SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Retelele sibiene de apa curg de 115 ani

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Primaria Municipiului Sibiu si societatea Apa Canal au sarbatorit ieri implinirea a 115 ani de existenta a sistemului de distributie centralizata a apei in Sibiu, prin lansarea unei carti, intitulata "Apa Sibiului".

La evenimentul organizat in sala de consiliu a municipalitatii au participat primarul Sibiului, Klaus Iohannis, presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, presedintele Asociatiei Romane a Apelor, Vasile Ciomos, directorul Apa Canal, Mircea Niculescu, primarul Fagarasului, Constantin Sorin Manduci, primari si viceprimari din judet, directori ai mai multor institutii.

Intre primii

Sibiul a fost intre primele localitati din Romania care au creat o uzina de captare a apei dotata cu statii de filtrare si tratare si un sistem centralizat de distributie, toate posibile datorita administratiilor pe care orasul le-a avut de-a lungul vremii.

"Ma bucur ca facem parte dintr-o serie destul de lunga de oameni care se ocupa de problemele gospodaresti. Aceasta problema, de a furniza populatiei servicii publice de buna calitate, a fost luata foarte in serios, la Sibiu, de multa vreme. Populatia are nu numai dorinta, ci si dreptul de a primi servicii de buna calitate in acest domeniu", a spus primarul Klaus Iohannis.

Martin Bottesch a vorbit si el despre problema apei, in special in comune si sate, acolo unde distributia intampina probleme si si-a exprimat dorinta ca programul pe care localitatile din judet il acceseaza sa se realizeze in cativa ani.

Directorul Apa Canal, Mircea Niculescu, a spus ca o mare parte din sistemul complex de instalatii realizat in urma cu peste un secol este inca in functiune si s-a referit la sistemul de la Paltinis, Åžteaza, o parte din vechea statie de epurare din Solidaritatii.

Mircea Niculescu a explicat si faptul ca acum Sibiul are doua retele de alimentare cu apa, din doua surse diferite, una de la Gura Raului si o alta de la Sadu, fapt care face ca orasul sa nu ramana fara apa nici in situatia in care apare o problema mare la una dintre surse.

Vasile Ciomos, presedintele Asociatiei Romane a Apelor, care a vorbit si el despre colaborarea cu Sibiul si proiectele care se deruleaza aici, a oferit diplome de excelenta primarului Klaus Iohannis si directorului Mircea Niculescu.

Apa Sibiului

"Apa Sibiului", monografia alimentarii cu apa a Sibiului lansata ieri este semnata de Thomas Roth, Eugen Solomon si Camelia Cristea, si include informatii si imagini despre primele proiecte de distributie centralizata a apei, despre constructia captarii Gura Raului, alimentarea din sursa Cibin, sursa Sadu si Statia de Tratare Sibiu Sud, inceputurile alimentarii cu apa in Paltinis, Masura ISPA, care a dus primele mari lucrari de reabilitare si extindere din fonduri europene, anul 2007, cand Capitala Culturala Europeana a fost un factor de dezvoltare in acest domeniu, dar si despre societatea Apa Canal, operator regional, in zilele noastre.

In prezent, societatea de apa sibiana are un total de 700 de angajati si deserveste peste 240.000 de consumatori din municipiu si imprejurimi, precum si in municipiul Fagaras, lungimea retelelor de apa fiind de 680 de km, iar retelele de canalizare avand 470 de km.

Prin intermediul unor fonduri ISPA si a unui imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Primaria Municipiului Sibiu, actionarul majoritar al societatii, a reusit ca, in anii 2008 si 2009, sa realizeze lucrari ample de extindere a canalizarii in municipiul Sibiu.
Proiectul ISPA, denumit "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate in municipiul Sibiu", are o valoare de 37,5 milioane de euro, din care 25,5 milioane de la Uniunea Europeana, si o alta parte, cofinantare, 10 milioane un imprumut BERD garantat de Primarie si 2 milioane contributia Apa Canal Sibiu. 

In acest moment, Sibiul este racordat in totalitate la retelele de apa si canalizare.
de Sorana Maier


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 20 ianuarie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter