SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRanduri despre veterani...

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Sarbatorim astazi 25 Octombrie, Ziua Armatei Romane, aleasa calendaristic ca sa reaminteasca victoria Armatei a 4-a Romane, comandata de generalul Gheorghe Avramescu, care intre 9 - 25 octombrie 1944, cu 66 de ani in urma, a eliberat ultima brazda de pamant transilvan de sub ocupatia Ungariei horthyste.

Ca in fiecare an, in preajma Zilei Armatei, am cautat din nou, printre cei care cu peste 66 de ani in urma, s-au aflat pe campul de onoare infruntand gloantele inamice. Cu exceptia ca in acest an, cu ei nu am mai putut dialoga pentru a ne relata faptele de arme, fiind plecati dintre noi in lumea vesniciei. Ca urmare a acestei realitati implacabile, pagina din acest an, dedicata Zilei Armatei am realizat-o investigand documentele de arhiva, buletinele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi "Traian Mosoiu ", filiala jud. Sibiu, precum si documentele de arhiva aflate in posesia urmasilor acestor fosti luptatori, in frontul eliberarii teritoriilor Rom anesti cu 66 de ani in urma.

Intalnirea din Tatra

Antoniu Victor Ostrovat, nascut la 11 mai 1922 in localitatea Blaj, jud. Alba. in 1943 a absolvit scoala Militara de Ofiteri Activi din Bucuresti, promotia "Mihai Viteazul ", cu gradul de sublocotenent in specialitatea infanterie. Dupa absolvirea scolii a fost repartizat in Regimentul 11 Infanterie, in functia de comandant de pluton. De la 1 octombrie 1943 pana la 23 august 1944 a participat la luptele pentru apararea litoralului romanesc al Marii Negre. Apoi a fost mutat in ┼×coala Militara de Ofiteri Activi de Infanterie "Principele Carol " Sibiu, in functia de instructor la elevi, viitori ofiteri. La data de 23- 24 august 1944, la comanda unui pluton de elevi, viitori ofiteri i s-a incredintat de catre comandantul scolii .....misiunea sa cucereasca postul de radio - emisie german de corp de armata, amplasat langa comuna Ludos, jud. Sibiu. Dupa indeplinirea acestei misiuni, pentru care a fost felicitat de catre comandantul scolii, col. Constantin Ionescu, citat pe ordin de zi al scolii, a participat la luptele din Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia pana la 9 mai 1945. Din noianul amintirilor, una i-a staruit cel mai mult in memorie. Se afla in Muntii Tatra din Cehoslovacia. Avea gradul de locotenent. Acolo, in ziua de 10 februarie 1945 in timpul executarii unei misiuni de curierat, s-a intalnit cu tatal sau, colonel Ostrovat Antoniu, comandant al Regimentului 91 Infanterie din Alba Iulia. Nu se mai vazusera din iunie 1941, cand tatal sau a plecat pe frontul de Est. Se vor mai revedea doar la sfarsitul razboiului. Pentru faptele sale de arme i s-au conferit cele mai inalte distinctii ostasesti din armata Romaniei, precum "Steaua Romaniei clasa a IV-a cu spade ", "Coroana Romaniei clasa a IV-a cu spade " si cea mai inalta distinctie "Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a cu spade ", precum si Medalia jubiliara, in anul 1995 - 50 de ani de la incheierea celui de-al II-lea razboi mondial. Dupa Revolutia din Decembrie 1989 a facut parte din Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi "Traian Mosoiu " Sibiu, in cadrul careia a fost avansat, onorific, la gradul de general de brigada. in cadrul asociatiei veteranilor s-a distins prin importante activitati, lasand camarazilor sai o frumoasa amintire. A decedat in anul 2009.

Un ludosan - ostas de nadejde in slujba tarii si neamului

Gheorghe Muntean a vazut lumina zilei in septembrie 1910, in comuna Ludos, jud. Sibiu. Dupa absolvirea scolii primare in comuna natala a urmat cursurile Liceului Militar "Mihai Viteazul " din Tg. Mures, iar bacalaureatul l-a luat la Liceul "Gheorghe Lazar" din Sibiu. Dupa terminarea liceului s-a dedicat carierei armelor, absolvind ┼×coala Militara de Ofiteri Activi de Infanterie "Principele Carol " din Sibiu, cu gradul de sublocotenent, promotia "Alba Iulia ". A absolvit apoi cursurile ┼×colii de Aplicatie din Sibiu, in specialitatile infanterie si cavalerie. A fost repartizat in Regimentul 10 Calarasi din Sibiu, in cadrul Diviziei 18 Infanterie. Cu acest regiment, la comanda unei companii a participat la luptele purtate de armata romana de la 22 iunie 1941 pana la 9 Mai 1945. in acesti ani de lupte, el s-a aflat permanent in esalonul I al Regimentului, pana la portile Stalingradului. A fost avansat succesiv la gradele de locotenent, capitan si maior. A participat la luptele din Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia. in timpul inclestarilor cu inamicul a fost grav ranit si internat in spitalele militare de campanie. Pentru faptele sale de arme si exemplul in lupta, i s-au conferit inalte distinctii ostasesti, precum "Steaua Romaniei clasa a IV-a cu spade ", "Coroana Romaniei clasa a IV-a cu spade ", Medalia cehoslovaca "Crucea de Razboi " si cu cea mai inalta distinctie acordata ofiterilor: "Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a cu spade ".

Caporal Dumitru Olariu: 6000 de km parcursi la volanul autocamionului Skoda

Acesta este drumul de lupta masurat in kilometri, al fostului caporal Dumitru Olariu, fiu de marca al unei familii de oieri din Poiana Sibiului. Iar, in timp drumul sau de lupta insumeaza peste 5 ani aflat in bataia glontului inamic, de la 22 iunie 1941 pana la 9 mai 1945, la incheierea celui de-al II-lea razboi mondial.

Dumitru Olariu a vazut lumina zilei la 1 decembrie 1920 intr-o familie de vlasini cu 8 copii, din Poiana Sibiului. in anul 1940, la vremea ostasiei a fost incorporat in Regimentul 7 Artilerie Grea (calibru 155 mm), Divizionul 2, Bateria a sasea. in cateva luni de practica si scoala, va deveni unul dintre cei mai destoinici si priceputi soferi ai Regimentului 7 Artilerie, incredintandu-i-se volanul unui camion Skoda, cu care va tracta un tun de mare calibru pe toata durata campaniei purtata de Armata Romana, de la 22 iunie 1941 la 9 mai 1945, dar si la intoarcere in tara, parcurgand peste 1400 de kilometri la intoarcere, pana la Sibiu. Pe Frontul de Est, de la 22 iunie 1941 a ajuns dincolo de Prut, pana la portile Stalingradului, apoi dupa 23 august 1944 va participa la luptele purtate de armata romana pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei si Cehoslovaciei pana aproape de Praga. in acest spatiu si timp, el nu s-a dat jos de la volanul camionului, tractand tunul de mare calibru si echipa de servanti pe un drum lung, batut de gloante, de peste 6000 de kilometri. A fost citat de 2 ori pe ordin de zi al regimentului si decorat cu "Barbatie si Credinta ", inca in iuresul bataliilor, precum si cu medalia "Virtutea Militara clasa a II-a ". in cadrul ANVR "Traian Mosoiu ", a fost avansat onorific la gradul de plutonier adjutant.

Ilie Aivanesei: un portret de simplu erou

in anul 1937, nu implinise varsta de 16 ani, cand a intrat copil de trupa in Regimentul 37 Dorobanti Botosani. in preajma zilei de 22 iunie 1941 avea gradul de sergent si comanda o grupa de mitraliere. Se afla in asteptare pe malul Prutului, gata sa se avante in lupta pentru eliberarea teritoriilor romanesti aflate sub ocupatie straina. A venit momentul mult asteptat - 22 iunie 1941. A trecut Prutul si a luat parte la luptele din zona localitatilor Lapusna, Chisinau, Tighina, pana la Nistru. Apoi la luptele din zona localitatilor Tiraspol, Dalnic si Odesa si pe malul Marii Negre. Decimat, Regimentul 37 Infanterie a fost trecut in refacere. Atunci, sergentul Ilie Aivanesei a fost selectionat si a urmat ┼×coala de Subofiteri de Infanterie Fagaras, fiind avansat la gradul de sergent major si repartizat in Regimentul 92 Infanterie din Orastie al Diviziei 18 Infanterie de la Sibiu. Cu acest regiment a luat parte la luptele din zilele de 24 - 28 august 1944, la dezarmarea trupelor germane de la Podu Olt, Talmaciu, Vestem, Turnisor, Mosna si in alte localitati. Apoi, la comanda unui pluton a participat la zadarnicirea ofensivei trupelor germano-maghiare, din 2 septembrie 1944. in aceste aprige infruntari, tanarul sergent major a fost grav ranit. Dupa spitalizare si-a ocupat locul in dispozitivul de lupta al Regimentului 92 Infanterie, aflat in zona Carei, unde a trait bucuria cea mare a eliberarii, la 25 octombrie 1944, a ultimei brazde a Transilvanei strabune, de sub ocupatia straina. De aici, Ilie Aivanesei a luat parte la luptele pe teritoriile Ungariei si Cehoslovaciei, pana la 9 mai 1945. Pentru faptele sale de arme i-a fost inmanata decoratia " Barbatie si Credinta cu spade clasa I ".

Col. (r) Gheorghe Popescu: slujitor de tara si neam cu fapta de arme si cu pana mintii

Gheorghe Popescu s-a nascut la 8 mai 1920 in comuna Slasoma, judetul Turnu Severin si inca din adolescenta se dedica carierei armelor, urmand ┼×coala de Ofiteri Activi nr. 1 Infanterie Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1 iunie 1944 cu gradul de sublocotenent si repartizat in regimentul 94 Infanterie in functia de comandat de subunitate. Dupa 23 august 1944, a fost reincadrat in regimentul 94 infanterie, cu care a participat la luptele purtate din armata I romana in luna septembrie 1944 pe timpul operatiei de acoperire a frontierelor impuse Romaniei prin odiosul Dictat de la Viena in august 1940. cele mai aprige lupte la care a luat parte s-au desfasurat in zona Mocrea-Ineu si Chisineu-Cris de-a lungul Crisului Alb. Dupa zdrobirea ofensivei trupelor germano-horthyste din septembrie 1944 a fost mutat si incadrat in regimentul 31 Calafat cu care a luat parte la luptele purtate de armata romana pe teritoriile Transilvaniei, Ungariei si Cehoslovaciei pana la 9 mai 1945.

Luptele cele mai grele la care a luat parte au fost cele de la fortarea Hronului, in zona localitatilor Bamska-Bistrica, Bruno si Nemetzky-Brott. Bucuria zilei victoriei de la 9 mai 1945 a trait-o cu camarazii sai de regiment la 80 km est fata de orasul Praga capitala Cehoslovaciei. Pentru fapte de arme a fost citat pe ordine de zi ale regimentului 31 Calafat si decorat cu Medalia "Virtutea Ostaseasca clasa a III-a ", Medalia "A XXX-a aniversare a Zilei Armatei ", Medalia "Victoria Sovietica ", Medalia "Eliberarea de sub jugul fascist ", iar in 1995 i s-a inmanat "Crucea Comemorativa a celui de-al II-lea razboi mondial 1941-1945 ", fiind inaltat la gradul de locotenent si trecut in rezerva pe motiv de dosar politic.

Dupa razboi, tanarul locotenent Gheorghe Popescu a absolvit Facultatea de Filologie - Istorie Bucuresti, fiind licentiat in istoria Romaniei. Va fi directorul ┼×colii Generale nr. 8 din Sibiu, apoi profesor la Liceul nr. 3 (fost "Domnita Ileana "), Liceul Pedagogic si Liceul Energetic. Dupa revolutia din 1989 s-a implicat la infiintarea Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, filiala jud. Sibiu "Gl. Traian Mosoiu" .


Eroul de la Dalnic

22 iunie 1941.in acea dimineata, in frontul de atac se afla si tanarul ofiter Victor Comsa. Avea gradul de locotenent si comanda o companie de vanatori de tancuri dintr-un regiment de garda. Abia implinise 30 de ani. Absolvise ┼×coala de Ofiteri de Infanterie "Carol I " din Sibiu. Era vlastarul unei familii de memorandisti sibieni in ziua de 17 august 1941, intr-o lupta cu tancurile rusesti, in zona localitatii Dalnic, va fi grav ranit de o schija de proiectil inamic. A fost internat intr-un spital militar de campanie unde, cu toate eforturile medicilor, el s-a stins din viata in ziua de 20 august 1941, ca un brav erou. inainte de a inchide ochii pentru totdeauna, cand se afla pe patul spitalului, a fost decorat cu ordinul "Mihai Viteazul cu spade " - inalta distinctie acordata ofiterilor eroi. Totodata, autoritatile militare germane l-au decorat cu "Crucea de fier " germana. Corpul sau neinsufletit-a fost adus in tara si inhumat in cimitirul militar din Ghencea, unde isi doarme somnul de veci alaturi de alti ofiteri eroi, stand pilda, pentru totdeauna, generatiilor de azi si de maine.

Ceremonia inhumarii eroului Victor Comsa s-a constituit intr-o adevarata zi de doliu pentru bucuresteni, iar fapta sa eroica a avut un larg ecou, fiind oglindita in presa vremii, la posturile de radio, in ordinele de zi, in jurnalele si comunicatele de razboi ale armatei.

┼×i, tot ca un impresionant mesaj adus faptelor eroului Victor Comsa, in acele zile de biruinte si de doliu, in fata Palatului Regal a fost organizata o expozitie in aer liber constituita din doua tancuri rusesti, capturate de viteazul locotenent Victor Comsa in luptele de la Dalnic.

Acestui erou, ca si multor altora din plaiuri sibiene care zac in neuitarea timpului, i s-ar cuveni macar o placa comemorativa, aplicata pe fatada casei in care a vazut lumina zilei, daca nu chiar un bust care sa reaminteasca generatiilor viitoare ca noi nu avem morti ci eroi.

Tanar ca si primavara

in Cimitirul Municipal Sibiu, dainuie o cruce pe frontispiciul careia literele gravate in marmura rece, cu 69 de ani in urma, inca isi mai pastreaza conturul, nemacinat de trecerea timpului, si care transmit un profund mesaj, prin evocarea unui erou al plaiurilor sibiene, cazut in luptele din cel de-al II-lea razboi mondial, pentru eliberarea teritoriilor romanesti de sub ocupatia straina. Frazele sunt simple, dar edificatoare despre jertfa eroului astrucat sub lespedea de piatra din cimitir: "Soldat Ilie Popa, ziarist la Gazeta de Sibiu. Decedat 8 noiembrie 1941, la 24 de ani, pe campul de lupta, intr-un regiment de Calarasi. Fie-i memoria binecuvantata ". Epitaful este insotit de fotografia eroului. Cu acest epitaf in suflet, am investigat colectia "Gazetei de Sibiu ", din luna noiembrie 1941 care, pe data de 14 noiembrie, a gazduit in paginile sale un necrolog intr-un chenar indoliat, semnat de redactorul-sef al "Gazetei de Sibiu ", cu titlul: "Moartea colegului nostru Ilie Popa " si cu subtitlul "Tanar ca si primavara ":

Randurile de fata prilejuite de omagierea "Zilei Armatei" se doresc a fi un gest modest, adus memoriei celor peste 700.000 de ostasi ai armatei Romaniei, jertfiti pe campurile de onoare in cel de al Doilea Razboi Mondial, pentru idealul sfant al reintregirii Romaniei Mari, dar si celor care au supravietuit ororilor razboiului si au trait bucuria zilei de 25 octombrie 1944 si care mai supravietuiesc printre noi, purtand cu mandrie pe rever insemnul de Veteran de Razboi.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 25 octombrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter