SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPrimire cu calarasi pentru delegatia bretona in Tara Oltului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in satele Ro manesti unde se mai pastreaza, fie si cate putin, din obiceiurile si traditiile stramosesti, se obisnuieste ca marile personalitati sau oamenii importanti ce sunt oaspetii comunitatii, indiferent de motiv, sa fie intampinati intr-un mod cu totul deosebit, cu calarasi (tineri calare pe cai frumos impodobiti) si oameni imbracati in frumoase costume populare iar urarea de " bun venit! " sa fie insotita de invitatia de a gusta din colacul traditional cu sare si de a bea un paharel cu tuica. De asemenea " tratament " au avut parte sambata trecuta si francezii din delegatia bretona (primari, alesi locali- consilieri sau responsabili comunitari, agricultori, reprezentanti ai organizatorilor unor importante evenimente locale sau regionale, precum si Ansamblul folcloric traditional Breton din localitatea Plaintel), ce se afla zilele acestea in Ţara Oltului (teritoriul din partea de sud a judetului Sibiu si nordul judetului Vilcea, ce se intinde de la Arpasu De Jos pana la Boisoara), gratie proiectului de parteneriat LEADER " Cartoful, ambasadorul teritoriului nostru ", derulat impreuna cu Asociatia Grupul de Actiune Locala " Ţara Oltului ".

in cadrul programului pregatit cu prilejul vizitei delegatiei din Franta a fost programata si " Seara romano- bretona ", de la Caminul Cultural din Sebesu de Sus, actiune organizata de membrii si responsabilii Ansamblului Folcloric " Valea Moasei ", impreuna cu mai multi colaboratori. (O parte a gruparii folclorice din Sebesu de Sus a participat, in urma cu doar cateva saptamani, la " Sarbatoarea Cartofului ", un festival national organizat in localitatea bretona Ploeuc Sur Lie.)

Pentru prietenii din Bretania dar si pentru insotitorii lor romani, actiunea de la Sebesu de Sus a fost o mare surpriza, ce a marcat intr-un mod cat se poate de placut scurtul lor sejur in tara noastra.

La intrarea in sat, autocarul francezilor si celelalte autovehicule insotitoare au fost intampinate de doi frumosi tineri localnici calare pe cai impodobiti, ce purtau in maini drapelele Frantei si Romaniei, iar drumul pana in centrul localitatii, in preajma Bisericii Ortodoxe, a fost efectuat cu acesti deschizatori. Aici, oaspetii au avut parte de a doua mare surpriza, toti membrii Ansamblului Folcloric " Valea Moasei " (imbracati in costume populare), alaturi de primarul comunei Racovita, Simion Olariu, urandu-le un calduros bun venit in frumosul sat de la poalele Muntelui Suru. Restul drumului pana la Caminul Cultural a fost parcurs pe jos, alaiul fiind deschis de cei doi calarasi si tinerii dansatori din ansamblu, ce au interpretat diverse strigaturi traditionale, inveselind atmosfera.

in fata Caminului Cultural, oaspetii au fost primiti de responsabilul ansamblului folcloric, Nelutu Stoia, ce a adresat un scurt cuvant de salut si si-a manifestat bucuria de a avea alaturi asemenea musafiri. Alti tineri frumosi i-au servit pe cei prezenti cu colac traditional si sare, precum si cu paharele cu tuica.

Seara romano-bretona a fost deschisa de o scurta festivitate, in cadrul careia au vorbit celor prezenti reprezentantul gazdelor, Nelutu Stoia, ce a urat tuturor distractie frumoasa, primarul Simion Olariu, care a f[cut o scurta prezentare a localitatii si a activitatilor comune deulate cu partenerii francezi, precum si Thibaut Guignard, primarul comunei Ploeuc sur Lie, responsabil LEADER, ce a multumit gazdelor pentru impresionanta primire ce le-a fost pregatita. De asemenea, Francoise Guillou-Corrouge, viceprimar al comunei Quintin, a prezentat participantilor Ghidul turistico- culinar " Cartoful, ambasadorul teritoriului nostru ", editat in cadrul proiectului comun, iar Iuliana Turi, presedintele Asociatiei Grupul de Actiune Locala " Ţara Oltului " a facut o scurta prezentare a echipei din Romania ce a contribuit la derularea activitatilor din proiect.

Seara a continuat cu programele pregatite de cele doua ansambluri folclorice, evolutii rasplatite cu aplauze calduroase, dar si cu mai multe reprize de dans comun, in cadrul carora romanii si bretonii au dansat impreuna, demonstrand ca diferentele dintre cele doua culturi si stiluri nu sunt insurmontabile. Seara s-a incheiat intr-o atmosfera calda, deosebit de frumoasa, premisele continuarii si dezvoltarii acestei relatii fiind usor de identificat.

Duminica, delegatia franceza a participat la Festivalul " Produse si Traditii in Ţara Oltului ", intoarcerea acesteia acasa fiind programata pentru ziua de miercuri, 8 octombrie.
de Dan Francu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 07 octombrie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter