SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPROF. UNIV. DR. ILIE MOISE LA 65 DE ANI

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

in 13 februarie 2013 profesorul universitar dr. Ilie Moise, cercetator la Institutul de Cercetari Socio-Umane Sibiu, ajunge la jumatatea celui de-al VII-lea deceniu al vietii sale. Cunoscut in lumea etnologilor si folcloristilor din tara si printre specialistii din afara granitelor, Ilie Moise este si un om al cetatii, o personalitate sibiana care face cinste comunitatii, pretutindeni unde este prezent.

Ilie Moise s-a nascut la Cut, judetul Alba, in 13 februarie 1948. Obiceiurile si folclorul satului l-au atras si i-au marcat decisiv alegerea carierei. Ajuns student al Facultatii de Filologie a Universitatii clujene, el a participat la campaniile de teren ale "Cercului de folclor ", al carui presedinte a fost ales. in mod firesc, lucrarea de licenta a fost consacrata monografiei folclorice a satului natal. Ciclul de instruire clujeana s-a incheiat prin obtinerea doctoratului la profesorul Dumitru Pop, cu o lucrare remarcabila: "Ceata de feciori ", incadrata in domeniul mai vast al confreriilor de tineret. Specializat in studierea folclorului literar, tanarul absolvent a fost repartizat ca metodist si apoi inspector, la Centrul Judetean al Creatiei Populare si la Comitetul de Cultura din judetul Sibiu. in aceste calitati, a continuat sa cerceteze cu pasiune folclorul si obiceiurile din Marginimea Sibiului, din Valea Hartibaciului s.a., publicand rezultatele in doua volume de autor, la alte patru fiind coautor, si intr-o serie de articole. Avandu-se in vedere experienta acumulata in domeniul institutiilor de spectacol, timp de cinci ani a fost director al Teatrului de Stat din Sibiu, intr-o epoca in care devenise o performanta manageriala daca angajatii isi primeau salariile.

in mod constant insa, Ilie Moise a fost preocupat de cercetarea traditiilor, obiceiurilor si de creatia populara. Mai mult, i-a reunit pe ceilalti colegi de preocupari in Asociatia Etnografilor si Folcloristilor din judetul Sibiu (1977) si a editat, din 1978, publicatia "Studii si comunicari de etnologie ", care apare si astazi ca una dintre cele mai bune reviste din domeniu. Din 2009, el este presedintele Asociatiei, in cadrul careia a initiat o bogata Arhiva de folclor, de mare valoare stiintifica. Pasiunea pentru cercetare l-a adus in 1988 la Centrul de Ştiinte Sociale (din 1990, Institutul de Cercetari Socio-Umane al Academiei Romane). Aici a abordat o serie de teme de mare interes stiintific, a coordonat cercetari de teren pe Valea Tarnavelor, in Marginimea Sibiului, in zona Hunedoarei. De asemenea, a fost colaborator la "Dictionarul general al literaturii romane ", lucrare de anvergura, patronata de Academia Romana.

Rezultatele cercetarilor sale sunt cuprinse in cele 16 volume aparute, intre care pe primul loc se afla "Confrerii carpatice de tineret - ceata de feciori ", aparuta in doua editii (1999, 2012), urmata de "Folcloristica sibiana (1999), "Quo vadis, cultura populara? " (2005), "Sub semnul ceremonialului " (2007) s.a. La alte 5 carti el este coautor: "Portul popular din judetul Sibiu " (1980), "Fotografia - document etnografic " (2009), "Patrimoniul cultural imaterial din Romania: Repertoriu " (2009) s.a. Ilie Moise a fost atras si de trecutul disciplinelor pe care le-a slujit si a dedicat sute de pagini acestor teme, evocarii unor personalitati si editarii lucrarilor unor autori pe nedrept uitati. Avem in vedere editarea si ingrijirea volumelor semnate de Ion Macrea, "De-as mai fi odata june " (1995), Septimiu Albini, "Scrieri " (1998), Ilie Daianu, "Scrieri " si Ioan Dicu "Jurnal de front " (2010).

Rezultatele obtinute au fost prezentate in zeci de sesiuni de comunicari stiintifice si in zeci de articole publicate in reviste de specialitate ori in volumele care insumeaza lucrarile unor manifestari stiintifice.

Experienta acumulata in cele peste patru decenii de activitate a fost valorificata si in cursurile si seminariile predate la Facultatea de Litere si Arte a Universitatii "Lucian Blaga " din Sibiu, unde, in anul 2000, a devenit profesor de folclor si etnografie. El a indrumat primii pasi in cercetarea de teren a studentilor atrasi de aceste domenii, care au elaborat lucrari de licenta temeinice. Expertiza specialistului de rang inalt, care a devenit sarbatoritul de astazi, este solicitata de principalele universitati din tara in comisii de doctorat. Cursul predat la Sibiu l-a sustinut cativa ani si la Universitatea "1 Decembrie 1918 " din Alba Iulia.

Ilie Moise este membru in institutii de profil prestigioase, unde cunostintele si experienta sa profesionala sunt apreciate la adevarata valoare. Astfel, este membru in colegiile de redactie a 5 reviste, membru in Comisia de Folclor si Etnologie a Academiei Romane si in Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial. S-ar putea crede ca este o insiruire de "comitete si comitii ". Dar, ca unul care ii sunt coleg de 25 de ani, pot spune ca in toate aceste comisii si in altele, Ilie Moise depune o activitate apreciata, pune suflet pentru bunul mers al treburilor acolo unde este solicitat.

O recunoastere a realizarilor sale stiintifice este acordarea premiului "Ethnos " pentru cercetare in anul 1999, dar si prezenta sa in dictionarele consacrate folcloristilor si etnologilor romani din toate timpurile, in "Dictionarul general al literaturii romane ", in alte lexicoane si repertorii. El se bucura de pretuirea membrilor de frunte ai breslei din care face parte. Recenziile si prezentarile cartilor sale au relevat cu prisosinta aceasta apreciere.

Ilie Moise este unul dintre cercetatorii folclorului si etnografiei romanesti, preocupat profund de pastrarea valorilor noastre identitare. Printre tineri si adulti, el a intretinut interesul pentru aceste valori si militeaza pentru apararea si continuarea lor. A fost si este prezent in presa culturala, in muzee, la numeroase manifestari pe care le-a organizat de-a lungul anilor, sau ca presedinte al juriilor diferitelor concursuri si festivaluri.

Cunoscut si apreciat de colegi din tara si din afara, de tineri si varstnici angrenati in pastrarea traditiilor si obiceiurilor, Ilie Moise este o personalitate cunoscuta si pretuita indeosebi in municipiul si judetul Sibiu, unde munceste si traieste de peste 40 de ani, dar si pe plaiurile natale ale judetului Alba, unde este, de asemenea, o prezenta foarte activa, pentru a nu mai pomeni de consatenii sai din Cut, care l-au desemnat cetatean de onoare al comunei, in 2008.

La acest ceas aniversar, Ilie Moise este un om implinit, in plina forta creatoare, cu planuri si proiecte pentru a caror realizare ii dorim sanatate, putere de munca, ani buni si multi!Vasile CIOBANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 13 februarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 februarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter