SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPrimul razboi sibieni versus banci

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

O saptamana. Atat mai au la dispozitie sibienii cu rate la banca pentru a semna noile acte aditionale la contractele de credit, acte impuse de noile norme aparute in urma publicarii celebrei deja Ordonante de urgenta 50 din 2010. Cu toate acestea, foarte multi au de gand sa porneasca procese impotriva bancilor: actele aditionale pregatite de banca nu sunt in favoarea clientilor, considera acestia, iar institutiile de credite se dovedesc inflexibile in negocieri. 

Problema care ii uneste pe mai toti sibienii porniti impotriva institutiilor de credit tine de noile acte aditionale pe care fiecare roman cu rate la banca va trebui sa le semneze. Iar in aceste acte aditionale, marul discordiei tine de calculul viitor al dobanzii. Mai `nejuridic` spus, din aceasta toamna, dobanda fiecaruia va trebui calculata transparent. Cand este vorba de dobanda variabila, de exemplu, pe langa un indice de referinta (Euribor sau Libor, la trei sau sase luni, in cele mai multe cazuri), prin noile acte aditionale bancile vor stabili o marja fixa pentru calculul ratei. Nemultumirea celor care au accesat credite este ca marjele pe care si le stabilesc acum bancile sunt foarte mari. Indicii de referinta (Euribor si Libor) sunt acum la cote foarte joase, iar in viitorul nu foarte indepartat, acesti indici vor creste cu siguranta. Iar daca marja stabilita acum de banca ramane fixa, rezulta ca dobanzile vor urca vertiginos.

Fata in fata

Ca o premiera in miscarile civice din tara, sibienii s-au intalnit, mai intai, on-line. Au format grupuri de actiune pentru fiecare banca in parte, au impartasit opinii, dupa care s-au intalnit si in lumea reala.

Roxana V. este din Sibiu si a fost printre cei care au infiintat Grupul de initiativa impotriva abuzurilor BCR, insa este foarte activa si in grupul celor de la Alpha: si-a pus la dispozitie telefonul personal pentru a fi contactata si pentru a da lamuriri cu privire la pasii pe care oamenii sa-i urmeze pentru a intrarea in posesia actelor aditionale, iar acum lupta impotriva unor eventuale abuzuri ale bancii. A mers la Bucuresti la discutii cu cei din conducerea Asociatiei pentru Protectia Consumatorului, a luat legatura cu avocati, a `arat` legislatia in domeniu. Cu studii juridice la baza, Roxana a accesat un credit de nevoi personale cu ipoteca in 2007, pentru cumpararea unei locuinte, creditul respectiv fiind luat de la Alpha Bank. In 2009 - cand indicele Euribor in functie de care ii era calculata dobanda a scazut simtitor -, a mers la banca pentru a cerere diminuarea dobanzii. `Mi s-a spus ca, chiar daca a scazut Euribor, au crescut costurile de creditare. Si sa ma bucur chiar ca nu au crescut costurile creditului meu`. Mai nou, o data cu actul aditional pe care trebuia sa il semneze, banca i-a propus ca dobanda sa ii fie calculata astfel: Euribor + o marja a bancii de 8,489%. `Nu pot accepta o astfel de dobanda. Caci Euribor va creste. Si chiar daca ANPC da asigurari ca bancile vor scadea dobanzile cand va incepe sa creasca acest indice, nu mai am incredere ca banca va opera modificarea intrucat nu a facut-o cand era obligata. Mai ales atunci cand nu are o obligatie legala cu siguranta ca nu o va face`, spune Roxana.

Din vara, dupa aparitia Ordonantei 50 a inceput sa pregateasca `razboiul` cu banca. A gasit noi norme legislative, a consultat avocati, iar saptamana aceasta se va intalni chiar si cu seful unui partid parlamentar, pentru a duce nemultumirile sibienilor cu rate la banca in Parlament.

CEC e in regula

Roxana mai are si un credit la CEC Bank. Despre care spune ca este cea mai buna banca. `Nu am un credit mare la ei, dar dobanda in lei pe care o am este de 12,75%. Acum, cu scaderea indicilor de referinta, ei mi-au scazut dobanda la 9,1%. Doar ca, deocamdata, de la ei nu am vazut forma actului aditional`.

In schimb, de la cei care au credite la BCR, nemultumirile curg garla. Anca S. a imprumutat aproximativ 56.000 de euro, cu o dobanda fixa in primul an si variabila dupa. Dupa cele 12 luni trecute, rata i-a crescut de la 300 si ceva de euro la 552. `Imi luau si comision in cazul in care rata era platita de altcineva decat de mine. De exemplu de sotul meu, chiar daca el e coplatitor. Aproape zece euro era acest comision`. Prin actul aditional care i se propune acum de catre banca, ar urma sa aiba o dobanda calculata astfel: Euribor + dobanda de referinta a bancii – Euribor + marja bancii stipulata in contract. `Din matematica pe care o stiu eu, in acest calcul Euribor se anuleaza si ramane doar dobanda de referinta a bancii plus marja din contract. Este de neacceptat`.

Siguri pe victorie

Atat Roxana cat si Anca sunt hotarate sa apeleze si la procese, in cazul in care bancile nu sunt dispuse sa negocieze. Si sunt sigure de victorie. La fel este si Cosmin Fodor, de 32 de ani, de profesie inginer de software. Are doua credite in franci elvetieni, accesate de la Volksbank. Pe langa disputa pe marja stabilita de banca, pentru Cosmin mai apare si problema comisionului de risc. `Este unul care difera de la contract la contract, fiind intre 0,15% si 0,22%, aplicat la soldul creditului. Prin noua ordonanta acest comision trebuie eliminat, dar cei de la banca vor doar sa ii schimbe denumirea, ceea ce este ilegal. La banca sunt inflexibili, am depus si plangere la OPC, urmeaza si de acolo sa primesc raspuns`. Si Cosmin face parte din grupul on-line constituit al celor care cauta sa isi uneasca fortele in lupta impotriva bancii. `M-am inscris cand erau vreo 200 si ceva. Acum sunt 2.500. Vreo 700 – 800 de persoane sunt inscrise pentru procesul ce va incepe impotriva bancii. Suta la suta, procesul va fi castigat de noi`, mai spune Cosmin.

Adriana S., in schimb, nu are aceeasi parere. Ea are un credit la OTP Bank, tot in franci elvetieni, iar marja pe care banca i-o propune pentru calculul dobanzii i se pare foarte mare. `O sa refuz semnarea actului aditional si o sa propun bancii sa negociem. Daca nici asa nu ajungem la o intelegere, voi merge in instanta. Dar o actiune colectiva mi se pare destul de greoaie, fiecare speta are particularitatile ei. Voi merge singura in instanta`, e hotarata Adriana.

Ce spun avocatii

Avocatul Nicu Zicu este de parere ca actul aditional nu trebuie semnat inainte de a discuta cu un avocat. `In principiu, aceasta ordonanta este data in folosul clientilor. Dar, fara norme de aplicare coerente, fara interventia BNR in aplicarea acestei ordonante, presiunea este lasata pe instante. Acestea sunt puse acum in postura de a lucra cu o legislatie care este doar in parte corelata cu cea europeana`. El atrage atentia si asupra faptului ca Ordonanta ar putea fi declarata neconstitutionala daca transpunerea directivelor europene nu a fost facuta in mod corect. `Un proces colectiv are doua taisuri: daca pentru 500 de oameni hotararea este favorabila, este clar un castig mare. Dar daca pierd...`.

1000 de sibieni au reclamat bancile la OPC

De la inceputul anului, OPC Sibiu a inregistrat 960 de reclamatii referitoare la diferite institutii bancare. Daca in primele luni ale anului, reclamatiile facute bancilor nu erau mai mult de zece pe luna, din august situatia s-a modificat radical. Plangerile vizeaza nerespectarea OUG nr. 50/2010. " Cele mai multe nemultumiri sunt legate de comisioanele si dobanzile majorate peste noapte, publicitatea inselatoare si informarea incorecta si incompleta cu privire la conditiile de creditare. Unele reclamatii sunt in curs de analiza, dar pana in acest moment, unitatile bancare verificate, au primit amenzi in valoare totala de 50.000 de lei `, spune Ioan Bara, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului. (Dorina Nitu)

Unde-s multi, informatia creste

Clientii fiecarei banci in parte au strans randurile in ultimele zile. Pe grupuri, pregatesc procese colective, schimba informatii in ceea ce priveste notificarile sau formularele de refuz ale actelor aditionale sau prezinta rezultatul altor procese cu aceeasi tematica.

Grupul Volksbank

Grupul BCR

Grupul Raiffeisen

Grupul BRD

Grupul OTP

Grup ING

Grup Alpha Bank

Grup RBS

Grup BancPost

Grup Banca Romaneasca

Grup Banca Transilvania

Grupul Credit Europe

Grupul Piraeus

Grupul Unicredit

Lista intocmita via blog.flavian.ro

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 14 septembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 06 iunie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter