SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRecord dintr-o eroare - 11,5 milioane de euro pentru un kilometru de asfalt

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Un studiu publicat zilele acestea de Institutul pentru Politici Publice contine o greseala izbitoare si arata ca, anul trecut, la Sibiu, ar fi fost turnat cel mai scump asfalt din tara - peste 11,5 milioane de euro pentru un singur kilometru de strada modernizata.

Un angajat al Primariei Sibiu a completat gresit formularul solicitat de IPP, iar reprezentantii IPP spun ca aceasta nu este problema lor, ca s-au mai inregistrat erori si in trecut, iar la cererea primariilor, greselile au fost rectificate in varianta online a studiului.

Studiul cuprinde si alte raportari absurde ale primariilor din tara, incepand de la orase care au fost modernizate in proportie de 70%, la suprafete de spatii verzi care dispar si reapar de la un an la altul si pana la pierderi in reteaua de apa atat de mici cum nici orase ca Viena, care este un etalon in domeniu, nu reusesc sa aiba.

Sibiul este pe locul 2 pe tara la ponderea veniturilor proprii in buget si la ponderea veniturilor autonome in buget, si intre primii zece la gradul de colectare a impozitelor.

Valori insutite

Cel mai recent studiu al Institutului pentru Politici Publice, "Serviciile publice municipale - bilant la 3 ani de mandat" plaseaza, dintr-o greseala, Sibiul pe primul loc in tara la capitolul costuri pentru modernizarea strazilor, cu suma uriasa de 48.473.000 lei, echivalentul a 11,5 milioane de euro pentru un kilometru de asfalt.

Practic, cele peste 48 de milioane de lei reprezinta suma totala pe care, anul trecut, Primaria Sibiu a cheltuit-o pentru toate strazile care au fost modernizate, dar dintr-o eroare, suma respectiva a fost completata la rubrica unde trebuia sa fie trecut costul pe kilometrul de asfalt.

Functionarul Primariei Sibiu a gresit atunci cand a completat formularul, iar cei care au realizat studiul au sesizat ca este vorba despre o "extrema", insa nu au revenit cu o alta solicitare la Sibiu, ci au preferat sa nu includa aceasta valoare in calculul costului mediu la nivel national.

"Costurile pentru lucrarile de modernizare/reabilitare/reparatii strazi constituie in continuare o interesanta problema ce necesita o analiza amanuntita, iar obstinatia cu care unele autoritati locale continua sa refuze comunicarea informatiilor in unitatea de masura asupra careia am convenit, de altfel, cu primarii anii trecuti, ne conduce la concluzia ca exista o politica locala bine directionata, pentru a discredita eforturile IPP de a informa populatia despre managementul acestui serviciu. Pentru acest argument am calculat media nationala a indicatorului eliminand doua valori extreme raportate de Sibiu si Galati", se arata in studiul IPP, potrivit caruia "datele folosite sunt cele oficiale, transmise de autoritatile locale, iar Institutul pentru Politici Publice nu isi asuma responsabilitatea pentru eventualele erori in completarea chestionarelor".

Relatii tensionate

Explicatia pare sa vina din lipsa de colaborare dintre IPP si Primaria Sibiu.

"Primaria Sibiu este perfecta, nu are nevoie sa intre in niciun top pentru ca ei sunt pe primul loc", ne-a declarat ieri, Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, spunand ca "aroganta" Primariei lui Klaus Iohannis mai este egalata doar de cea a lui Marean Vanghelie, atunci cand vine vorba despre colaborarea cu IPP.

Moraru spune ca astfel de situatii, cand un angajat al unei primarii a gresit datele s-au intamplat, spre exemplu, si anul trecut, cu municipiul Targu Mures, dar dupa o discutie cu reprezentantii Primariei ea a fost corectata in varianta online a studiului.

intrebat ce relevanta mai are un astfel de studiu in conditiile in care cuprinde atat de multe inexactitati, directorul adjunct al IPP spune ca are relevanta si ca scopul nu este de a realiza clasamente, ci de a ajuta primariile sa se raporteze una la alta pentru a-si imbunatati serviciile.

Sibiul, independent financiar

Unul dintre capitolele studiului IPP, in care datele despre Sibiu sunt corecte este cel al veniturilor.

La performanta economica a localitatii, Sibiul este pe locul 2 pe tara, la ponderea veniturilor proprii in buget si la ponderea veniturilor autonome in buget.

"Din punct de vedere structural, ponderea veniturilor autonome in total buget local reflecta bine autonomia sau dependenta municipiilor resedinta de judet in raport cu bugetul de stat. (...) in aceasta categorie (n.r. municipii independente) sunt insa putine municipii: Arad, Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Galati, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Timisoara - este vorba de cele mai importante centre economice ale tarii", se arata in studiul IPP.

Şi la gradul de colectare a impozitelor si taxelor locale, Sibiul a urcat in anul 2010, in primele 8 municipii din tara.

 Pierderi de apa

Un alt capitol la care datele raportate de Sibiu il claseaza pe un loc fruntas, dar in sens negativ, este cel legat de pierderile din reteaua de apa. Aici, Sibiul apare ca avand o pierdere in crestere, de 48% in reteaua de distributie a apei potabile. La polul opus, sunt orase care au raportat pierderi de doar 5%, in conditiile in care pierderi atat de mici nu reusesc sa aiba nici orasele care sunt pe primele locuri in Europa la calitatea retelelor.

De fapt, studiul a scos la iveala un fapt absurd, ca tocmai orasele unde s-au investit cei mai multi bani in retelele de apa si canalizare au raportat cele mai multe pierderi. Una din explicatii este faptul ca atunci cand au raportat procentele, unele municipii, in special cele care au avut lucrari mari, au inclus la pierderi si miile de metri cubi de apa care s-au consumat atunci cand intreaga retea de apa a orasului a fost golita si spalata pentru o lucrare sau pentru punerea in functiune a unei noi statii.

in practica, pierderile in reteaua de apa, doar pe municipiul Sibiu, sunt de 30 %, iar un procent ideal ar fi de 20%.
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 03 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter