SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGProblema sta in caietele de sarcini

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Un caiet de sarcini prost facut face ca primarul sa nu poata trage la raspundere firma de consultanta care greseste un proiect european, solutia fiind angajarea unei companii de consultanta care sa se ocupe de cele mai mici detalii ale contractului, spune Radu Pascu, expert in fonduri europene si managing partner la compania Lira Consult.

Reporter: Sunt fondurile europene solutia pentru iesirea din criza?
Radu Pascu: Da. Oricine poate accesa fondurile, cu conditia sa aiba cash flow asigurat, acces la credite asigurat si sa nu uitam de management performanta proiectului. Sunt foarte multe cazuri in care proiecte foarte bune, bine scrise, ajung sa nu fie implementate sau sa fie implementate cu greseli foarte mari si sa nu fie considerate cheltuielile eligibile.

R.: Unii primari au incercat de mai multe ori si s-au lasat pagubasi...
R. P.: Sa nu uitam ca sunt si interese politice in aprobarea anumitor proiecte europene, dar, sunt si proiecte prost facute, din foarte multe motive. Sunt foarte multe firme de consultanta aparute peste noapte in domeniul fondurilor europene, care nu au experienta in domeniu si care fac proiectele pe genunchi. Se lucreaza relativ ieftin, se prefera incredintarile directe si se fac proiectele cum se fac.

R.: Deci, primariile trebuie sa apeleze la firme mai scumpe.
R. P.: Aici e un cerc vicios. O firma cu experienta e intr-adevar mai scumpa, dar administratiile publice locale stim bine ca nu au bani. Este un cerc vicios din care se iese foarte greu. Şi, mai este un aspect aici. in majoritatea cazurilor intalnite de mine, reprezentantii administratiei publice locale nu stiu ce sa ceara. Am vazut suficient de mult de astfel de cazuri in judetul Sibiu. Vor, spre exemplu, un proiect de reabilitare primarie, eligibil, dar care este facut foarte prost de consultant.

R.: La nivel tehnic?
R. P.: Nu neaparat. Este vorba de acuratetea documentelor si cantitatea lor care duc la respingerea proiectelor. Lipsesc cutare documente din proiectul tehnic, lipsesc cutaare documente din studiul de fezabilitate.

R.: A cui e vina?
R. P.: Cand se face achizitia publica, exista un model de contract de servicii, propus prin ordonanta 34. Ei bine, in foarte putine cazuri am vazut ca juristul Primariei sau primarul sa intervina pe acel contract si sa adauge clauzele specifice. Acel contract este un model cadru, cu prevederi minime obligatorii. Astfel, daca nu se adauga in contract toate solicitarile autoritatii contractante, se ajunge la situatia in care nimeni nu mai e responsabil pentru lipsa documentelor din proiect. Scrie in contract ca trebuie sa iti dau studiul de fezabilitate? Da. Dar nu scrie ce documente trebuie sa contina. Deci, apelarea la o echipa mai buna de consultanti inseamna pregatirea unui proiect mai puternic. Este nevoie deci de un caiet de sarcini bine facut. Dar, personalul din administratiile publice locale, ma refer la primarii de comune si chiar de orase, nu este pregatit pentru a face caiete de sarcini complete.

R.: Şi-atunci, care e solutia?
R. P.: Ar trebui ca primariile sa aiba un contract cadru de consultanta cu o firma specializata, care sa dureze un an, doi, trei, iar firma sa preagateasca toate caietele de sarcini. Dar, revenim la acel cerc vicios: administratiile nu au bani sa faca acest lucru.
Nu numai administratiile locale se indreapta spre fondurile europene pentru rezolvarea problemelor. Pana ieri, de zece firme din Sibiu aveau depuse proiecte pe cel mai recent program lansat de UE pentru "cresterea competitivitatii", un program cu fonduri totale de circa 180 milioane lei.
de Laurentiu PARNICA


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 07 iulie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter