SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGResedinta mitropolitilor: intre monument istoric si o noua biserica

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Una dintre cele mai frumoase cladiri din Sibiu a devenit subiect de disputa intre autoritatile pentru protectia monumentelor istorice si Mitropolia Ardealului. Resedinta mitropolitilor, cladirea in discutie, este amplasata pe bulevardul Victoriei, la nr. 38, in intersectia cu strada Transilvaniei. Imobilul este, deocamdata, monument istoric. Mai precis pana in aprilie, cand expira termenul de obtinere a tuturor documentelor necesare clasificarii cladirii si parcului aferent. Dupa aceea data, proprietarii cladirii pot ridica biserica pe care o planuiesc in zona.

Resedinta Mitropolitilor a fost ridicata pe o parcela de teren achizitionata inca din vremea mitropolitului Andrei Saguna. Cladirea propriu-zisa a fost finalizata in 1900, an din care a servit drept resedinta pentru toti mitropolitii care au condus de la Sibiu destinele bisericesti.

Autoritatile in materie de protectie a monumentelor istorice au remarcat valoarea arhitecturala a cladirii, iar, potrivit legislatiei in vigoare, au demarat procedurile de clasificare pe lista monumentelor istorice din Romania. Potrivit normelor in vigoare, Directia Judeteana pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national poate demara prin propria initiativa intocmirea dosarului de clasificare: acest lucru se poate intampla pentru orice cladire aflat in proprietatea Statului Roman sau a cultelor.

Potrivit datelor Ministerului Culturii, fosta resedinta de vara mitropolitana cu gradina a fost propusa spre clasificare in lista monumentelor de categoria A in sedinta din 24 martie 2010 a Comisiei nationale a monumentelor istorice din cadrul Ministerului culturii. In cadrul acestei sedinte, a fost acordat aviz favorabil clasificarii imobilului drept monument istoric. Comisia amintita a constatat ca intreg ansamblul, atat cladirea cat si parcul indeplineste toate criteriile de clasare ca monument istoric, conform normelor metodologice de clasare. De aici, insa, detaliile se pierd in birocratie.

`Noi vrem fotografii`

Practic, dintre formalitatile ramase necesare cea mai importanta era semnatura ministrului Culturii. In cursul anului trecut, insa, Directia monumentelor istorice din cadrul ministerului amintit a decis ca, in baza noilor reglementari legislative, pentru completarea dosarului de clasificare ar mai fi nevoie si de fotografii din interiorul cladirii. Cum proprietar este Arhiepiscopia Ortodoxa Romana, in baza documentatiei suplimentare solicitate de minister, inspectorii de patrimoniu din Sibiu au solicitat accesul in cladire pentru a prelua respectivele imagini. Accesul, insa, a fost respins de Arhiepiscopie, in doua randuri. Motivul: cladirea se poate prabusi.

IPS Streza: `nu am primit decat piedici`

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, spune ca nu a permis accesul in cladire din cauza starii precare a intregii zone. Mai mult, IPS Streza se arata deranjat de inspectorii de patrimoniu. `Au amenintat ca vin cu politia monumentelor istorice. Ma bucur, ma bucur ca nu mai facem parte din acelasi minister. Nu intelegeti, acolo, la cinci metri de casa este un fund de vale si am initiat o serie de studii de specialitate pentru a vedea care este starea de fapt. Acolo trebuie investiti foarte multi bani`, a declarat IPS Streza pentru Turnul Sfatului.

Pe piata zvonurilor din Sibiu, in legatura cu terenul de aproape 10.000 de metri patrati au inceput sa circule o seama de zvonuri. Toate isi au drept punct de plecare starea deplorabila in care monumentul se afla acum: intreg parcul cu specii rare de copaci este neingrijit, ferestrele resedintei sunt sparte, tencuiala sta sa cada pe alocuri. Mitropolitul Ardealului sustine, insa, ca fetele bisericesti nu au niciun gand de instrainare sau demolare a cladirii. `Noi avem tot interesul sa punem in valoare acest imobil. Si sa nu ne mai spuna altii care este valoarea lui, caci noi am facut Istoria Artei inaintea multor altor specialisti`, spune mitropolitul.

Planurile de viitor: inca o biserica

Deocamdata, dosarul de clasificare fiind inca in lucru, cladirea de pe Victoriei 38, cu tot cu parcul din imprejurimi, este considerata monument istoric. La expirarea anului alocat prin lege pentru demersurile de clasificare, cladirea va fi scoasa de pe lista monumentelor istorice, iar un nou demers pentru clasificare va putea fi initiat abia peste trei ani.

Dincolo de aprilie, pentru Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Sibiu va fi mult mai usor sa obtina avizele necesare ridicarii unui nou edificiu in curtea resedintei mitropolitilor. Iar acest edificiu este deja planuit. `Resedinta este in patrimoniul nostru si nu avem niciun interes sa o demolam. Dar acolo vom pune si o biserica`, dezvaluie mitropolitul Streza din planurile Bisericii.

Marturii istorice

Valoarea actuala a resedintei mitropolitilor este data atat de stilul arhitectural, cat si de faptul ca este pastrata intacta. Aproape intacta, de fapt, avand in vedere ca nu demult a fost demolat pavilionul de vara al resedintei. Farmecul acestui loc si stilul cladirii reprezentativ pentru epoca de sfarsit de secul XIX, inceput de secol XX au atras atentia inclusiv a industriei cinematrografice, la Sibiu fiind inregistrate mai multe secvente pentru diferite filme de productie autohtona. Valoarea ansamblului este data si de faptul ca resedinta mitropolitilor de pe Victoriei este singura resedinta de vara cu gradina pastrata integral, cu o doza importanta din substanta istorica originara.

In cartea publicata in 1911 de Silvestru Moldovan, denumita Ardealul, ansambul rezidential aflat acum pe Victoriei este asezat printre cele mai frumoase zone ale Sibiului de la inceputul secolului XX. `Un pompos edificiu in forma de vila, facut in 1900. Gradina spatioasa, in mijlocul careia se inalta rezidenta, este una dintre cele mai frumoase din Sibiu`, scria Moldovan.

Anul trecut, mare parte din parcul aferent imobilului a fost salvat in extremis, prin depunerea dosarului de clasificare: administratia locala tocmai aprobase taierea a 24 de copaci.

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 07 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter