SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGProf. Mariuca Neagu: "Temele discutate la ora de religie poarta in sine puterea implinirii"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Curtea Constitutionala a decis ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutionala. Prin urmare, judecatorii CCR au inversat practica, stabilind ca parintii care vor dori sa isi trimita copiii la orele de Religie vor trebui sa faca o solicitare catre scoala. Decizia a ridicat numeroase controverse, in special in randul Bisericii Ortodoxe si al profesorilor de religie.

Prof. Mariuca Neagu, inspector scolar de religie al Inspectoratului Școlar Judetean a dorit sa isi faca publica opinia in privinta deciziei CCR, precizand ca "aceste noi provocari trebuie sa ne determine pe toti profesorii, nu numai pe cei care predau religia, sa meditam profund la ceea ce facem si cum facem ca sa nu fim partasi la ignorarea acestui dar de la Dumnezeu - ora de religie".

Iata scrisoarea pe care prof. Mariuca Neagu a transmis-o:

"Ora de Religie, darul lui Dumnezeu pentru noi Gandul meu, prin scrierea acestui articol, este sa nu supar pe nimeni si sa-i accept pe toti cei ce nu sunt in asentimentul adevarului in care cred si sa-i inteleg la masura la care au putut sa ajunga fiecare dintre ei.

Va multumesc ca inca mai pot folosi numele lui Dumnezeu in exprimarea mea publica (si in titlul articolului), caci discutiile se poarta nu numai asupra orei de religie din scoala, ci si asupra faptului ca, in discursul public, sa fie interzisa orice trimitere catre Dumnezeu. " Toleranta" domniilor lor, ai celor ce vor educatie fara religie, devine, de fapt, intoleranta.

Doresc ca-n urmatoarele randuri, sa arat care este importanta si frumusetea orei de religie vazuta din mijlocul copiilor si nu din perspectiva unui studiu. Ora de religie aduce bucurie si pace sufleteasca in sufletul copiilor, multa speranta si nadejde, satisfactie si entuziasm. E ora unde elevul invata ca e dreptul lui sa aleaga in viata o anume cale, dar si sa nu-l jigneasca pe cel ce nu alege drumul sau. invata ca aceasta libertate implica responsabilitate si ca Dumnezeu este Iubire si este indelung-rabdator, ca este Lumina care-l lumineaza daca sta in Lumina. Dumnezeu nu pedepseste, El este numai Iubire, insa alegerea sa de a se departa de Dumnezeu si greselile sale isi au plata lor. Departarea de aceste valori pe care, chiar daca elevul nu le percepe atunci in ora de religie in profunzimea lor, le va intelege mai tarziu si va avea unde sa se intoarca (sa se ridice), atunci cand va avea nevoie, si nu va striga, cu disperare: "Mama, unde este Dumnezeu? Tata, unde este Dumnezeu?" Ele, valorile, se asaza in mintea si sufletul sau si va putea sa se intoarca asemeni fiului risipitor, care a plecat de-acasa, dar a avut puterea sa se ridice si sa se intoarca. Aceasta putere si aceste valori se regasesc in temele discutate la ora de religie. Ele poarta in sine puterea implinirii.

Exemplific aceasta prin cateva subiecte care sunt cuprinse in programa scolara si-n care se regasesc valorile amintite mai sus: ,,Dragostea fata de aproapele - Pilda samarineanului milostiv " - clasa a V-a, ,,Binefacere si recunostinta - Vindecarea celor 10 leprosi " - clasa a VI-a, ,,Hristos, Lumina lumii - Vindecarea orbului din nastere ", ,,Cainta si iertare - Pilda Fiului Risipitor ", ,,Iubirea prin fapte - ajutorareL celor aflati in suferinta " - clasa a VII-a, ,,Pilda neghinei - indelunga rabdare si dreptatea lui Dumnezeu ", ,,Imnul dragostei crestine "- clasa a VIII-a, (sa nu cunoasca cel mai frumos imn inchinat virtutii iubirii !?). Am enumerat doar cateva teme ce prezinta valorile mentionate, pe care le-am selectat aleatoriu pentru ca intreaga programa a disciplinei Religie e alcatuita din aceste valori cuprinse toate intr-una singura, iubirea. As putea sa va arat acesta facand o scurta prezentare a lectiilor pe fiecare an de studiu. Acum, randurile sunt limitate, dar, daca e nevoie, am sa ma straduiesc sa va fac sa intelegeti ca toate acuzatiile pe care le aduceti orei de religie sunt neintemeiate.

Cata frumusete si intelepciune gasim in pildele Mantuitorului, pe care le asteapta elevii la ora si sunt insetati sa le cunoasca! Aproape in fiecare ora de religie, ei zic: " Ne mai spuneti si astazi o poveste? " Raspunsul este DA (pana mai putem), pentru ca nu putem sa-i lipsim de intelepciunea si invataturile pildelor. Daca langa inteligenta (desteptaciune) punem pe Hristos, vom dobandi intelepciunea. Nu putem sa-i crestem pe copiii nostri fara Hristos. Nu puteti, cateva glasuri, sa luati acest dar al lui Dumnezeu, pe care l-am primit, dar pe care trebuie sa-l valorificam. intr-o lume care se straduieste ca asemenea mentalitati - educatie fara religie - nu numai sa fie cunoscute ci si sa fie impuse celorlalti, desconsiderandu-i daca nu gandesc la fel, in loc sa faca reverenta in fata celor ce vad evidenta, misiunea dascalilor de religie - care au aceeasi pregatire ca a colegilor profesori, devine tot mai grea. Avem inca generatii de parinti care, chiar daca n-au facut Religie in scoala ( ma refer la generatia mea, cei de 35-40-45 ani), au fost educati de parintii lor, care L-au cunoscut pe Dumnezeu si-n cadrul orelor de religie.

A urmat o perioada in care copiii au fost lipsiti de aceasta bucurie. Dupa revolutie, am redobandit acest dar si copiii lor au putut sa-L cunoasca pe Hristos, inca din scoala, reusindu-se astfel, ca acest liant intre oameni, generatii- Hristos, sa ramana in mijlocul nostru. Şi acum...? Lasati-i pe copiii acestor vremuri sa devina parinti adevarati si nu doar " parinti instruiti " ca sa nu ajungem in situatia de a rupe acest liant dintre generatii. Lasati-i sa se bucure de izvorul nesecat al Sfintei Scripturi si de Traditia Sfanta, pe care cei ce n-au cunoscut-o, descoperind-o, devin admiratori ai Sfantului Ioan Gura de Aur, ai Sfantului Vasile cel Mare si ai altor Sfinti Parinti, care ni l-au aratat pe Hristos. Sa ne ferim de invinuirea copiilor care, mai tarziu, daca le vom lua aceasta sansa, ne vor reprosa ca le-am furat darul primit de la Dumnezeu - ora de religie. in marea Sa iubire, Dumnezeu ii va ajuta si pe ei, dar de ce sa-i punem in situatia delicata de a cere explicatii cu privire la faptul ca disciplina Religie lipseste din foaia lor matricola si de ce si de ce...

Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le indreptam in predarea orei de religie si a celorlalte ore si-n general, in sistemul educational, dar nu asa. De foarte multe ori, disciplina de invatamant este asociata cu profesorul care o preda. Unor elevi le place o anumita materie pentru ca le place profesorul. E firesc! De aceea, aceste noi provocari trebuie sa ne determine pe toti profesorii, nu numai pe cei ce predau religia, sa meditam profund la ceea ce facem si cum facem ca sa nu fim partasi la ignorarea acestui dar de la Dumnezeu - ora de religie."


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 08 ianuarie 2015


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter