SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGProdus in Tara Oltului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cea de-a cincea editie a festivalului produselor si traditiilor din Ţara Oltului a fost o noua dovada a faptului ca manifestarile de acest fel, ce promoveaza autenticul, naturalul si traditionalul, sunt tot mai cautate si apreciate de populatie.

Pentru cateva ore bune, pe terenul situat la intrarea in comuna Racovita cei interesati au avut posibilitatea de a gasi produse naturale, autentice, cultivate sau crescute in cel mai simplu si curat mod, s-au reintalnit cu portul si traditiile populare din zona, au putut gusta din produse pregatite "ca la bunica acasa", s-au putut delecta ascultand frumoasele melodii din folclorul local sau privind la minunatele dansuri populare. toate acestea frumos si inspirat "imbracate" sub forma unui festival prin care organizatorii incearca, an de an, sa formeze un standard calitativ care sa se regaseasca in eticheta "Produs in Ţara Oltului".

Diversitate...

Fie ca a fost vorba de producatori agricoli, pomicultori, apicultori, crescatori de animale, maestrii in arta tesutului si cusutului, cojocari, palarieri, iconari, sculptori in lemn, cofetari, brutari, artisti sticlari, sau simpli gospodari si gospodine, mandri de produsele lor (muraturi, gemuri si dulceturi, prajituri de casa, bauturi racoritoare sau alcoolice, mancaruri traditionale etc), tot expozantii si-au dat silinta sa fie cat mai buni si autentici si sa reprezinte cat mai bine localitate de provenienta si zona.

Comuna Racovita- din nou, castigatoare

Asa cum s-intamplat si la editiile anterioare, "Produse si Traditii in Ţara Oltului" a avut si un caracter de concurs, fiecare participant- expozant fiind atent supervizat si evaluat de un juriu special pregatit de organizatori. Dupa ce au identificat fiecare concurent, au testat produsele si au stabilit categoriile de concurs, juratii au oferit diplome de excelenta si premii speciale celor mai buni si calitativi expozanti. Castigatoarea unuia dintre marile premii ale editiei de anul trecut a festivalului, fapt pentru care a si fost recompensata cu dreptul de a organiza si gazdui festivalul, comuna Racovita a reusit sa stranga si in acest an, cele mai multe aprecieri din partea juriului. A impresionat mobilizarea deosebita, aranjamentul standului propriu, numarul mare de participanti si bogatia de "oferta" propusa vizitatorilor, precum si interesanta prezentare a obiceiului de nunta autentica cu calarasi, pe care au reusit sa o readuca in atentia celor prezenti. Ca urmare, Marele Premiu al editiei 2012 a Festivalului "Produse si Traditii in Ţara Oltului" a fost atribuit tot celor din Racovita.

Oaspeti din judet

Nici personalitatile judetului nu au pierdut ocazia de a fi alaturi de reprezentantii Ţarii Oltului la aceasta importanta manifestare. Printre cei ce au putu fi vazuti duminica in mijlocul organizatorilor si participantilor s-au aflat vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu, Nicolae Neagu, subprefectul judetului, Mircea Dorin Cretu, primarii sau viceprimarii din Cartisoara, Arpasu de Jos, Avrig, Turnu Rosu, reprezentanti ai Drectiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu etc.

Folclor din Ţara Oltului

Spectacolul folcloric a fost, de asemenea, prezent la festivalul din acest an. Pe tot parcursul manifestarii, pe scena special amenajata au prezentat diverse momente folclorice grupuri de copii si adulti (dansatori, solitti vocali sau instrumentisti) din Arpasu de Jos, Arpasu de Sus, Carta, Cartisoara, Avrig, Bradu, Racovita si Turnu Rosu. Prgramul a fost deosebit de divers, fapt ce a demonstrat bogatia si valoarea acestei zone folclorice a tarii.

Mici dezamagiri

Chiar daca reusita manifestarii din acest an nu poate fi pusa la indoiala, au existat si cateva inadvertente, ce cred ca ar trebui evitate la editiile viitoare, pentru a nu fi afectata imaginea si reputatia festivalului. Un exemplu este prezenta in zona de desfasurare a festivalului a unor comercianti ce nu prea aveau nimic de-a face cu specificul si caracterul general al actiunii.

Tot la capitolul minusuri, trebuie mentionata si dezamagitoarea prezenta a reprezentantilor comunei Porumbacu De Jos la acesta editie a festivalului, asta dupa ce, in anii 2010 si 2011, comuna si reprezentantii sai (Asociatia de la poalele Negoiului) au fost castigatorii Marelui Premiu al festivalului.

De asemenea, au lipsit sau au fost slab reprezentate, comunele Carta, Turnu Rosu, Boita (judetul Sibiu), precum si Caineni, Titesti si Boisoara (judetul Valcea).

Şi-au dat mana pentru organizare

Festivalul "Produse si Traditii in Ţara Oltului" a fost organizat de Asociatia Grupul de Actiune Locala "Ţara Oltului" si Primaria comunei Racovita. Amfitrionii intregii manifestari au fost primarul comunei, Simion Olariu, alaturi de reprezentantii GAL "Ţara Oltului", Marius Badea (presedinte) si Maria Grancea. La reusita manifestarii si-au adus contributia, deosebit de valoroasa, angajatii diverselor sectoare si compartimente din administratia comunei, precum si elevii si cadrele didactice de la Şcoala Gimanziala Racovita. De asemenea, merita mentionat si sprijinul deosebit acordat de cadrele Politiei Romane.
de Dan Francu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 23 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter