SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRaportul lui Johannis pe 2010: 19 pagini la caracter `de 12`

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

In acest an, raportul de activitate al primarului Sibiului nu va mai fi trimis prin posta tuturor contribuabililor, precum in anii trecuti. Cele 19 pagini (o intindere dubla fata de anul trecut) cu descrierea activitatii pe 2010 au fost postate pe pagina de internet a Primariei Sibiu.

`Acea scrisoare s-a dovedit a fi un lucru foarte scump (82.983 de exemplare – n.r.). Iar pentru a putea fi expediat prin posta, transmiteam un material mai scurt. Acum am elaborat un material mai amplu care va fi pus la dispozitia tuturor sibienilor pe pagina de internet a Primariei. Concluzia este ca in ciuda tuturor impedimentelor, am incheiat cu bine un an care se anunta a fi destul de greu`, declara Johannis.

Raportul este realizat pe mai multe subcapitole, dintre care cele mai importante fac referire la buget, investitii in infrastructura, mediu, problema cainilor fara stapan, turism, cultura, relatii externe, transportul in comun, sanatate, servicii sociale si investitiile societatii Apa Canal.

Redam, mai jos, principalele idei din capitolele Raportului de activitate al primarului pentru 2010

Cuvant inainte

Sibiul a mers inainte si in 2010, chiar daca cu pasi mai mici. In ciuda crizei care ne-a afectat intr-un fel sau altul pe fiecare, am reusit sa continuam proiecte importante pentru oras, de la lucrari la strazi pana la implementarea de strategii in domeniul turistic sau managementul traficului. Sibienii au fost chiar mai mult decat in alti ani responsabili in ceea ce priveste contributia lor la bugetul local, acesta bazandu-se pe veniturile din taxele si impozitele locale achitate. Am dovedit ca suntem o comunitate echilibrata, chibzuita in gestionarea resurselor pe care le avem si am avut multe realizari si in anul 2010, chiar daca fondurile au fost limitate.

Bugetul local pentru anul 2010

Bugetul Primariei Sibiu pentru anul 2010 a fost conceput intr-un mod realist, adaptat situatiei economice. Bugetul total al Sibiului pentru anul trecut a fost 287.000.000 lei, din care 201.805.000 lei venituri proprii. Cele mai importante surse de venituri proprii la bugetul local sunt incasarile din impozite si taxe, veniturile din proprietate, prestari servicii, veniturile din taxe administrative si eliberari permise, veniturile din valorificarea de bunuri.

Pe langa aceste sume constituite din bugetul local, municipalitatea a obtinut un nou imprumut din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 11,5 milioane de euro ce urmeaza a fi folosit in 2011 pentru reabilitarea de strazi din mai multe cartiere sibiene si construirea unui nou pod peste Cibin. Pentru multe dintre strazile ce urmeaza sa intre in reabilitare, fazele de proiectare au fost finalizate inca din 2010.

Fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea Sibiului

Municipalitatea sibiana a finalizat la inceputul anului 2010 elaborarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) si a depus acest proiect la ADR Centru in data de 2 martie 2010 in vederea obtinerii de fonduri structurale in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 1 – `Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere`, domeniul de interventie 1.1 – `Planuri integrate de dezvoltare urbana`, subdomeniul: `Poli de dezvoltare urbana`.

Din totalul de 6 proiecte prioritare si 2 proiecte de rezerva enuntate in cadrul PIDU, municipalitatea a depus in aceasta prima etapa trei proiecte individuale:

1. Modernizarea strazii Faurului

2. Modernizarea strazii Turnului si Piateta Targul Pestelui

3. Modernizarea centrului de recuperare a copiilor cu handicap – Aleea Streiu, nr 8

ADR Centru a finalizat procesul de evaluare tehnica si financiara a proiectelor componente ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbana si a transmis municipalitatii sibiene ca acestea au fost acceptate. Astfel, PIDU si primele trei proiecte depuse in cadrul acestuia au intrat in etapa precontractuala, adica in etapa verificarii conformitatii proiectului tehnic.

Investitiile importante in infrastructura au continuat

Anul 2010 a insemnat un an destul de intens in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura, fondurile pentru acestea provenind exclusiv din bugetul local. Au fost finalizate in 2010 un numar de 11 strazi din cartierele sibiene, au fost executate lucrari de reabilitare a stratului de uzura pe o serie de strazi, lucrari de plombare si refacere a domeniului public in urma interventiilor la retele, iar unele zone au fost reconfigurate ca functionalitate si sistem de trafic. Pentru toate aceste lucrari municipalitatea a alocat din bugetul local suma de aproximativ 80 de milioane de lei.

Unitatile de invatamant au ramas o prioritate

In majoritatea unitatilor scolare administrate de municipalitatea sibiana, in perioada vacantei de vara au fost efectuate lucrari de igienizare, reparatii la sarpante, interventii de urgenta pentru intretinere si reparatii la instalatiile de utilitati; interventii de urgenta pentru intretinerea si repararea instalatiilor electrice; reparatii la imprejmuirile unitatilor, reparatii la sobe, jgheaburi si burlane. Pentru aceste lucrari au fost alocati 360.000 lei.

Un proiect important si care in anul 2010 a facut un pas important spre realizare este proiectul `Extindere, reabilitare, modernizare si dotare scoala cu clasele I-VIII nr. 18, judetul Sibiu`. In 2010 proiectul depus de municipalitatea sibiana in cadrul Programului Operational Regional, axa 3 a trecut de toate etapele de analiza, inclusiv de faza de pre-contractuala si de verificarea documentelor in teren si urmeaza semnarea contractului.

Un mediu curat pentru oras

Primaria Sibiu a definitivat in 2010 planul de masuri privind programul de colectare selectiva a deseurilor proprii si a implementat cu succes reglementarile aduse de Legea 132/2010. Daca pana recent la nivelul institutiei se recicla doar hartia, in prezent avem spatii special amenajate atat pentru hartie, cat si pentru plastic si sticla. Municipalitatea sibiana incearca astfel sa contribuie la cresterea gradului de reciclare si de valorificare a deseurilor colectate selectiv, dar si sa isi informeze si sa constientizeze propriii angajati si cetateni, cu privire la beneficiile colectarii selective a deseurilor.

In 2010 angajatii serelor au plantat aproximativ 100 de arbori pe aliniamentele strazilor unde au fost finalizate lucrarile de reabilitare, peste 5500 de arbusti ornamentali si gard viu. In zonele verzi ale orasului, in parcuri si jardiniere au fost plantate 30.000 de plante bienale si 75.000 de plante anuale. Orasul a fost infrumusetat cu peste 20.000 de crizanteme si lalele iar aproxiamtiv 3000 de muscate au fost puse pe stalpii de pe principalele artere.

Solutii pentru cainii fara stapan

Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan este unul din cele mai noi servicii din cadrul municipalitatii sibiene, iar activitatea sa sustinuta si de colaboratorii din strainatate a inceput sa aiba rezultate tot mai vizibile. In anul 2010 au fost adoptati 107 catei din adapostul amenajat de municipalitate in Dealul Gusteritei, iar cu sprijinul fundatiilor partenere au fost dati spre adoptie in strainatate 76 de patrupezi. Sibienii si persoanele interesate care isi doresc un caine pot adopta din adapostul din Dealul Gusteritei. Cainii care sunt dati spre adoptie pot fi vazuti si pe site-ul www.cainifarastapan.sibiu.ro

Domeniul public contribuie la bugetul local

In anul 2010 au fost amenajate sau retrasate 2.615 locuri de parcare, majoritatea dintre acestea fiind situate in cartiere, in zonele de blocuri. Amenajarea lor a fost posibila fie prin introducerea sistemului de circulatie pe sens unic, fie printr-o mai atenta studiere a zonelor care permit ca suprafata amenajarea unor astfel de parcari.

In ceea ce priveste incasarile din tichete, abonamente si achitarea taxei de parcare, incasarile sunt comparabile cu cele din 2009: putin peste 1.000.000 de lei. In cazul taxei de ocupare a domeniului public, s-a inregistrat o crestere destul de mare: daca in 2009 suma incasata era de aproximativ 762.000 de lei, anul 2010 a adus incasari de 903.000 de lei.

Turismul sibian - un domeniul prioritar de dezvoltare

Strategia de promovare a orasului a continuat sa fie implementata si in anul 2011. Serviciul abilitat din cadrul Primariei a participat la sapte evenimente de profil care au avut loc in tara si in strainatate: Targul de Turism CMT Stuttgart, Die Urlaubsmesse, 16 - 24 ianuarie 2010; ITB Berlin, 10 – 14 martie 2010; Targul International de Turism Holiday Market, organizat de ANAT, Bucuresti 18 – 21 martie 2010; Targul de Turism al Romaniei, Romexpo Bucuresti, 25 – 28 martie 2010; Targul International de Turism `Winter Holiday` organizat de ANAT, Bucuresti 7 – 10 octombrie 2010; Targul de Turism al Romaniei, Rompexpo Bucuresti, 21- 24 octombrie 2010; evenimentul de lansare pe piata austriaca a noului brand turistic al Romaniei, Viena, 18 – 19 noiembrie 2010. In 2010, pe site-ul oficial al Primariei, brosura de prezentare turistica a Sibiului a fost postata in traducere, in 7 limbi. Brosura a fost tiparita in 4 limbi: romana, engleza, germana si franceza.

Gradina Zoologica

Sibienii au la dispozitie acest mijloc de recreere inca din anii ’20, cand au fost puse bazele actualei gradini. Dupa mai multe etape ale existentei sale, Gradina Zoologica a intrat in 2005 in administrarea muncipalitatii sibiene. Odata cu acest an au inceput o serie de lucrari ample de modernizare pentru cresterea calitatii serviciilor si a calitatii vietii animalelor ce traiesc aici. In prezent, Gradina Zoologica Sibiu este cea mai veche dar si una din cele mai moderne gradini zoologice din tara si se intinde pe o suprafata de peste 15 hectare, prezentand vizitatorilor 179 de animale din 48 de specii. Numarul vizitatorilor a crescut semnificativ de la an la an ajungand de la 80.000 in anul 2007 la peste 178.000 in 2010.

Anul cultural 2010

Am sprijinit si in anul 2010 operatorii in organizarea evenimentelor inscrise in Agenda cultural-sportiva care a insumat un numar de 34 de proiecte culturale si 22 de proiecte sportive. Desi numarul proiectelor este mai redus, bugetul alocat acestora este comparabil cu cel din anul 2009. Astfel, in 2010, pentru cultura a fost alocata suma de 3.355.000 lei, iar pentru sport suma de 1.264.482 lei, in timp ce in 2009, proiectele culturale au avut la dispozitie suma de 3.342.455 lei, iar cele sportive suma de 1.327.800 lei. Am decis ca in anul 2010 sa sustinem mai putine proiecte, dar sprijinul financiar sa fie mai mare. Desi mai putine, proiectele au reusit sa intregeasca oferta culturala a orasului, oferind evenimente variate, de traditie si de calitate.

Vizite oficiale la Primaria Sibiu

Presedintele Parlamentului landului Bavaria, dna Barbara Stamm s-a aflat in data de 3 septembrie la Sibiu. Delegatia condusa de oficialul german a fost primita de primarul Klaus Iohannis la sediul Primariei si a fost formata din directori din cadrul ministerelor landului Bavaria si din reprezentantul Federatiei Sasilor din Germania, dl. Bernd Fabritius si a fost insotita de la Bucuresti de deputatul minoritatilor Ovidiu Gant.

Primarul Klaus Iohannis a fost prezent in data de 11 septembrie la Berlin pentru a i se inmana placheta de onoare, cea mai inalta distinctie din partea Uniunii Asociatiilor Etnicilor Germani Expatriati. Distinctia i-a fost inmanata primarului Iohannis cu ocazia sarbatorii `Tag der Heimat` (Ziua Patriei 2010). La ceremonie au fost prezenti dna. Erika Steinbach, presedintele Uniunii Asociatiilor Etnicilor 15 Germani Expatriati si primul ministru al landului Bavaria, dl. Horst Seehofer, care a efectuat o vizita in Sibiu in luna mai a acestui an.

Transportul in comun

Au fost prelungite trasee datorita deschiderii de noi magazine sau sedii de firme, au fost reconfigurate traseele odata cu redeschiderea unor strazi dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare, au fost modificate traseele care deservesc zona industriala a orasului odata cu darea in folosinta a centurii ocolitoare, iar numarul de autobuze care transporta salariatii societatilor din aceasta zona a fost sporit, fiind asigurate astfel inca 600 de locuri.

Dinamica populatiei in Sibiu

Pe parcursul anului Serviciul de Evidenta a Persoanei a eliberat 18.804 carti de identitate si 995 de carti de identitate provizorii. Au fost aplicate peste 3.800 de vize de resedinta pentru cei care au venit sa locuiasca in Sibiu. O activitate foarte importanta a acestui serviciu este aceea de a furniza diverse date la solicitarea instantelor judecatoresti, a Directiilor Fiscale sau altor institutii abilitate. Peste 25.000 de astfel de solicitari au fost primite si satisfacute de angajatii acestui serviciu.

Spitalul de Pediatrie a fost preluat de municipalitate

Spitalul de Pediatrie a fost oricum in atentia Primariei Sibiu in ultimii ani. In perioda 2007 – 2009 au fost realizate modernizari ale cladirilor in care functioneaza sectiile acestei unitati medicale in valoare totala de peste 1.300.000 de lei. In plus, in anii 2005 si 2006 au fost alocati cate 200.000 pe an pentru lucrari curente de intretinere si reparatii.

Siguranta cetateanului

Cele mai multe amenzi in anul 2010 au fost aplicate pentru acces, stationare, circulatie auto pe trotuar sau pe spatiul verde, conform art. 7 lit. e din HCL 210/2001, un numar de 697 in valoare totala de 39.240 lei. Au urmat apoi sanctiunile aplicate pentru parcarea in locuri inscriptionate `loc de parcare cu folosinta exclusiva`, un numar de 528 amenzi in valoare de 38.454 lei. Pentru incalcarea art. 22 lit. h care se refera la parcarea pe trotuar au fost sanctionati 387 proprietari de masini cu suma in valoare de 45.570 lei. Pentru blocarea cailor de acces in cursul anului 2010 au fost amendati 372 proprietari de autovehicule cu suma totala in valoare de 21.300 lei. De asemenea, politistii comunitari au sanctionat 351 persoane cu amenzi in valoare de 60.000 lei, care au desfasurat activitati comerciale in spatii nepermise sau fara a detine 18 autorizatia necesara. Au fost constatate peste 300 de cazuri in care diferite persoane au apelat la mila trecatorilor (cersetori) ascestora fiindu-le aplicate amenzi de peste 34.500 lei.

Un an cu proiecte importante pentru SC Apa Canal SA

Sibiul se numara printre primele localitati din Romania care au beneficiat de o uzina de captare a apei dotata cu statii de filtrare si tratare precum si de un sistem centralizat de distributie. In cei 115 ani serviciile in domeniul apei si canalizarii s-au dezvoltat continuu, astfel ca in prezent Municipiul Sibiu este racordat in totalitate la retelele de apa si canalizare, iar apa potabila este de o calitate buna datorita statiei de tratare moderne.

Servicii sociale prestate de municipalitate

Un numar de 21 de familii au beneficiat de servicii de prevenirea si combaterea violentei domestice iar 577 de copii aflati in situatii de risc au fost sprijiniti de angajatii acestui serviciu pentru prevenirea separarii copilului de familie, prevenirea neglijentei, abuzului si violentei, prevenirea abandonului scolar, incurajarea frecventarii unui centru de zi, etc.

La data de 31.12.2010 se aflau in evidenta serviciului nostru un numar de 221 asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav si 751 beneficiari de indemnizatie pentru persoanele cu handicap grav. Urmare 20 a cererilor persoanelor cu handicap accentuat, grav si asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav s-a acordat gratuitatea pe mijloacele de transport in comun, unui numar mediu lunar de 1234 de persoane.

Cititi versiunea integrala a Raportului de activitate pe 2010 aici

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 14 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter