SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRadu Stanca, in amintiri nepretuite

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

50 de ani se implinesc pe 26 decembrie de la moartea dramaturgului Radu Stanca. Cu acest prilej, Universitatea "Alma Mater" din Sibiu, in colaborare cu Asociatiunea "Astra" si cu Liga Culturala "Romania-Franta", a organizat o "Serata comemorativa - Radu Stanca - 50 de ani", la sediul Universitatii din Strada Somesului, Nr. 57, acolo unde, timp de aproximativ o ora, s-au reiterat vremurile trecute.

"Sunt cel mai frumos din orasul acesta"

Ora 18 a batut pentru cei peste 50 de participanti, femei si barbati cu varste de peste 50-60 de ani, cu emotii si nerabdarea de a destainui amintiri sporadice legate de ceea ce a insemnat, si inca e, Radu Stanca. Momentul artistic prezentat de un grup de elevi de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Sibiu a reprezentat debutul comemorarii. Astfel, "De-as fi rege" si "Sunt cel mai frumos din orasul acesta" au fost doar cateva dintre scrierile lui Radu Stanca, interpretate cu pasiune si implicare de tinerii cursanti. De altfel, Rodica Bota, Eugenia Barcan, Dana Lazarescu si Anca Sarghie au completat, prin amintiri sporadice, programul. Toate aceste aduceri aminte au conturat o imagine frumoasa si demna de neuitat, ducand, parca, la regretul ca nu il mai putem cunoaste astazi pe cel care a dat numele Teatrului din centrul Sibiului, acolo unde, atat Romania, cat si tarile straine, organizeaza spectacolele pe scena din Ardeal. "Au trecut decenii de la moartea marelui Radu. Dar, chiar si asa, imi aduc aminte de vizitele la noi acasa, unde se sfatuia cu mama. Iubea Filarmonica de Stat din Sibiu si mergea cu placere cand avea timp, pentru ca se relaxa acolo", marturiseste Rodica Bota, cea caruia Radu Stanca i-ar fi pregatit un rol al unei spioane internationale intr-o piesa de teatru. in ceea ce priveste arta teatrala, Radu Stanca isi gaseste astfel aici refugiul. Iubea scena de Teatru mai mult decat orice, venind la repetitii cu entuziasm si interpretand, mai intotdeauna, prima strofa din poezia sus numita, potrivit careia spunea, galant, "Sunt cel mai frumos din orasul acesta,/ Pe strazile pline cand ies n-am pereche,/ Atat de gratios port inelu-n ureche/ Şi-atat de-nflorite cravata si vesta/ Sunt cel mai frumos din orasul acesta". Şi asa se spune ca si era. "Parca il vad si acum pe strazi, la brat cu Doti si impingand caruciorul lui Barbu, fiul celor doi", spune emotionata Anca Sarghie.

Dar intalnirea de luni, 3 decembrie, a insemnat nu numai reiterari. Asta pentru ca a avut loc si lansarea volumului "Daltuiri" al lui Radu Stanca, prezentata de Marin Diaconu, care cuprinde poezii, traduceri, eseuri si piese de teatru. in acest mod, Radu Stanca nu a murit in 1962. Şi nici acum. El fiinteaza prin ceea ce a lasat in urma, precum si prin rememorarile, din cand in cand, organizate de cei care pun in discutie teatrul sibian.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 07 decembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter