SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRana Bucovinei instrainate la a 94 aniversare de la Unirea cu Patria Mama

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Etimologia cuvantului deriv[ de la denumirea slava a fagilor (buch), Bucovina = Ţara fagilor, Ţara de fagi.

Ţinut atestat din cele mai vechi timpuri, locuit de triburile dacilor Costoboci si Carpi, pomeniti in nordul si nord-estul Daciei. Tot la est de Carpati, traditia localizeaza "Ţara Sipenitului si Codrii Cosminului", grupand asezarile intarite din secolul IX-XI identificate in jurul localitatii Cernauti sau "Ţara Bolohovenilor" care din punct de vedere etno-cultural apartin populatiei vechi romanesti.

Situatia istorica a Bucovinei pana astazi:

- intre 1359-1774, face parte din Moldova timp de 415 ani.

- intre 1775-1918, Bucovina s-a aflat sub stapanirea Austriei Habsburgice timp de 143 ani.

- intre 1918-1940 si 1941-1944, Bucovina este parte componenta a statului roman.

- intre 1940-1941 si 1944-1991, nordul Bucovinei este incorporat Uniunii Sovietice.

Din 1991 - nordul Bucovinei cu regiunea Cernauti ce include si Ţinutul Hertei si fostul judet Hotin, de fapt si sudul Basarabiei, fac parte din Ucraina.

Destinul a facut ca peste vremuri aceasta regiune sa serveasca de mai multe ori ca "moneda de schimb" intre marile puteri. Astfel, in noua Conventie turco-austriaca din 1775 de la Constantinopol, Bucovina este cedata Habsburgilor. Ea reprezinta, de fapt, pretul neutralitatii austriece in razboiul ruso-turc din 1768-1774. Dupa ce a fost tratata de o comisie mixta austro-turca, in vara lui 1776 s-a semnat Acordul prin care Bucovina cu 10.441 km patrati si 71.770 de suflete a fost cedata Austriei, fiind instituita o administratie militara care depindea de Consiliul Aulic de Razboi. Politica austriaca in Bucovina viza doua aspecte: deznationalizarea si catolicizarea.

Istoricul Ion Nistor arata ca in momentul anexarii, in Bucovina locuiau: 11.099 familii de romani, 2.373 familii de ruteni si hutuli, 526 familii de evrei, 294 familii de tigani, 58 familii de armeni, totalizand 71.770 de locuitori. Procentual reiese ca romanii au fost 77,30%, in timp ce ucrainenii reprezentau doar 16,50%, iar 6,12% erau evrei, Armeni si tigani. Efectul politicii imperiale de colonizare, germanizare si catolicizare a Bucovinei a fost c[ la mijlocul sec. al XIX-lea romanii nu mai reprezentau decat 40,40%, in timp ce ucrainenii reprezentau 35,30%, evreii 9,35%, germanii 9,28% si polonezii 4,50%.

Din aceasta scadere a populatiei Romane sti rezulta ca, in timp ce din regiunile invecinate emigrau in Bucovina un numar mare de oameni de diferite etnii, romanii bucovineni plecau in Moldova, nedorind sa ramana sub stapanire straina care atenta la valorile lor spirituale, culturale si nationale.

Exodul romanilor bucovineni a inceput chiar de la anexare, dar va lua amploare dupa anul 1800, cand politica Vienei de germanizare si catolicizare se accentueaza.

intre anii 1803 si 1814 au trecut in Moldova peste 20.000 de bucovineni. O alta directie in care habsburgii au actionat in vederea distrugerii elementului romanesc a fost invatamantul.

Desi in prima faz[ "Regulamentul administratiei bisericesti al scolilor din Bucovina" din 29 aprilie 1786 favoriza accesul romanilor la cultura, stabilind ca limbi de predare "numai germana si moldoveneasca" in fapt se urmarea o integrare lenta a Bucovinei in cadrele Austriei pentru a nu starni nemultumiri din partea populatiei autohtone.

insa rascoala populara din 1784 condusa de Horia, Closca si Crisan a demonstrat Vienei ca nu se pot face experimente cultural-politice cu populatia romaneasca. De aceea, cultura si religia - cele mai puternice elemente ale unei constiinte unitare - trebuiau controlate si apoi desfiintate.

in urma Decretului Imperial din 6 august 1786, Bucovina a fost incorporata provinciei imperiale Galiia. Alipirea la Galiia si revocarea reformelor dupa 1790 au permis polonezilor sa porneasca un adevarat razboi impotriva invatamantului romanesc din Bucovina. Astfel, in 1795, locotenenta imperiala din Lemberg a dispus anularea obligativitatii invatamantului primar. Ca urmare a, in acel an in Bucovina au fost desfiintate 11 scoli rurale, masura care a lovit direct in populatia romaneasca.

Refuzul ortodocsilor de a studia scolile infiintate de administratia austriaca se explica atat prin eliminarea limbii romane din procesul de instructie cat si prin catolicizarea scolilor. Istoricii bucovineni I. Nistor, D. Onciul si D. Topa, in studiile referitoare la istoria Bucovinei constata: dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic in 1774, populatia romaneasca a fost invadata de un puhoi imens (de 3 ori mai mare) de ruteni din Galitia, care s-au stabilit aici cautand conditii mai bune de trai. Timp de 150 de ani de ocupatie, imperiul a reusit sa asimileze populatia bastinasa romaneasca (indeosebi cea situata la granita cu Galiia si Pocuia) care treptat ramane in minoritate numerica.

Cu timpul, scolile romanesti au fost inlocuite cu scoli polone, germane si rutene. in aceasta situatie s-au aflat si bisericile romanesti unde, in locul preotilor romani, au venit preoti ruteni. S-au inlocuit inscriptiile romansti din biserici si cimitire cu cele rutene.

in sprijinul Bucovinei se inscriu si actiunile a numerosi romani din celelalte provincii romanesti, de remarcat fiind interventiile in cadrul Dietei imperiale ale delegatului romanilor din Transilvalia Andrei Şaguna si Al. Mocioni, delegatul Banatului, care se alatura actiunilor bucovinenilor. Pe fondul modificarii situatiei politice din Austria, facand ca prin Constitutia din 26 februarie 1861 Austria sa recunoasca autonomia Bucovinei - ceea ce ii permitea sa aiba 5 reprezentanti in Dieta Imperiala si o Dieta Provinciala proprie, compusa din 30 de membri.

Patrioti de exceptie vor prelua conducerea luptei pentru realizarea dezideratelor nationale. intre acestia, de cea mai buna reputatie se bucura peste timpuri familia Hurmuzachi. Din aceasta familie primul este Eudoxiu Hurmuzachi care, in 1786, s-a stabilit la Cernauca langa Cernauti.

Fiii acestuia, 5 baieti si 2 fete vor reprezenta o valoroasa generatie pentru istoria Bucovinei. Tineri precum I. Zbiera, A. Berariu si L. Popescu studenti fiind la Viena, la 2 martie 1861 au lansat un apel catre bucovineni indemnandu-i sa nu voteze in Dieta Provinciala fortele progaliiene ce incercau sa-si asigure controlul asupra Bucovinei:

"Bucovinenilor! Feriti-va de toti strainii, veneticii, bocanarii si miseii care poarta crucea in san si va gogolesc cuvinte dulci de pe limba, iar in inima lor au pe dracul. Aceste fiinte rele daca-ti alege de deputati in Dieta va vor vinde cu trup si suflet".

Organizarea autonoma s-a desavarsit cand bucovinenii si-au ales Dieta proprie provinciala, cu un capitan al tarii in frunte ca exponent al autonomiei ei. Guvernul de la Viena era reprezentat in Bucovina de un guvernator cu titlul de presedinte al tarii. Sub acest regim dualist ramase Bucovina pana in 1918, cand se intoarce la Patria Mama.

Astfel lua sfarsit stapanirea austriaca in Bucovina, dupa o dainuire de 143 de ani.

in Bucovina insa lucrurile luasera o intorsatura foarte primejdioasa. Soldatii ucraineni ce se intorceau de pe front intareau randurile legiunii arhiducelul Wilhelm, constituind unitati de "haidamaci", care incepura se terorizeze lumea, patrunzand chiar si in Palatul National in care isi aveau birourile Consiliul National roman. Era, deci, firesc ca in asemenea imprejurari Consilul sa ceara ajutor militar de la Guvernul roman din Iasi pentru mentinerea ordinii si sigurantei cetatenilor.

La 11 noiembrie 1918, armata romana intra in Cernauti unde fu primita cu mare insufletire de populatie in piata din fata Primariei, care din ziua aceea s-a numit Piata Unirii. Vestea despre intrarea armatei romane in Cernauti a fost comunicata regelui Ferdinand de Comitetul refugiatilor, in frunte cu I. Nistor.

La 15 noiembrie 1918, o delegatie compusa din 15 membri imputerniciti se prezinta regelui Ferdinand la Iasi cu actul de unire a Bucovinei cu Romania, delegatie condusa de Iancu Flondor - seful Guvernului, Dionisie Bejan - presedinte al Consilului National, Ion Nistor - presedinte al Comitelului Refugiatilor Bucovineni, impreuna cu alti 12 membri. Din delegatie a facut parte si un grup din partea Basarabiei, condus de Halippa Pantelemon.

in mesajul sau adresat regelui Ferdinand de catre Sextil Puscariu ca secretar de stat la externe, in numele delegatiei zicea:

"Maria ta, venim ca soli ai Bucovinei - si multumim lui Dumnezeu ca ne-a invredinicit la aceasta cinste ca sa Va aducem inainte sufletele moldovenilor de peste Molna, inimile pline de multumita si eterna recunostinta pentru ocrotirea ce ne-ati dat ca sa implinim visul parintilor nostri si sufletele primenite prin ani grei de suferinta, care nu conosc alta dorinta decat de a putea lucra si ele la alcatuirea Romaniei Mari."

Dupa aceasta, Consiliul National a hotarat sa fie convocat la Cernauti Congresul general ^n 28 noiembrie 1918. Pentru aceasta ocazie, Iancu Flondor l-a insarcinat pe Ion Nistor cu redactarea Actului Unirii.

La Congres au fost invitati si reprezentantii ucrainenilor, germanilor, polonezilor si evreilor. Nu au raspuns insa la aceasta invitatie decat germanii si polonezii. Congresul general al Bucovinei - ale carui lucrari au inceput la ora 11, in Sala de marmura a Mitropoliei - a fost mai intai salutat de presedintele Consiliului National, Dionisie Bejan.

Dupa cuvintele de salut, seful Guvernului bucovinean, Iancu Flondor, urcand la tribun[, a dat citire Declaratiei de Unire "... considerand ca fiii acestei tari umar la umar cu fratii lor din Moldova si sub conducerea acelorasi domnitori au aparat de-a lungul veacurilor fiinta neamului lor impotriva tuturor incalcarilor din afara si a cotropirii pagane". in incheierea Declaratiei de Unire spune: "drept aceea noi, membrii Congresului General al Bucovinei intrunind suprema putere a tarii si fiind singurii investiti cu putere legiuitoare in numele suveranitatii nationale hotarim unirea neconditionata si pentru vecie a Bucovinei in vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru cu Regatul Romaniei. Votul unanim al Congresului a fost adus la cunostinta Regelui Ferdinand."

@n 31 decembrie 1918 a aparut Decretul-Lege privind unirea Bucovinei, avand urmatorul cuprins: "Bucovina in cuprinsul granitelor sale istorice este si ramane de pururea unita cu Regatul Romaniei."

Decretul-Lege este semnat de regele Ferdinand si de I.C. Bratianu ca presedinte al Consiliului de Ministri si Ministru al Afacerilor Straine. Din pacate insa, procesul de deznationalizare din timpul stapanirii austriece si a politicii duse de Rusia cu acordul Germaniei, teritoriul Bucovinei de Nord a fost rupt din trupul tarii si ocupat de Uniunea Sovietica.

Calvarul a inceput in vara anului 1940 cand, la 27 iunie a acestui an s-a primit Nota Ultimativa din partea U.R.S.S-ului pentru retragerea armatei si autoritatilor romane din Basarabia si Bucovina de Nord.

La 28 iunie, la ora 6 seara, "armata rosie" a ocupat orasul Cernauti cu intreg judetul Cernauti, Storojinet si partea muntoasa pana la Straja din judetul Radauti. Urmeaza calvarul populatiei romane din aceasta parte a Bucovinei, prin deportari in stepele Rusiei si aducerea populatiei rusesti pe aceste meleaguri.

in 22 iunie 1941, Romania intra in razboi alaturi de Germania contra U.R.S.S-ului. La 5 iulie 1941, trupele romane reocupa Cernautiul si celelalte localitati ocupate in vara anului 1940. Din iulie 1941 si pana in 25 martie 1944, aceste regiuni fiind incorporate la Romania, au sters toate urmele lasate de ocupatia ruseasca. Dar conjunctura istorica a facut ca la 25 martie 1944 sa pierdem din nou acest teritoriu care a fost alipit U.R.S.S-ului, ulterior statului ucrainean.

Daca la prima ocupare a Bucovinei din 1940 foarte putini au reusit sa plece in Romania sau Germania si de aici in toata lumea, la a doua ocupare din martie 1944 majoritatea romanilor din aceste tinuturi au parasit locurile natale ingroziti fiind de cele traite in perioada 1940-1941. Este binecunoscut macelul petrecut la Fantana Alba, cand romanii, printr-un siretlic rusesc, au fost atrasi la frontiera, fiind exterminati de gloantele rusesti.

La aceasta ora, populatia romana din Nordul Bucovinei este lipsita de multe drepturi pe care, legal, le-ar putea avea. Li se interzice utilizarea limbii romane, populatia in varsta este ingrozita de repercusiunile ce pot veni folosind limba materna.

Prin Tratatul de Pace semnat la Paris in 10 februarie 1947 se consfiinteste ca Bucovina de Nord ramane la U.R.S.S si ulterior la Ucraina.

Toate aceste evenimente au lasat urme adanci in structura etnica a Bucovinei, teritoriu care a fost atat de napastuit de soarta. in "Glasul Bucovinei" din 11 decembrie 1918, marele istoric I. Nistor remarca: "Bucovina a fost si a ramas o tara romaneasca atat prin traditiile ei istorice, cat si prin caracterul ei etnografic. Romanii din Bucovina, aidoma fagilor si stejarilor din Codrii Cosminului, au radacini implantate in adancul secolelor".Ioan Fediuc - un fiu al Bucovinei,

Asociatia Pro Basarabia si Bucovina


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 28 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter