SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRevedere dupa 37 de ani

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pe 25 august a.c. s-a petrecut in metropola austriaca un eveniment duhovnicesc, cu o puternica incarcatura emotionala: revederea dupa 37 de ani a promotiei 1973/'74 a Seminarului Teologic din Cluj. intalnirea a fost inlesnita si in mod exemplar gazduita de par. prof. dr. Nicolae Dura, parohul Parohiei Ortodoxe Romane din Viena, care a avut intuitia admirabila de a-si invita fostii colegi de Seminar, unii din tara, iar altii din diaspora, in fosta capitala imperiala, unde se intersecteaza lumile si civilizatiile apusene si rasaritene.

inca din ajun au inceput sa soseasca, pe rand, fostii colegi de Seminar, venind cu masina din localitatile unde pastoresc in Ardeal si, respectiv, in Bucovina sau cu avionul de mai departe, din Dublin, de la extremitatea vestica a Europei. Mare a fost bucuria revederii, dupa mai multi ani, pentru unii dupa 37 de ani, incercand sa descifrezi din conturul albit de ani si griji al colegilor, imprintul pristin al copilului de acum 42 de ani care intra pe poarta Seminarului de la Cluj, cu dorinta de a deveni preot. Şi ce schimbari s-au produs in aceasta aproape o jumatate de veac care s-a scurs de atunci! Veneam la Seminar din scolile atee ale vremii, incadrandu-ne intr-un sistem educational religios declarat fara perspectiva. Fara manuale, care atunci nu era voie sa se tipareasca, fara apa rece, ce sa mai vorbim de apa calda la robinet, cu alimentele trimise prin jertfa parintilor nostri: cartofi, oua, nuca, fasole... in ciuda vremurilor si a conditiilor ne-am pregatit bine si la Seminar, si apoi, la Teologie la Sibiu, incat am devenit o generatie de slujitori buni ai Altarului strabun.

Liturghia de multumire lui Dumnezeu pentru anii aniversarii noastre a fost concelebrata in prea frumoasa ctitorie a par. prof. Dura si a bunilor lui credinciosi, ea insasi o implinire a unui veac de asteptari pentru zidirea unei biserici reprezentative Romanesti la Viena. Am avut cinstea ca par. prof. dr. Mircea Basarab, profesorul nostru de odinioara de Vechiul Testament de la Seminar, sa ne prezideze Euharistia ca Protos, sa-i pomeneasca la timpul cuvenit pe cei adormiti dintre noi: ierarhi, profesori si colegi, iar apoi sa strige catalogul, dand posibilitatea celor 20 de colegi prezenti sa rosteasca, in fata colegilor si a sotiilor acestora, cateva cuvinte prezentandu-si fiecare bucuriile si incercarile anilor scursi. S-au imortalizat apoi aceste momente de mare incarcatura emotionala in cateva fotografii binevenite. Bucuria a continuat la masa festiva si imbelsugata din demisolul bisericii, momente bine gandite de gazda noastra spre a fi folosite si pentru o prezentare foarte cuprinzatoare si fascinanta a urmelor romanesti la Viena a marilor personalitati culturale care au studiat aici: Eminescu sau Ciprian Porumbescu, politice sau eclesiale, la Viena poposind odinioara si Oprea Miclaus, din Salistea Sibiului, cersind drepturi pentru romanii ardeleni, dar si personalitatea de notorietate temuta de Habsburgi a marelui nostru Şaguna, deschizatorul de drumuri si mitropolitul de atunci al intregului Ardeal.

Prin amabilitatea distinsei noastre gazde, Pc. pr. Dura, multi colegi am avut, poate, sansa unica de a vedea apoi si ceva din minunatiile Vienei imperiale: Catedrala metropolei Stephansdom, unde atentia noastra a fost captata de icoana aproape niculeana a Maicii Domnului, un colt viu de rugaciune intr-o imensitate gotica si cripta catedralei unde-si asteptau invierea Primatii Austriei. Apoi, bineinteles, pasii nostri s-au indreptat spre nervul central vienez, Palatul Imperial Hofburg, unde se croiau altadata si destinele Ardealului si ale Bucovinei. Sunt in imposibilitate de a descrie maretiile acestui palat din care am vizitat doar o mica sectiune, insa suficienta pentru a-ti putea crea o imagine de ansamblu. Am vazut, de asemenea, Palatul de vara Schloss Schönbrunn si gradinile lui imense, alte cladiri monumentale, a Parlamentului si Primariei vieneze, in fata ultimei asistand chiar, partial, la un concert vienez in aer liber, redat publicului iubitor de cultura, pe un imens ecran, in fapt de seara. Am intrat in mai multe biserici monumentale din centrul Vienei, fiind foarte impresionati atat de frumusetea lor, cat si de conditia impecabila de mentinere a cladirilor, precum si de curatenia exemplara de pretutindeni. Nici strigate necontrolate, dar nici sticle de bere sparte pe caladram! Nobletea obliga, nu-i asa?

incheierea minunatelor clipe vieneze s-a facut tot la Alma Mater a romanilor din Viena, am numit biserica parohiala la cina de ramas bun, la care s-au depanat alte amintiri din vremi trecute, in acorduri de canturi aproape uitate.

Ne-am simtit atat de bine impreuna, incat am hotarat ca pana la urmatoarea revedere sa nu mai asteptam ani de zile, ci s-o facem la anul, daca va vrea bunul Dumnezeu, si nu oriunde, ci in Cetatea Marei Uniri de la Alba Iulia. Nu ne poate scapa tainica legatura, poate neintentionata, ce se creeaza: de la Viena si Hramul secular al Capelei ei romanesti, La Sfanta inviere, titlu dinamic si sugestiv, la Alba Iulia, Cetatea insasi a Marei Uniri si realizarea visului romanimii de desteptare nationala prin crearea Statului Unitar Roman sub Coroana Regala, respectata in toata Europa!

Suntem mandri ca promotia noastra de acum 37 de ani a produs asa personalitati cu adevarat remarcabile! Cu admiratie ii multumim par. prof. Dura si distinsei doamne preotese ca fiind animatorii principali ai momentului Viena, atat de bine gandit si realizat in mod impecabil, colegilor organizatori de memorabile revederi din trecut si viitor, precum si tuturor colegilor si familiilor lor pentru lucrarea preotiei acolo unde fiecare a fost randuit sa dea rod spre mantuire in mijlocul poporului dreptmaritor.Preot dr. Ioan Irineu Craciun

Dublin, Irlanda

Preot Badila Nicolae

Salistea Sibiului


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 02 septembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter