SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGProgramul romano-francez "Culturile alimentare si energetice " debuteaza luni, la Avrig

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cu acest prilej, o delegatie formata din 9 francezi (agricultori, tehnicieni agricoli, mecanici etc.), va sosi in zona de sud a judetului Sibiu (Ţara Oltului), scopul principal al vizitei fiind acela de a infiinta o cultura experimentala de MISCANTHUS, o planta energetica, deja cultivata la scara industriala in alte tari ale lumii, ce poate raspunde cerintelor energetice ale teritoriului Ţara Oltului (in special, zona Avrig).

O parte a delegatiei din Franta va sosi la Avrig cu un camion (in cursul zilei de duminica), cu care vor fi transportati si rizomii de MISCANTHUS ce urmeaza a fi plantati pe un teren privat din teritoriul Avrigului.

Proiectul va debuta luni dupa amiaza, cand o parte din grupul francezilor (agricultori cu experienta in cultivarea acestei plante), se va intalni cu reprezentantii romani implicati in aceasta etapa practica a programului, pentru o sedinta tehnica. in cadrul acestei intalniri, vor fi explicate detalii referitoare la modul de plantare, protectie, recoltare, inmultire si valorificare a acestei culturi, chestiuni ce vor fi puse in practica incepand de marti, cand vor fi insamantate cu aceasta planta patru parcele de teren (patru soiuri diferite, cate un soi pe fiecare parcela). Soiul ce se va acomoda cel mai bine la conditiile pedo-climatice din aceasta zona va fi folosit in viitor pentru dezvoltarea unei productii pe o scara mai mare.

Sectiunea referitoare la infiintarea culturii de MISCANTHUS din programul de colaborare " Culturile alimentare si energetice " este realizata la cererea si initiativa conducerii administrative a orasului Avrig, in special a primarului Arnold Gunter Klingeis, si vine in sprijinul dezvoltarii planurilor si strategiilor energetice, aceasta planta urmand a fi folosita pentru producerea de energie bazata pe biomasa. Planta a fost introdusa in Romania doar in urma cu aproximativ un an de zile, numarul exploatatiilor (culturilor) existente fiind foarte mic, astfel ca actiunea de la Avrig poate fi considerata una de pionierat.

O alta componenta a etapei programului de colaborare, ce se va derula incepand de lunea viitoare la Avrig, isi propune valorizarea cunostintelor comune privind cultura cartofului, fapt ce va permite formarea cultivatorilor si tehnicienilor pentru cresterea productivitatii si imbunatatirea calitatii. Astfel, din delegatia franceza vor face parte si cativa cultivatori de cartofi, sau specialisti in domeniul cercetarii si promovarii cartofului, ce sunt interesati sa afle cat mai multe lucruri despre modul in care agricultorii din zona Avrigului gestioneaza aceasta chestiune. (Conform programului de colaborare, pentru anul 2011, in teritoriul Ţarii Oltului se intentioneaza crearea unor parcele cu soiuri de cartofi deosebit de valoroase, aduse din Franta).

Protocolul de colaborare pentru Programul " Culturile alimentare si energetice " (primul document de colaborare europeana din aceasta etapa a Programului LEADER) a fost semnat de reprezentantii celor doua structuri de tip GAL din Franta si Romania (Thibaut Guignard, respectiv Marius Badea), in 23 aprilie 2010, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in prezenta comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a ministrului de resort, Mihail Dumitru si a ambasadorului Frantei la Bucuresti, Excelenta Sa Henri Paul. Programul cuprinde trei sectiuni (cultura performanta a cartofului, cultivarea plantei Miscanthus- iarba elefantului si schimburi culturale), iar bugetul necesar este asigurat prin participarea celor doua teritorii, din surse ale Ministerului Francez al Afacerilor Straine si printr-o subventie din partea Uniunii Europene (prin Programul European de Dezvoltare Rurala- LEADER).

Graficul activitatilor din program este deja stabilit, urmeaza a se derula pe parcursul a doi ani (2010-2011) si va implica un numar mare de participanti, francezi si romani.

Vom reveni cu amanunte.
de Dan Francu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 06 mai 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter