SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Revolutia sibiana, la 21 de ani

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Dupa 21 de ani ne-am ales pe tema revolutiei sibiene, cu o multime de rapoarte care fiecare are dreptatea sa si in parte, reflecta bucatele de adevar. Ne-am ales cu tone de articole scrise ba rece, ba cu pasiune, ba cu patetism sau chiar cu ura. Ne-am ales cu o multime de avansari in grad, cu divizii intregi de revolutionari, de la cei real pana la vesnicii "invartiti ", cu miliarde de vorbe in vant la talk-show-uri, cu doua filme pe tema "Sibiu 1989 ", cu materiale aniversare cu iz de "vesnica pomenire " si cu multa, multa dezbinare. Vremurile sublime ale iernii lui 1989, in care am simtit toti ca suntem romani uniti, par a nu fi existat. Asociatiile de revolutionari se cearta intre ele care dintre membrii lor au fost mai revolutionari decat altii. "Cine au fost teroristii " a ramas o intrebare care este utila doar in ocuparea timpilor de antena. "Cine a tras in noi " a devenit o lozinca mobila care este plimbata acuzator ba pe la armata, ba pe la fostele Militie, Securitate, USLA, DIA ori alte grupuri militare "specializate ", ba la unguri, ba la tandemul CIA-KGB. Oamenii simpli, majoritatea muncitori, care au iesit atunci in strada nu de prea mult bine, au fost si ei umpluti cu noroi fiind caracterizati, de la ceausistul "huligani ", la "betivi ", "nebuni ", "spioni ", "bruneti " sau "infractori de drept comun ".



Ar fi bine ca acum, la atata timp de cand am scapat de dictatura ceausisto-comunista, sa lasam dusmaniile si ura la o parte si sa spunem o rugaciune de pomenire pentru toti cei cazuti atunci, de glont amic sau inamic, ucisi intamplator sau deliberat, din ura ori prostie si sa le aprindem o lumanare, macar in gand. Pentru ca noi, cei aflati "in carti " acum, noi, pensionarii de lux, chiar si noi, care scriem acum fara a mai da cu subsemnatul pe la Partid sau UTC, le datoram asta.



 



 



Sibiu, decembrie 1989. Mic jurnal al revolutiei



 



 



18-20 decembrie



 



Se formeaza grupuri de actiune, dintre care, cele mai mari, apartineau intreprinderilor "Balanta " si IUPS (intreprirnderea de Utilaje si Piese de Schimb) care, pe baza informatiilor primite pe diverse cai (telefoane, discutii personale, posturi de radio straine) hotarasc solidarizarea cu miscarea anticomunista de la Timisoara (inceputa pe 16 decembrie). La Balanta, revolutia incepe prin aprinderea unei lumanari in memoria celor ucisi la Timisoara si ruperea carnetelor de UTC (muncitorii Vasile Lantos si Marius Florin Iacob). La IUPS, maistrul Puiu Fesan aduna 81 de muncitori care scriu si multiplica imnul "Detteapta-te romane. Se pregateste iesirea in strada pentru a doua zi.



 



21 decembrie



 



Manifestantii, in grupuri mici, pornesc marsul de protest si se aduna in Piata Unirii. Se canta "Desteapta-te romane" si se striga lozinci anticeausiste si de solidarizare cu Timisoara. Militia intervine cu brutalitate, Oana loan este arestat.



Muncitorii de la Balanta pornesc spre Piata Mare chemandu-i, in drum, si pe cei de la IPL, IRES si Mecanica. La liceul "Gheorghe Lazar ", sunt batuti de militieni si, o parte, arestati. Cei care au scapat dupa cele doua interventii ale fortelor de opresiune se intalnesc in Piata Mare. Şi acolo se intervine brutal, un ARO al Militiei fiind incendiat.



La ora 10.25, intervine si armata, 120 de elevi militari de la UM 01512, condusi de ofiterul Cristian Teodorescu intrand in Piata Mare. Se executa foc de avertisment. Ioan Mititel este impuscat, in conditii destul de neclare. Se face uz de jeturi de apa, gaze lacrimogene, grenade fumigene si petarde. Manifestantii pornesc spre "Judeteana de Partid ". De la cateva zeci de persoane, se ajunge la cateva sute. Se trece de barajul de pe Victoriei si se ajunge la Consiliul Judetean al PCR (actualul Tribunal) si cer un dialog cu primul secretar, Nicu Ceausescu. incercare nereusita. Manifestantii incearca sa scoata toti sibienii in strada si pornesc pe traseul: Spitalul Judetean, gara, intreprinderea "Independenta ", Piata Mare, Militie. Aici se cere eliberarea arestatilor. Marsul a continuat pe strazile Sibiului.



Seara sosesc si muncitorii din Marsa. in jurul orei 21, in fata Militiei s-au tras focuri de arma. Vasile Diaconu ucis la intersectia dintre strazile Moscova si Armata Rosie. Sunt incendiate cateva autoturisme. Tot in acea zi are loc prima fraternizare dintre armata si manifestanti, in Piata Mare si apare lozinca "Armata e cu noi ".



 



22 decembrie



 



Muncitorii ies, de data aceasta organizat, in strada. La ora 9,20, la Casa de Cultura a Sindicatelor are loc un mare miting, unde vorbesc revolutionarii. Se formeaza prima structura de conducere ne-ceausista, Forumul (Forul) Democratic al Judetului Sibiu. Se citeste platforma-program a Forumului si se alege un Comitet de Aparare.



Şefii Militiei si Securitatii, impreuna cu comandantul garnizoanei Sibiu, constituie o "celula de criza " in interiorul UM 01512. Totul pare a continua in liniste



 



Ora 10.52. Se anunta la radio sinuciderea generalului "tradator " Vasile Milea, ministrul apararii. Armata este complet dezorientata, zvonul conform caruia Milea a fosz ucis de fapt Securitate pentru ca "nu a vrut sa traga in popor " transformand comportamentul relativ amical al militarilor si manifestantilor fata de reprezentantii Internelor in suspiciune si ostilitate. Pe sediul militiei este desfasurat un "banner " pe care scrie "Militia este in slujba poporului. Nu vrem violenta, organizati-va pentru dialog". La cateva minute dupa fuga lui Nicolae si Elena Ceausescu, incepe sa se traga. Apar pe cladiri, "faimosii " indivizi imbracati in combinezoane negre, despre care nimeni - Armata, Militie, Securitate - nu stie aparent nimic. La ora 12.10 incepe sa se traga. Este ranit mortal elevul militar Dan Mititi. Sunt invinuiti de aceasta Militia si Securitatea, iar manifestantii aflati in zona pornesc asaltul asupra sediilor IJM si DSS.



Mai multe cadre ale Militiei se hotarasc sa paraseasca sediul si sa se refugieze in unitatea militara. Focurile trase de ei in aer sunt interpretate de militari ca o incercare de atacare a unitatii si se deschide focul asupra lor. De pe blocuri si din zona cladirilor din jur se trag focuri razlete cu scopul, pare-se "de a-i panica pe militarii de la 01512 si de a le crea impresia ca sunt atacati de catre militieni si de securisti " (conform Adevarul din 8 aprilie 2010). Diversiunea reuseste, orice pocnet, lumina aprinsa ori miscare din imprejurimi avand ca rezultat, de acum incolo, deschiderea focului asupra "obiectivului " sau persoanei suspectate de "terorism ". Se trage in sediile Militiei si Securitatii cu toate categoriile de armament usor, inclusiv cu mitralierele de pe TAB-uri, aruncatoare de grenade.



 



22 - 24 decembrie



 



La Sibiu se trage, se perchezitioneaza, se aresteaza. Patrule inarmate, blindate de toate categoriile patruleaza sau se afla pe strazi. Se dau arme civililor doar pe baza buletinuluii de identitate, tot ce are legatura cu MI este socotit automat "terorist ", arestat, chiar batut bine si trimis in de acum faimoasele "sala de sport ", ulterior "bazin " din incinta UM 01512 Sibiu, in care au "incaput " atunci aproximativ 600 de persoane. Tensiunea este perfect intretinuta de zvonurile cu privire la atacurile unor formatiuni paramilitare raspandite de televiziunea centrala, de voci anonime care dau telefoane, de indivizi "binevoitori ". Chiar si elicopterele au fost ridicate in aer, ele tragand asupra orasului cu mitraliere ori proiectile reactive. Sunt ucisi militari si civili, chiar copii. Solidaritatea cu armata atinge cote nebanuite, militarii primimd tone de alimente de la sibieni ori de la locuitorii comunelor din imprejurimi.



 



24 - 31 decembrie



 



Este declarata oficial victoria Revolutiei se face publica stirea despre executia cuplului Ceausescu. Schimbul de focuri continua, de data aceasta cu intensitate din ce in ce mai putina, starea de tensiune continuand insa sa existe pana in jurul Anului Nou. Apar primele decizii ale Frontului Salvarii Nationale. Este perioada apelurilor la munca, ordine, vigilenta si calm, combinate cu diferitele zvonuri alarmiste care intretin inca starea de nesiguranata. Un lucru este important. Oamenii se simt liberi.



Evident, cei care vor sa aprofundeze mai mult informatiile referitoare la momentul sibian al revolutiei din decembrie 1989, sunt liberi sa o faca. Internetul este plin de imagini, documente, articole si inregistrari video. Noi, aici, doar am vrut sa reamintim ca a fost odata un 1989.



 



 



Zvonurile



 



Apa este otravita (aparut si raspandit de TVRL)



Armata nu mai are munitie



Pe Cl. Dumbravii sunt doua "tanchete " care se indreapta spre UM 01512



O coloana de TAB-uri capturate de teroristi se indreapta dinspre Marsa spre Sibiu



Doua avioane necunoscute au aterizat la aeroport



O tancheta circula prin oras si trage in oameni



Depozitul de munitie de la Rasinari este atacat



Teroristi imbracati in haine de militari in termen au patruns in unitatile militare



O tancheta trage spre sosea in zona fabricii "Dumbrava "



10 - 15 teroristi arabi trag din Sub Arini asupra Spitalului Militar



Persoane suspecte urca spre releul TV de la Paltinis



Atac de desant aerian asupra Sibiului



Se pregateste un atac asupra Salii de sport a UM 01512 pentru a ii elibera pe cei retinuti acolo



Releul de la Paltinis e atacat



Col. Aurel Dragomir a fost ucis



La fostul penitenciar sunt depozite de arme si munitii



La "Şcoala de Caini " se incarca munitie in camioane



Conducta de apa care alimenteaza Sibiul a fost aruncata in aer



Automobil capcana in fata spitalului judetean



20 de autoturisme cu teroristi vin dinspre Rm. Valcea



Se trage asupra oamenilor dintr-un Audi strain



Batalionul de securitate de pe Poplacii este pregatit de lupta



Se trage din capela cimitirului



Teroristi comandati de generalul Plesita ataca Şcoala de Artilerie



Atac masiv terorist in seara de Craciun



Baliza de pe Continental semnaleaza in Morse pentru teroristi



Cimitirul e ocupat de teroristi



Unele blocuri sumt minate



Atac terorist asupra unui tren cu apa minerala (!)



Sibiul va fi bombardat



(sursa. Rechizitoriul revolutiei de la Sibiu)



 



Alte zvonuri



Pe Cibin circula mini-submarine ale teroristilor



Unitatea de securitate de pe Poplacii opune rezistenta si a fost rasa de pe fata pamantului



Din Hotelul Continental au ramas doar cateva etaje



 



 



Mortii sibieni ai revolutiei romane



 



Almen Werner, Andronic P. Constantin, Ban Vasile, Boanta Valeriu Iulian, Bogdan Ioan, Botei Gheorghe, Braga Ioan, Bulea Nicolae, Bunaciu Petru, Bustan Ghe. Cristian, Carpatorea Cristian, Cazan Ioan, Chiran Silviu, Chirca Paul Alin, Cioran Victor, Cirstea Marin Gelu, Coca Ioan, Colhon Elena, Coma Ioan, Coman Gheorghe, Coman Ion Nicolae, Constantin Mihai, Corduneanu Gheorghe, Corlaciu Ioan, Croitoru Dumitru, Curararu Vasile, Damian Florian, Deutschlander Iohann, Diaconu Vasile, Draculet Marin Nicolae, Farcas Nicolae, Farcas Petru, Fifoiu Nicolae, Florea Dumitru Ilie, Folea Andrei Marian, Galaftion Nicolae, Ganta Nicolae, Gindila Dan Gheorghe, Giura Liviu Nicolae, Heinz Reinhold Wilhelm, Homescu Ioan, Hoza Marcel Vasile, Ilea Cornel, Ionescu Ion Constantin, Istrate Nicolae, Lepsa Ioan, Lobont Vasile Vasile, Lodromanean Ioan, Luft Richard, Lupea Constantin Ilie, Lutsch Hans Werner, Marcu Ioan, Mihali Ioan, Mihu Dumitru, Mititel Ioan, Muntean Ioan, Neagoe Anisoara, Nedelca Tiberiu, Nemes Ioan, Nita Octavian Romulus, Olarescu Vasile, Onisor Traian Viorel, Pais Vasile Ioan, Posa Toma, Radu Valentin, Raspop Petru, Roman Ioan, Roman Valentin-Valeriu, Şandor Pavel, Sarac Victor, Sebes Mihai,



Severin Nicolae Ilie, Sobius Tibor, Somsag Marin, Stan Ioan Severus, Stancu Dumitru Constantin, Stuparu Florin, Tirnoveanu Dumitru, Tudor Nicolae, Vasiliu Ilie, Vicas Teodor, Vinersar Florin, Voicu Nicolae, Zdircu Ioan.

de Dumitru Chiselita


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 20 decembrie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter