SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGReforma in sanatate: Distrugem tot!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Iei doua spitale si le desfiintezi. Mai iei inca doua si le alipesti unuia mai mare. Pe sistemul 3 in 1. Doar ca nu e vorba de cafea, ci de oameni. Ministrul Cseke Atilla vrea sa desfiinteze spitalele orasenesti din Cisnadie si Agnita, pentru a face din ele camine de batrani si sa comaseze Spitalul de Pneumoftiziologie si pe cel de Psihiatrie. Din unitati medicale de-sine-statatoare, acestea vor deveni, in urma unui ordin de ministru, sectii in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

Psihiatria si TBC-ul devin sectii

Un comunicat al Ministerului Sanatatii anunta ca Spitalele de Psihiatrie si TBC din Sibiu vor deveni sectii in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Potrivit comunicatului, ministrul Sanatatii a inceput procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc. Pe site-ul Ministerului Sanatatii, la adresa de web www.ms.ro, a fost postata lista cu unitatile sanitare propuse pentru comasare si proiectul de Hotarare de Guvern privind dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice care cuprinde si lista unitatilor sanitare ce se vor reprofila in acest sens. "Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de functionalitatea

sistemului si de tratamentul corespunzator aplicat pacientului, si mai putin de problemele financiare, cu toate ca si acestea sunt importante ", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Atilla intr-o conferinta de presa. Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, 182 unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica (aici fiind vorba si de Spitalele de Pneumoftiziologie si de cel de Psihiatrie din Sibiu) si sa se reorganizeze in sectii exterioare, in cazul nostru, sa devina sectii la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta.

Dintre cele 182 de spitale, un numar de 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta (in cazul Sibiului, fiind vorba de Spitalele Orasenesti din Cisnadie si Agnita).

Fara disponibilizari

Exista deja 10 unitati sanitare (5 in Dambovita, 2 in Oradea, 2 in Bucuresti si una in Arges) care sunt desfiintate din punct de vedere juridic prin hotararile de guvern aprobate anul trecut. "inca de la inceput doresc sa subliniez ca, in urma comasarilor si a reprofilarilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. in cazul comasarilor, unitatile sanitare devin sectii exterioare ale unitatilor nou infiintate, ca urmare nu va exista motivatie pentru disponibilizare de personal. in cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul. Avem in acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu ", a adaugat ministrul Cseke.

Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unitati sanitare este rezultatul unei evaluari pe care Ministerul Sanatatii a realizat-o in colaborare cu directiile de sanatate publica si autoritatile locale timp de mai multe luni de zile. in ceea ce priveste reprofilarea unitatilor sanitare, Ministerul Sanatatii si cel al Muncii vor desfasura in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes national " Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice ".

Conform noului program vor putea fi infiintate un numar de pana la 71 camine pentru persoane varstnice, prin reorganizarea de unitati sanitare cu paturi in care vor primi asistenta intre 2.500 - 4.800 persoane varstnice. De asemenea, exista posibilitatea ca o parte dintre aceste unitati sa fie reorganizate si in centre de permanenta in care sa fie asigurata continuitatea asistentei primare.

in prezent, conform datelor Ministerului Municii exista doar 25 de camine de batrani cu 1.570 de paturi finantate de la bugetul de stat si autoritatile locale, 51 unitati pentru tratarea persoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca 53 de unitati finantate de ONG-uri. Conform datelor raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii,

peste 2.800 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani. " Prin acest program pe care-l initiem, este pentru prima data cand statul finanteaza fara implicarea autoritatilor locale sau a ONG-urilor o serie de unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice ", a declarat ministrul Cseke Atilla.

Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.

Pana la data de 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a realiza demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani.

Cisnadia si Agnita, desfiintate

Conform proiectul Ministerului Sanatatii, Spitalele din Cisnadie si din Agnita devin camine de batrani. Imposibil! Ar putea spune agnitenii! in Agnita exista un asemena centru. De asemenea, distanta foarte mare intre Agnita si alte spitale este foarte mare. "Am citit proiectul! Chiar nu inteleg ce s-a intamplat. in conditiile in care lucrurile merg bine la Agnita, avem sustinerea Consiliului Local... in plus, distanta de la Agnita pana la Sibiu este foarte mare. Şi spitalul de la Sibiu este si asa supraaglomerat", a declarat Nicolae Prisca, managerul Spitalului Orasenesc Agnita. 30.000 de locuitori ai zonei vor ramane, prin decizia ministrului Sanatatii, fara spital.

Managerul Spitalului Orasenesc Cisnadie spune ca vestea desfiintarii unitatii pe care o conduce a luat-o prin surprindere. "Ieri (n. r. luni) aveam speranta ca strigatele noastre cum ca nu ajung banii de la Casa de Asigurari vor fi auzite si ca se va face ceva in acest sens. Azi (n. r. ieri) nu stiu ce sa mai zic. Am luat legatura cu Consiliul Local, cu Consiliul de Administratie, pentru ca trebuie sa luptam din nou pentru acest spital. Ar fi pacat sa desfiinteze un spital asa de frumos ca cel din Cisnadie. Şi nu inteleg de ce. Pentru ca noi avem toata sustinerea Consiliului Local ", a spus Dorina Hanzu Dancanet, managerul Spitalului Orasenesc Cinsadie. Decizia ministrului Cseke Atilla lasa 15.000 de locuitori din zona Cisnadie fara spital.

Cseke incalca autonomia

Daca proiectul Ministrerului Sanatatii va deveni ordin de ministru, toata lumea se gandeste sa atace acest ordin in instanta de contencios administrativ. "Vom lua pozitie in fata unui eventual ordin de acest fel, pentru ca se incalca autonomia locala. Dar nu ar fi prima data cand se incalca autonomia locala. Nu se pot face asemenea lucruri fara o analiza temeinica. Noi nu putem refuza un ordin de ministru, dar il putem ataca in contencios ", a spus presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch.

Primarul orasului Cisnadie este si el furios din cauza proiectului Ministerului Sanatatii. impreuna cu Asociatia Oraselor din Romania, Johann Krech are de gand sa actioneze in instanta un eventual ordin de desfiintare al unitatii spitalicesti din Cisnadie. "Masura domnului Cseke Atilla este ilegala, neconstitutionala si incalca autonomia locala. impreuna cu cativa colegi, membri ai Asociatiei Oraselor din Romania am hotarat deja sa actionam in instanta acest ordin aberant care lasa fara spitale comunitati locale importante. Ceea ce se intampla in acest moment este dovada nesabuintei acestui Guvern. E strigator la cer felul in care se gestioneaza niste probleme atat de sensibile ", a spus primarul orasului Cisnadie, Johann Krech.

Se cauta solutii

Autoritatile de la Bucuresti vor pune pe site-ul Ministerului Sanatatii proiectul de ordin. El va fi supus dezbaterii, apoi se va da un ordin de ministru. intre timp, autoritatile din Sibiu incearca sa gaseasca solutii pentru a nu desfiinta traditia de aproape 70 de ani pe care o au Spitalul Orasenesc din Cisnadie si Spitalul Orasenesc din Agnita. Dar mai mult decat pentru pastrarea traditiei, se incearca rezolvarea problemelor sociale care vor aparea in cazul in care aceste spitale se vor desfiinta. Practic, comunitati intregi, peste 45.000 de oameni vor fi nevoiti sa apeleze la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, si asa subfinantat si supraaglomerat, sau la Spitalul Municipal Medias. "Noi am transmis punctul nostru de vedere, al Directiei de Sanatate Publica, Ministerului Sanatatii. Ministerul are, probabil, o strategie de transformare a acestor spitale. Am vazut si eu proiectul si sunt necajit. Dar asa a hotarat Ministerul Sanatatii. Noi vom incerca sa gasim solutii in orice situatie ", a spus directorul DSP, Gabriel Budescu.

in fata proiectului Ministerului Sanatatii, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta spune ca trebuie sa ne pastram speranta. "Este doar o propunere. NU e inca un ordin. Trebuie sa se incerce toate demersurile pentru a nu fi pus in practica. in cazul meu, daca imi aduc ca sectii Psihiatria si TBC-ul, fara sa imi dea macar cota de buget alocata lor, nu stiu ce as putea face, in conditiile in care banii nu ajung nici pentru acest spital. Daca ne dau aceste spitale fara cota lor, inseamna ca chiar vor sa ingroape acest sistem. Dar, repet! E doar o propunere. inca nu e un ordin ", a spus managerul Adrian Şanta.

"Comanda " care se da, insa, conform proiectului MS este ca "pana la data de 30 martie, autoritatile locale au obligatia sa realizeze toate demersurile pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani ".
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 02 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter