelor alimentare din partea Uniunii Europene.

Pentru plata acestor servicii si prestatii sociale, din bugetul local a fost alocata suma de 1.914.280 lei iar de la bugetul de stat a fost alocata suma de 7.742.660 de lei.

brukenthal primaria sibiu landshut sadu turism paltinis romania movile apos paltin municipiul sibiu bucuresti luxemburg constantin noica austria teatru gradina zoologica sibiu politie international gradina zoologica carti sibiul brasov cibin europa berlin style amenzi tursib brand teatrul radu stanca mihai eminescu colegiul national brukenthal viena colegiul national liceul de arta strada ocnei jocuri sibiul hipodrom chirurgie sala de sport ispa agrement turda sport serviciul public de asistenta sociala arteziene masaj turnisor pediatrie judetul sibiu bugetul de stat fonduri europene invatamant inot gradinite gard viu cimitir reteaua de canalizare zona industriala vest aga lucrari de reabilitare statiunea paltinis piata obor lucrarile de reabilitare evenimente gusteritei transporturi parcari reparatii proiecte primaria municipiului sibiu rahovei investitii concedieri spatii comerciale interioare legume taxe si impozite intern targul de turism cartierul turnisor zona industriala politia comunitara fonduri europene pentru dezvoltare ceas pensionari pre piata rahovei calea turnisorului amenajare fonduri structurale gratuit intretinere klaus iohannis sibienii lux adr centru mai sibiu lucrari la reteaua de canalizare interna nou nascuti starea civila industrial pod peste cibin octombrie 2010
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 14 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter