SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Publicatiile gratuite pierd razboiul cu ziarele platite

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Atunci cand intreprind ceva, elvetienii nu se joaca: ciocolata, ceasurile sau bancile elvetiene sunt cateva dintre emblemele seriozitatii. Tocmai de aceea, un studiu facut de elvetieni pe marginea situatiei ziarelor platite si a celor distribuite gratuit poate reprezenta o analiza relevanta, un demers pertinent.

Cum privesc elvetienii publicatiile gratuite

Studiul elvetienilor a pus fata in fata publicatiile distribuite gratuit si pe cele pentru care cititorul plateste. S-a urmarit determinarea increderii pe care publicul o are intr-unul dintre cele doua tipuri de produse, disponibilitatea sau refuzul de a plati pentru un produs media tiparit. Rezultatele cercetarii demonstreaza clar ca publicul are mult mai multa incredere intr-un produs pentru care a platit, ca citeste cu mai mare atentie continutul unui ziar pentru care a achitat o suma de bani. Psihologii au sustinut dintotdeauna ca orice bun dobandit in urma unei plati va fi mai apreciat decat unul obtinut in mod gratuit. Este de-acum celebru exemplul cu jacheta cumparata si cea primita gratuit: proprietarul va avea mai mare grija de cea pentru care a scos bani din portofel, decat de cea primita cadou. Principiul se aplica, asadar, si in cazul publicatiilor: studiul arata ca cititorul parcurge cu interes mult mai mare, cu o atentie sporita ziarul/ revista pentru care a platit, in timp ce, publicatia gratuita o va studia doar daca are timp.

incredere mai mare in informatiile pentru care s-a platit

Analiza elvetienilor scoate in evidenta si increderea pe care cititorii o au in informatiile publicate in cele doua tipuri de ziare: raspunsurile celor chestionati au fost net in favoarea stirilor din ziarele platite. Cei mai multi dintre repondenti au declarat ca au mult mai multa incredere in ceea ce citesc intr-un ziar pentru care au platit, decat in informatiile regasite intr-o publicatie descoperita in cutia postala. 

Publicitatea are impact mai mic in ziarele gratuite

Elvetienii au dorit sa afle si impactul pe care publicitatea din tipurile produselor media studiate il are asupra publicului. Åži de aceasta data publicatiile platite le depasesc pe cele gratuite, in sensul ca impactul articolelor si machetelor publicitare din publicatiile cumparate este mai mare decat cel din ziarele/ revistele gratuite. De multe ori costurile reclamelor din ziarele gratuite sunt mai mici, insa efectele sunt pe masura pretului. Spre deosebire de ziarele distribuite gratuit, cele pentru care se plateste au un avantaj: au destinatari ficsi, confirmati, la care publicatia va ajunge cu siguranta, in urma cumpararii sau primita prin abonament. in cazul ziarelor gratuite este greu sa contabilizezi numarul exact al cititorilor. De ce? De exemplu, intr-un bloc cu 20 de apartamente vor fi lasate in suportul de la intrare 20 de ziare. Daca cineva le va lua pe toate, informatiile si reclamele din acea publicatie vor ajunge doar la locatarii dintr-un singur apartament, restul de 19 familii nemaiavand acces la continut. Un alt dezavantaj al reclamelor din ziarele gratuite este paginarea, numarul mare de mesaje publicitare dintr-o pagina reducand interesul cititorului. S-a demonstrat ca o macheta publicitara plasata intr-o pagina alaturi de articole de interes va fi mult mai usor observata. Acestea doar doua dintre motivele pentru care impactul reclamelor dintr-o publicatie gratuita este mai mic decat in cazul ziarului platit, care va fi rasfoit, analizat (in conformitate cu atitudinea fata de orice bun pentru care ai platit). S-a remarcat o reorientare si in randul celor care erau atrasi de preturile mici pentru reclama transmisa prin intermediul publicatiilor gratuite, acestia preferand, in ultima vreme, sa plateasca mai mult unui ziar care se vinde, constienti ca produsul sau serviciul lor va fi cunoscut de un public mai numeros.

Expansiunea on line si nu tot ce e gratis e bine primit

 S-a vorbit - totodata - despre inghitirea publicatiilor tiparite de cele electronice. in Romania, de exemplu, au disparut publicatii tiparite ("Cotidianul", "Gandul" sa), dar s-au pastrat in format electronic. Ei bine, se observa ca site-urile construite pe scheletul unui format tiparit, dar si cele care functioneaza in paralel cu publicatiile tiparite se bucura de un interes crescut din partea publicului. La fel, "aripile" on line ale principalelor televiziuni de stiri sunt mai accesate decat site-urile de stiri de-sine-statatoare (www.antena3.ro, www.realitatea.ro sa).

Studiul realizat de elvetieni arata ca, in ciuda unei crize financiare resimtite la nivel mondial, tendinta publicului este de a se orienta catre publicatii platite. Atitudinea poate parea paradoxala, dar ea se intalneste si in alte tari, cu traditie in presa scrisa, precum Germania, Franta sau Anglia. in ceea ce priveste situatia presei din Romania, cifrele si sondajele indica pastrarea aceleiasi tendinte: publicatiile pentru care cititorul plateste (atat cele centrale, cat si cele locale) se bucura de cea mai mare incredere si cautare in randul publicului.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate vineri, 13 septembrie 2013






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter