SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGProiectantul drumului Sibiu - Agnita se astepta la noi deficiente in asfalt

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Tasarea infrastructurii rutiere in preajma unei fisuri lunga de zece metri aparuta pe recent reabilitatul drum Sibiu – Agnita reprezinta, in opinia proiectantilor bucuresteni de la Betarmex, `puncte de mica anvergura`. Firma care a executat in doua randuri proiectarea lucrarilor de reabilitare a respectivei portiuni de drum considera ca era de asteptat ca astfel de probleme sa apara. `Asemenea fenomene apar frecvent pe zonele nou consolidate, lucrarile avand nevoie de cativa ani pentru a-si consuma si stabiliza deformatiile in timp`, arata reprezentantii Bertamex SRL, intr-un raspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.

Actualele presupuneri

Cei de la Betarmex presupun ca tasarile aparute in toamna anului trecut au drept cauza apa care se infiltreaza printre noul sistem de consolidare (executat in 2011) si cel vechi (executat in anii '70).`Presupunem ca apa colectata in amonte pe suprafata versantului se infiltreaza pe sub drenul longitudinal si sistemul de consolidare nou executat in aval (umplutura drenanta din bolovani mari de rau, impanati) si sistemul de consolidare vechi (constand in ramforti, fundati pe piloti adanci, de diametru mare, completati intre ramforti cu elemente prefabricate orizontale de beton pe inaltime de circa 3,00 m)`.

Sa asteptam

Deficientele aparute in infrastructura DJ 106 vor fi urmarite in timp, mai sustin proiectantii, pentru a fi luata o decizie in ceea ce priveste procedura de reabilitare. `Consideram ca, dupa perioada de iarna si cea de primavara, se va verifica din nou eficacitatea sistemelor de drenare si consolidare executate, se vor face observatiile si masuratorile necesare si se vor putea stabili masurile de remediere care se potrivesc cel mai bine situatiei din teren`, mai arata cei de la Betarmex.
Acestia au proiectat reabilitarea drumului Sibiu – Agnita in 2008, in baza unui contract in valoare de 200.000 de lei, fara TVA. Reproiectarea lucrarilor intre km 4 +400 si km 10+500 (Dealul Daii) a fost executata tot de firma bucuresteana, fara costuri suplimentare. Constructorul, SC Drumserv SRL, sustine ca nu i se poate imputa nicio greseala in executia lucrarilor conform proiectului.


Raspunsul integral al SC Betarmex SRL

`Ca urmare a reverificarii obiectivului DJ106 Sibiu-Agnita, am constatat ca degradarile aparute in suprafata drumului in cateva puncte sunt de mica anvergura si nu pun in pericol siguranta circulatiei pe drum.

Pe acest tronson pe care s-au produs in decursul timpului fenomene de instabilitate a rambleului (influentate major de geomorfologia terenului care consta in umpluturi asezate pe un strat etans de marna inclinat spre aval, amplasat la circa 7,00-8,00 m adancime pe care circula apa de adancime) s-au executat in anul 2011 sisteme de consolidare si evacuarea apelor de suprafata si de adancime care constau in:

- Executia unui sant trapezoidal, continuu, betonat in amonte;
- Executia unui dren colector de adancime (circa 3,00 m) in amonte cu descarcarea transversala (drumului) a debitelor de infiltratii;
- Executia pe zonele cu tasari semnificative de rambleu a unor consolidari cu micropiloti forati, incastrati 4,00-6,00 m in marna si solidarizati la partea superioara cu radiere si ziduri continue din beton armat;
- Executia chiar in acest amplasament la adancime de peste 3.00 m a unei umpluturi drenante din bolovani mari de rau (care a inlocuit umplutura de la baza rambleului, contaminata si alterata de apa freatica);
- Refacerea integrala a sistemului rutier si a acostamentelor.

Acest sistem nou este completat in aval de sisteme mai vechi de consolidare a rambleului constand in ramforti din beton amplasati la 6,00 m distanta, fundati pe piloti adanci, de diametru mare, completati intre ramforti cu elemente prefabricate orizontale de beton pe inaltime de circa 3,00 m (executate in perioada 1970-1975).

Mentionam ca degradarile aparute local in suprafata drumului la Km. 5+250 care constau in tasari reduse ca amploare si suprafata (sub 10 m.p.), s-au produs pe o zona in care presupunem ca apa colectata in amonte pe suprafata versantului se infiltreaza pe sub drenul longitudinal si sistemul de consolidare nou executat in aval (umplutura drenanta din bolovani mari de rau, impanati) si sistemul de consolidare vechi (constand in ramforti, fundati pe piloti adanci, de diametru mare, completati intre ramforti cu elemente prefabricate orizontale de beton pe inaltime de circa 3,00 m).

Intrucat asemenea fenomene s-au dezvoltat pe o zona sensibila din punct de vedere al deformabilitatii si stabilitatii (nu numai pentru drum, ci si pentru versantul pe care este amplasat drumul), pentru a trage unele concluzii privind comportarea in timp a lucrarii, este necesara urmarirea in continuare a zonei consolidate in ansamblul sau, pe o perioada mai lunga de timp.

Asemenea fenomene apar frecvent pe zonele nou consolidate, lucrarile avand nevoie de cativa ani pentru a-si consuma si stabiliza deformatiile in timp`.

Sursa: SC Betarmex SRL

Citeste si Sec: drumul de pe Dealul Daii o ia iarasi la vale
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 29 ianuarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 08 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter