SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



PUG-ul Sibiului are 23 de stampile: va fi ordine in urbanismul sibians

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Planul Urbanistic General al Sibiului va fi supus votului consilierilor locali peste doua zile: 23 de institutii au avizat proiectul care ar fi trebuit sa intre in vigoare de mai bine de un an. 

Lansat in lucru inca din iunie 2008, prin incheierea unui contract cu firma de arhitectura Planwerk din Cluj Napoca, viitorul PUG al Sibiului a nascut multe patimi, pe masura sperantelor care sunt puse in acest document. Practic, prin noul document se pun bazele dezvoltarii viitoare a Sibiului pe directii clare – asa-numite axe de dezvoltare -, iar pe de alta parte documentul laborios se vrea si unul restrictiv in calea intentiilor daunatoare ale unor dezvoltatori imobiliari.

`Prin Planul urbanistic general se identifica zone pentru care se pot institui reglementari ce nu pot fi modificate prin planuri urbanistice zonale sau planuri urbanistice de detaliu si de la care nu se pot acorda derogari. Aceste reglementari sunt formulate cu claritate in Regulamentul local de urbanism aferent Planului Urbanistic general. Prevederile se aplica in mod obligatoriu zonelor asupra carora este instituit un regim special de protectie prevazut in legislatia in vigoare`, se arata in raportul care insoteste proiectul de hotarare pentru aprobarea noului PUG al Sibiului. Acesta ar urma sa fie valabil zece ani.

Cata ordine va face noul PUGs

Planul urbanistic al Sibiului a fost ghidat si dupa o idee care sa imbine cat mai amplu aspectele vietii orasului, titlul sub care a fost intocmit documentul fiind `Sibiu, loc de intalnire`. Dincolo de filosofie, documentul se vrea unul cu un caracter director si strategic, reprezentand `principalul instrument de planificare operationala`.

In mod clar, specialistii din domeniu – arhitectii – asteptau acest document. `Noul PUG este structurat clar si contine prevederi precise. Este foarte important ca el sa fie consultat anterior oricarei intentii de construire, chiar din faza de dezmembrare/parcelare a unui teren, deoarece adeseori se fac dezmembrari care nu sunt construibile conform noului PUG sau necesita operatii speciale mai ample cum ar fi comasarea de parcele (de exemplu in cazul loturilor agricole) si reparcelarea`, spune Gabriel Rosca, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Sibiu – Valcea.

Arhitectul Dorin Boila sustine ca, in mod evident, planul urbanistic corecteaza o serie de disfunctionalitati ale orasului, constatate in ultimul timp. `Dar sunt doua probleme mari. In foarte multe puncte unde unii investitori au facut afaceri imobiliare au fost prinse aceste afaceri in PUG. Cartiere de blocuri de genul celui din Padura Dumbrava sau cel din zona Valea Viilor sunt astfel de exemple, aprobate prin PUZ-uri derogatorii si prinse in noul PUG «de bune». Apoi, a doua problema, acest PUG, ca studiu urbanistic, a fost realizat ca o insula, ca si cand acest oras pluteste intr-un vid. Pornind de la caile de circulatie ale localitatilor invecinate, ar fi trebuit luate in calcul si zonele invecinate. Altii au rezolvat o astfel de situatie prin crearea unor zone metropolitane, ceea ce la noi nu a fost luat in considerare`, a declarat Dorin Boila.

Cum cititi noul PUGs







Deschideti plansa cu Unitatile teritoriale de referinta. Identificati zona care va intereseaza pe Harta Sibiului, harta pe care este marcata si zona sau subzona functionala in care este incadrat, potrivit noului PUG, terenul de care sunteti interesat (de exemplu, zona strazii Miraslau este incadrata in categoria L1u. Descrierea acestei abrevieri o veti gasi in legenda din dreapta-sus a hartii, fiind vorba de locuinte cu regim redus de inaltime dispuse pe un parcelar de tip urban). Deschideti Regulamentul local de urbanism si cautati care sunt prevederile noului PUG pentru zona sau subzona care va intereseaza, in functie de incadrarea indicata in plansa UTR. In cazul exemplului dat mai sus (str. Miraslau), strada fiind incadrata in L1u, detaliile prevazute de noul PUG sunt detaliate intre paginile 33 si 39.

Gasiti la finalul articolului o serie de link-uri catre mai multe documente de interes legate de noul PUG.

Drumul lung al avizarii

PUG-ul propriu-zis a fost terminat inca din primavara lui 2010. Pe 4 martie 2010, mai precis, documentatia a fost promovata in cadrul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism. De aici, insa, Planul a parcurs cu greu lungul sir al avizelor necesare, fapt de care s-au lovit toate administratiile locale care au dat in lucru un nou plan urbanistic general. Astfel, inainte de avizul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, eliberat in 12 aprilie 2011, viitorul PUG al Sibiului a fost consultat si avizat de

Ministerul Culturii si Patrimoniului Cultural National, 

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara,

SC Apa-Canal S.A.

SC Electrica SA,

SC E.On Gaz Distributie SA,

RDS&RCS,

Atlas Telecom Network,

Romtelecom,

Autoritatea Aeronautica Civila Romana,

Ministerul Apararii Nationale – Statul Major General,

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului,

Serviciul Roman de Informatii,

Ministerul Administratiei si Internelor – Inpectoratul pentru Situatii de Urgenta Cpt. `Dumitru Croitoru` al judetului Sibiu,

Inspectoratul General al Politiei Romane – Biroul Rutier Sibiu,

Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale – Directia pentru Agricultura Sibiu,

Societatea nationala de transport gaze naturale Transgaz Sibiu

Compania nationala de transport si energie electrica - Transelectrica,

Compania nationala de autostrazi si drumuri nationale din Romania SA,

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii,

Administratia Nationala `Apele Romane` – Administratia Bazinala de Apa Olt,

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Administratia nationala a imbunatatirilor funciare RA.

In cele din urma, in cursul zilelor trecute, avizul final a fost dat si de catre Consiliul Judetean Sibiu prin Directia Tehnica de Investitii si patrimoniu.

`Se incheie un parcurs foarte lung. Mult mai lung decat credeam initial. La elaborarea acestuia a colaborat un numar foarte mare de specialisti. Unele din masuri din nou PUG vor fi atacate in scurt timp. Unele in cinci ani sau in viitorul mai indepartate. Este un document strategic pentru o perioada medie, deci sa nu se astepte lumea ca Sibiul sa se schimbe dupa noul PUG in urmatoarele trei luni`, a declarat, acum doua saptamani, primarul Sibiului, Klaus Johannis.

 Ce au avut de zis sibieniis

Noul PUG al Sibiului a fost suspus dezbaterii publice in cursul toamnei anului trecut. Langa harta cu noile prevederi, a fost amplasat un caiet de sugestii, din care Turnul Sfatu lui reda acum cateva din putinele comentarii ale sibienilor.


Puscas Nicolae, Sibiu, str. Gen. Magheru (01.10.2010)

Consider ca in perimetrul construit existent, planul ar trebui sa prevada mai multe zone verzi cu rol de agrement (parcuri).

In momentul de fata mai exista suficiente suprafete de teren neocupate de constructii (terenuri virane) care s-ar preta pentru amenajarea unor mici `oaze verzi`. Pot enumera terenurile de la intersectia strazii Constitutiei si Magheru, terenul dintre str. Hurmuzachi si Constitutiei, terenul dintre Piata 1 Decembrie si Autogarii s.a.m.d.

Stoia Adriana, Sibiu, str. Rusciorului (01.10.2010)

Pentru o mai buna cunoastere a acestor Planuri sugerez pe viitor o macheta (chiar folosindu-se materialele putin constisitoare, ex.: cartin, iarba artificiala etc)

Turcurean Ioan, Sibiu. Str. Nicolae Balcescu (04.10.2010)

Un oras turistic de nivel european trebuie neaparat sa prevada un aqua-land modern si un teren de golf.

In zona centrala se impune construirea a cel putin doua parcari subterane (de exemplu sub Piata Mica si la capatul strazii 9 Mai).

Numarul fantanilor arteziene trebuie marit (sensul giratoriu de pe str. Constitutiei, in piateta de pe str. Turnului, fantana arteziana de pe lacul Dumbrava trebuie refacuta si `dezvoltata`).

La intersectia strazilor Rahovei si Mihai Viteazul este obligatoriu un sens giratoriu (cu fantana arteziana).

Parcarile hipermarket-urilor si din cartiere sa fie obligatoriu supraetajate.

Pilica Ovidiu, Sibiu, str. Pinului (12.10.2010)

Amenajarea unui pod rutier peste Cibin in zona Record, amenajarea unui pod de mari dimensiuni in zona monumentului de pe dealul Gusterita – nu cimitirul orasului – eventual o zona turistica, cu restaurante rustice – priveliste deosebita, telegondola care sa uneasca centrul orasului cu padurea de la Dumbrava Sibiului, reintroducerea tramvaiului prin centru, pentru turisti, reabilitarea liniei inguste in scop turistic – mocanita, introducerea unui tren cu aburi Sibiu – Sighisoara – Brasov – eventual Marginime, o garda imbracata in costume de epoca sa defilzeze prin centrul istoric in fiecare seara. Succes!

Anonim, Sibiu, (14.10.2010)

Amenajarea zonei Gusterita: triunghiul Podului si Pinului.

Rigolele de scurgere a apei sa fie betonate si acoperite cu placi de beton.

Parcare mare in zona Pietei Cibin. Cladirea fostei 13 Decembrie sa fie daramata (activitatea industriala s-a stabilizat in zonele de vest si pe Europa Unita). Pe locul acela se poate amenaja o parcare mare si se poate fluidiza si traficul pe strazile adiacente.

Piata Garii, foarte costisitoare, foarte goala si neprietenoasa. Cateva spatii comerciale ar mai putea salva acel peisaj lugubru.

Un pasaj subteran la intersectia DN1 cu intrarea in centrul comercial de supermarket-uri de la Real, pentru a fluidiza traficul.

Cateva azile de batrani... populatia este imbatranita si copiii plecati in Occident la munca.

Liliana Ciobanu, Sibiu (fara data)

In zona Centrul economic vest, DE 239 nu corespunde cu situatia actuala: Brandl Ro a blocat calea de acces dinspre str. Turda spre Calea Surii Mici. Ce e de facuts

Pintea Mihai, Sibiu, str. G. Toparceanu

Pe strada D.D. Rosca (Turnisor) nu mai exista loc de legatura cu G. Toparceanu, deoarece a fost blocat de Aeroport, fara sa existe nici loc de intoarcere pentru masinile de interventie. Drumul de exploatare este momentan blocat. 

Sinea Ovidiu (03.11.2010)

Firma SC Geiger SRL detine un teren pe str. Guteritei, nr. 47 A, teren incadrat in noul PUG cu destinatia `gospodarie comunala`. Solicitam incadrarea acestui teren in asa fel incat sa permita construirea de locuinte si cladiri administrative.


Documente

Plansa Unitati teritoriale de referinta (UTR), plansa aferenta Regulamentului local de urbanism (situatie propusa)

Regulamentul local de urbanism – Sibiu, loc de intalnire

Plansa Incadrarea in teritoriul unitatii administrativ-teritoriale de baza (situatie propusa)

Plansa Reglementari urbanistice – zonificarea teritoriilor intravilane (situatie propusa)

Plansa Proprietate asupra terenurilor. Obiective de utilitate publica (situatie propusa)
piata mica turnul sfatului harta sibiu turism klaus johannis romania valea viilor aeroport publicitate transelectrica cluj valcea rcs piata garii harta mihai viteazu fantana arteziana politie sibiul brasov cibin europa mocanita record romtelecom sighisoara restaurante consiliul judetean sibiu dumitru croitoru dumbrava sibiului transgaz turda arhitectura cluj napoca agrement dumbrava sibiu sport geiger sc electrica sa gusterita arteziene imobiliare piata 1 decembrie turnisor restaurant seo sc e.on gaz dumbrava nicolae balcescu hipermarket consiliul judetean ministerul agriculturii puz pug ministerul transporturilor centrul comercial metro planul urbanistic general al sibiului dn1 cimitir primarul sibiului centrul istoric gaze naturale transporturi zona turistica transport gaze naturale parcari rustic rahovei tramvai investitii spatii comerciale mihai viteazul supermarket-uri ministerul culturii situatii de urgenta ministerul administratiei si internelor agricultura 1 decembrie amenajare dealul gusterita interne ordinului arhitectilor din romania sibienii agentia regionala pentru protectia mediului vara ministerul apararii nationale industrial sensul giratoriu zona valea viilor
de Traian DELEANU


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 27 aprilie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter