SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGProtest al angajatilor de la Brukenthal in fata secretarilor de stat din Ministerul Culturii

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Muzeul National Brukenthal a primit luni, in premiera pentru tara noastra, diplomele si premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural "Europa Nostra". Angajatii muzeului au profitat de ocazie si au protestat intr-un mod inedit, imbracati in tricouri negre cu mesajul "Premiat in Europa, rasplatit in Romania cu minus 25%".

Recunoscuti de Uniunea Europeana si Fundatia "Europa Nostra" ca fiind cei mai buni muzeografi pedagogi din Europa in 2010, castigatori ai unei competitii cu peste o suta de alte muzee de pe continent, specialistii de la Muzeul National Brukenthal au multumit pentru distinctia primita, dar au marturisit ca au fost nevoiti sa dea bani din salariile lor lunare de numai 530 de lei pentru ca miile de copii care au invatat in muzeu, sa aiba hartie, creioane si altele necesare.

Prezent la decernarea premiului, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Vasile Timis, vizibil deranjat de gestul neasteptat al celor premiati, a declarat, pentru AGERPRES, ca nu s-a asteptat la protestul de astazi. "Constrangerile la nivelul ministerului sunt mai mari decat cele de la nivelul muzeului, pentru ca asa ni le-am asumat, acestea sunt vremurile", a mai spus oficialul Ministerului Culturii.

Directorul Muzeului National Brukenthal, profesorul universitar Sabin Luca a marturisit ca este de acord cu protestul angajatilor, iar in semn de solidaritate a purtat luni, la festivitatea de premiere, o cravata de culoare rosie, numita de el - "revolutionara". El a cerut Ministerului Culturii mai multa incredere si sustinere financiara pentru cel mai vechi muzeu din Romania.

"Va rog sa se acorde mai multa incredere institutiilor cu proprietate mixta - privata si de stat - cum este Muzeul National Brukenthal, care este un experiment unic in Europa, pentru ca nimeni nu a indraznit sa isi lase proprietatea privata in mana statului. Doresc foarte mult ca Muzeul Brukenthal sa fie respectat asa cum este el", a spus luni, la primirea premierului, directorul Muzeului Brukenthal.

Muzeul National Brukenthal din Sibiu este primul din Romania care a primit din partea UE distinctia pentru patrimoniul cultural "Europa Nostra". Muzeul sibian a primit acest premiu pentru felul in care a stiut sa isi atraga vizitatori de la copii de gradinita pana la studenti, carora le-a oferit nu doar o vizita in expozitii, ci si carti pe intelesul lor si mai ales proiecte interactive. Recunoasterea europeana a venit dupa mai multi ani de munca a catorva zeci de muzeografi pasionati, care au facut educatie muzeala cu copiii si tinerii. Practic, la Muzeul National Brukenthal publicul se educa si se formeaza pentru urmatorii ani, lucru demonstrat de rezultatele obtinute. Daca in 2008 muzeul era vizitat de putin peste 1.500 de copii, in primul semestru al acestui an numarul acestora a crescut aproape de zece ori, inregistrandu-se aproape 13.500 de vizitatori copii.

Pentru publicarea cartilor dedicate copiilor, Muzeul National Brukenthal a cheltuit aproape 2.900 de euro, iar munca suplimentara a angajatilor nu a putut fi rasplatita financiar. Mai mult, muzeografii au dat bani din propriile salarii pentru cumpararea chiar si a hartiei si a tonerului pentru imprimantele din secretariatul muzeului. In prezent, specialistii de la Brukenthal au avertizat ca nu mai au bani sa sustina programul lor educational.

Muzeul National Brukenthal atrage tot mai multi turisti din tara, dar mai ales din strainatate, in ciuda crizei. In 2010, Brukenthalul se apropie de 400.000 de vizitatori, actualul director dorind sa ajunga la un milion de vizitatori pe an, in urmatorii cinci ani. Brukenthalul este in prezent si un brand, poate cel mai puternic brand cultural din Sibiu, oras devenit si datorita mostenirii muzeale, capitala culturala europeana in 2007.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 14 septembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter