SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGResponsabilitatea sociala a intreprinderilor - un concept in curs de implementare

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu activeaza de circa trei ani in cadrul proiectului "Birouri de asistenta pentru promovarea Responsabilitatii Sociale a Intreprinderilor", initiativa coordonata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in parteneriat cu firma italiana de consultanta in domeniul dezvoltarii durabile "Ecosistemi". Astfel de "birouri" functioneaza la nivelul fiecarui judet din tara noastra, avand ca scop promovarea si facilitarea adoptarii de practici de afaceri responsabile, antrenand intreprinderi, organizatii si administratii publice, in vederea atingerii unei coeziuni mai puternice, a unei competitivitati crescute pentru economia nationala si a unui nivel eficient de protectie a mediului.

Valentele conceptului

Conceptul de Responsabilitate Sociala a Intreprinderilor are multiple valente: ajuta la un management mai bun al riscului, in special in ceea ce priveste riscul de mediu, riscurile de aplicare si riscurile privind reputatia; creste eficienta productiei si reduce costurile legate de mediu si de energie; imbunatateste relatia cu angajatii si cu productivitatea muncii lor, majorand capitalul intelectual al companiei; imbunatateste relatia cu comunitatile locale si cu administratia publica, reducand riscul de conflicte locale; stimuleaza capacitatea de inovatie, in ceea ce priveste inovatia ecologica in procesul de productie si rezultatele acestuia, precum si inovarea sociala in proiectarea produselor si in furnizarea de servicii; atrage capitalurile investitorilor.

"Biroul RSI"

Biroul de Asistenta pentru promovarea Responsabilitatii Sociale a Intreprinderilor ofera evaluarea organizatiei din punct de vedere RSI; cercetare, educare, formare si informare in materie de RSI; consultanta cu privire la proiectele RSI si la strangerea de fonduri; promovarea programelor/proiectelor sistematice; acordarea de premii, in cadrul "Topului Firmelor".

Ce poate oferi biroul de asistenta RSI firmelor de comert si servicii

Recomandarea de instrumente specifice RSI: Utilizarea de etichete specifice, standarde internationale, coduri de conduita si recomandari RSI pot ajuta companiile sa implementeze eficient RSI, precum si sa promovezes initiative responsabile, intr-o maniera credibila pentru partile interesate. "Floarea Europeana", cea mai cunoscuta eticheta ecologica poate deschide noi piete pentru produse si servicii turistice. ISO 14001, EMAS, SA 8000, OHSAS 18.001 pot fi de un real ajutor pentru gestionarea mai buna a impactului social si de mediu si pentru a raspunde mai bine in cazul licitatiilor publice.

Standardul de raportare "Global Reporting Initiative" poate aduce o valoare adaugata reala firmei, daca este folosit pentru a publica eforturile de dezvoltare durabila.

La "Biroul RSI" din cadrul CCIA Sibiu pot fi gasite toate informatiile pentru implementarea instrumentelor si pentru evaluarea avantajelor.

Informarea si accesul la retele RSI specifice: Companiile, ONG-urile, autoritatile publice si consumatorii au creat, de-a lungul timpului, retele si initiative internationale, ce au ca scop informarea, schimbul si diseminarea de instrumente RSI, stiri si proiecte din zona comertului si turismului.

Printre acestea: www.csr-ir-commerce.eu, www.consoglobe.com, www.tourismesolidare.org, www.tourisme-responsable.org.

Accesul la piete noi: "Biroul RSI" poate sugera apelarea la diferite canale de distributie din tara si din afara tarii, atat online (www.achizitiiverzi.ro, www.produseecologice.org), cat si directe (evenimente dedicate, targuri si expozitii)

Acces permanent la oportunitati de finantare RSI: La "Biroul RSI" pot fi aflate date cu privire la ce pot finanta programele, precum "Cresterea Competitivitatii Economice", "Programul Operational Regional", "Granturi pentru zona economica europeana" si ce fonduri aloca institutii precum "Directoratul General Companii si Industrie", DG Mediu etc.

Formarea angajatilor, furnizorilor si partilor interesate in domeniul RSI: "Biroul RSI" organizeaza programe de formare, precum si vizite de studiu in ceea ce priveste aplicarea aplicarea RSI in sectorul turismului si comertului.

Ce poate face Biroul de Asistenta RSI pentru Intreprinderile din domeniul mobilei si exploatarii forestiere

Informatii despre efectele activitatii asupra mediului: la "Biroul RSI" se pot afla detalii importante privitoare la schemele de certificare, cum ar fi - "Forest Stewardship Council", a "Programme for the Endorsement of Forest Certfication Schemes", "Rainforest Alliance", "Sustainable Forestry Initiative", precum si alte date in masura sa dinamizeze si sa faca mai atractiva activitatea companiei.

Informatii privind standardele internationale aplicabile in procesul de productie: Pentru cresterea credibilitatii, mai ales in plan extern, pot fi folosite standarde precum OHSAS 18001, SA 8000, pentru probleme sociale, EMAS si ISO 14001, pentru protectia mediului, Global Reporting Initiative, pentru raportarea RSI.

Acces la pietele de mobilier, prelucrare a lemnului si exploatare forestiera, durabile: "Biroul RSI" poate sprijini companiile in identificarea distribuitorilor de produse din lemn (ecologice), a organismelor de certificare in Romania, a retelelor generale RSI sau a celor specializate, a targurilor si a expozitiilor interne si externe, precum si in organizarea de seminare si conferinte pe teme date.

Identificarea legislatiei aplicabila in domeniul productiei de mobilier si in exploatarea padurilor: Directiva IPPC, Documentul de referinta pentru cele mai bune tehnici disponibile pentru tratamentul de suprafata, Directiva de emisii VOC asupra limitarii de emisii de compusi organici volatili, Directiva 2008/98/EC, referitoare la deseuri etc.

Realizarea unor programe de dezvoltare sistematice si sustenabile: Cu sprijinul "Biroului RSI", companiile isi pot imbunatati rolul in modelarea tendintelor de dezvoltare in plan local.

Ce poate oferi Biroul de Asistenta RSI intreprinderilor din domeniul constructiilor

Recomandari pentru instrumentele specifice de RSI: Folosirea marcilor specifice standardelor internationale, codurilor de conduita si recomandarilor RSI pot ajuta companiile sa aplice eficient politici de responsabilitate sociala, precum si sa promoveze initiativele responsabile printre partenerii de afaceri intr-un mod credibil.

La "Biroul RSI" pot fi gasite informatii privind achizitiile publice ecologice; informatii si asistenta tehnica pentru societatile de constructii pentru adoptarea sistemelor de Gestiune, a Mediului, pentru gestiunea de santier si pentru a indeplini conditiile contractelor de achizitie publica de lucrari care integreaza criterii de mediu.

Asistenta si consultanta pentru organizarea/selectarea lanturilor de furnizori de materiale de constructie, de mijloace de transport si de mijloace mecanice de santier, pentru a indeplini conditiile contractelor de achizitie publica de lucrari care integreaza criterii de mediu.

Informatii si sprijin tehnic pentru societatile de constructii/manageri, in adoptarea de sisteme de certificare energetica a cladirilor si pentru "constructiile sustenabile" (ex. tip certificare LEED) si asupra standardelor ISO, pentru constructiile sustenabile s.a.

* * *

Trebuie retinut ca, intr-un viitor foarte apropiat, companiile din tara noastra vor trebui sa treaca la alcatuirea unor bilanturi anuale RSI, aliniindu-se astfel normelor existente si aplicate la nivelul UE.
de Viorel Andriescu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 09 aprilie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter