aug 26 2013
|
|
E sambata. E ploaie. O vreme urata, de nici nu iti vine sa iesi din casa. Ba pleaca, ba se intorc. Norii. insa dragostea pentru traditie, port si joc popular i-au scos pe unii oameni din casa, care au luat calea catre Valea Ştezii. Aici, cu umbrelele in maini, cu un hanorac in spinare sau retrasi la una dintre terasele special amenajate, au ascultat muzica traditionala, ansamblurile inscrise in program si vocile solistilor, care, cu pasiune, si-au expus prin glas iubirea fata de aceasta zona. inainte ca cea de-a zecea editie a Festivalului Branzei si al Ţuicii sa fie declarata deschisa oficial, au luat cuvantul, pe rand, oficialitatile sibiene. Prezenti la festival au fost Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Marcel Luca, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu, Mircea Cretu, subprefectul Sibiului, deputatii Mircea Cazan si Ioan Axente, precum si primari din Marginime. "Ploaia inseamna bogatie. Asta inseamna ca Festivalul, aflat la cea de-a zecea editie, e pe drumul cel bun. De fapt, acest festival a devenit un brand. A devenit un festival de referinta pentru judetul Sibiu, dar si pentru localitatea Rasinari, si nu face altceva decat sa promoveze produsele de baza, ale crescatorilor de animale", a spus Ioan Cindrea. "Mai scot si eu hainele la aerisit" Evenimentul de pe Valea Ştezii, cu o traditie de zece ani, subliniaza, de fapt, rodul muncii localnicilor. Cu rabdare si, mai ales, dedicare, cresc animale si se ingrijesc de gradina. Asta fac din mosi stramosi. "Avem peste 400 de oi la stana. Avem ciobani care se ocupa de ele", ne-a marturisit una dintre localnicele care isi asteapta acum clientii sa ii cumpere telemeaua, casul sau branza de burduf. Paraschiva este din Rasinari si secretul pe care ni-l destainuie cu privire la productia bucatelor este ca "punem cheag natural", spune aceasta, continuand si cu faptul ca reteta este o mostenire de familie. Vecina de stand este o alta doamna. Spune ca numai 25% este rasinareanca, dupa bunica din partea mamei. La festival, vine inca din anul 2005. Anul acesta, a adus branza de capra, de vaca si palinca. "Din prune sau din mere", spune femeia. Are gradina acasa si acolo ii sunt sursele. Noua ne atrage atentia, insa, prin costumul popular pe care il poarta. Abia asteapta - se confeseaza femeia - sa il scoata din dulap la ocazii. "Mai scot si eu hainele la aerisit", spune ea. Pretul unui litru de palinca de peste 50 de grade este 30 de lei, iar 20 de lei costa un litru sub 50 de grade. Sunt zeci de comercianti care au venit cu produsele lor. Fiecare, cu povestea si reteta lui, care, neaparat, spun rasinarenii, contine dragoste. Ora 11. Adunarea Cei care au sosit in Rasinari dimineata, au fost intampinati in jurul orei 11 la Primaria din comuna, dupa care au luat parte la seminarul "Cresterea oilor si promovarea produsului traditional < Sambata, oaspetii au putut lua parte la evenimente fie sub umbrele, fie la terase, mancand tocanita de miel sau mici, insotiti de o bere sau un suc. Record la Rasinari Duminica a adus un record. 25 de metri a masurat bulzul traditional. "in fiecare an ne dorim sa depasim recordul din anul precedent", a spus Bucur Bogdan, primarul comunei Rasinari, care s-a implicat in realizarea bulzului. Şi asa a si fost. Rand pe rand, au fost aduse mamaligile pregatite de sateni si au fost "decorate" cu branza si smantana. Spectatorii au devenit, apoi, actorii principali. Ei au fost serviti cu bulz, pe care, de altfel, l-au si apreciat. "Chiar ca-i bun. Mie acasa nu-mi iese asa", spune una dintre spectatoare. Dupa ce au gustat bulzul, oamenii s-au intors la joc si voie buna. Ca vremea era si mai frumoasa ca sambata. Ieri, au urcat pe scena ansamblul de cantareti al comunei Tilisca, formatia artistica de dansuri si joc a Caminului Cultural din Babeni, ansamblul Caminului Cultural din Polovragi, formatia artistica a Caminului Cultural Sadu, ansamblul din Ghiorda, Timis, formatia artistica a Caminului Cultural din Rasinari si alti interpreti din zona. Vizitatorii s-au putut relaxa la terase sau cutreierand tarabele cu produsele specifice, cu preturile aferente: telemeaua proaspata 20 lei/kg, telemeaua veche 22 lei/kg, casul 20 lei/kg, urda 15 lei/kg, branza de burduf 35 de lei/kg. Organizatorii evenimentului au fost Asociatia "Cele mai frumoase sate din Romania", Primaria si Consiliul Local Rasinari, Ministerul Economiei, prin ministrul delegat pentru IMM-uri, Afaceri si Turism, si Autoritatea Nationala pentru Turism. sadu turism rasinari romania avrig poplaca tilisca jina marginimea sibiului sibiul valea ioan record mircea vremea bucur bogdan ioan cindrea animale dunare consiliului judetean sibiu consiliului judetean muzica rent ion lulu judetul sibiu ans pndr consiliul local ref dansuri terase ministerul consiliului consiliul presedintele consiliului judetean sibiu imm-uri comuna mircea cazan calnic palinca pal curmatura prima ministerul economiei uta folclor ciobani ioan axente progra telemea bulz dulap cani menaj dansuri populare traditionala ascultat che decor urda localitatea placa art ![]() Alte stiri adaugate luni, 26 august 2013Arhiva stirilor locale |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |