SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRinita alergica, ce trebuie sa stim si cum putem sa reducem riscurile

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

- Domnule doctor, rinita alergica este o afectiune frecvent intalnita in special in acest sezon. Ce ne puteti spune despre ea?

Rinita alergica este o inflamatie a mucoasei nazale (o reactie imunologica specifica), atunci cand aceasta este expusa la anumite particule atmosferice numite pneumalergeni si care se manifesta prin: rinoree, obstructie nazala, stranut, prurit hiposmie cu evolutie recurentiala. Diagnosticul pozitiv de rinita alergica este pus in primii 10-30 ani de viata, insa la copiii proveniti din parinti alergici, debutul bolii este mult mai precoce: 90% dintre bolile alergice ORL se manifesta ca o forma a rinitei alergice. Incidenta bolii in Europa este de 10-15% si de 15-20% in SUA. Factorii etiopatogenici de baza sunt: predispozitia genetica familiala si factorii de mediu declansanti specifici (alergenii). Alergenii inhalatori cei mai frecventi sunt: praful de casa (acarienii), polenurile (din graminee, iarba, copaci), produse de descuamare de provenienta animala (pene, peri, scuame de piele), mucegaiuri si spori etc.

- Puteti sa ne explicati ce sunt acarienii din praful de casa?

Acarienii au dimensiuni prea mici pentru a putea fi vazuti cu ochiul liber. Ei agreeaza conditiile de caldura si umiditate si pot fi gasiti in numar mare in saltele, asternuturi, perne, tapiserii moi, covoare si jucarii plusate. Acarienii din praf au devenit mai raspanditi in ultimul timp, datorita geamurilor duble, izolatiei peretilor si mansardelor, precum si alte masuri de economisire a energiei care reduc ventilatia in interiorul locuintelor si favorizeaza producerea conditiilor de caldura si umiditate necesare acarienilor.

Nu acarienii in sine actioneaza ca alergeni si provoaca alergiile, ci fecalele lor, sub forma de particule. Aceste particule sunt atat de mici, incat pot ramane suspendate in aer perioade lungi de timp si astfel pot fi inhalate in plamani, unde pot cauza simptomele astmului si febrei fanului.

De exemplu, polenurile transportate aerian sunt foarte usoare si pot pluti in aer perioade lungi de timp. Cand aceste particule ajung la ochi, in nasul sau plamanii unei persoane sensibilizate, ele cauzeaza o reactie alergica cunoscuta sub numele de febra fanului.

Diferite plante produc polen in diferite perioade ale anului si, prin utilizarea unui calendar al polenului, este posibila depistarea plantei responsabile pentru simptomele alergice ale unei anumite persoane. Cel mai raspandit "vinovat" in acest sens este polenul de iarba care este prezent de la sfarsitul lunii aprilie, pana la inceputul lui septembrie.

- Sunt multe cazuri de alergii provocate de animale?

- Majoritatea animalelor cu blana pot cauza alergii din cauza alergenilor continuti in scuamele de piele, parul, urina si saliva lor. Acesti alergeni pot fi raspanditi peste tot intr-o locuinta, transportati nu doar de animale, ci si de incaltamintea si hainele noastre.

Dupa perioada si durata in cursul anului a manifestarilor clinice se disting doua entitati: rinita alergica sezoniera periodica (febra de fan sau polinoza) si rinita alergica perena, aperiodica.

Rinosinuzita alergica face parte din acelasi cadru nosologic si indica natura alergica a mucoasei nazale si sinuzale.

Manifestarile clinice sunt dominate de rinoreea apoasa, senzatie de obstructie nazala, prurit nazal, stranuturi in salve asociate cu manifestari oculare (lacrimare, prurit palpebral, eritem conjunctival). Frecvent diminueaza simtul olfactiv, chiar gustativ si se pot asocia simptome otice (durere, prurit, hipoacuzie).

- Ce este rinita alergica sezoniera?

- Rinita alergica sezoniera (coriza sezoniera, febra de fan) apare intr-o anumita perioada a anului, legata de ciclul biologic al alergenului. Rinita alergica la polen de graminee este forma cea mai frecventa de rinita alergica sezoniera intalnita in tara noastra.

Manifestarile caracteristice debuteaza la sfarsitul lunii mai, ating maximul in luna iunie, cedeaza de regula in iulie. Perioada mai precoce sau mai tardiva a polenizarii depinde de conditiile meteo si geografice. Ploaia reduce concentratia granulelor de polen din atmosfera. Vantul in functie de directia sa, le concentreaza sau le disperseaza. Daca ne referim la rinita alergica perena, trebuie spus ca ea este prezenta tot timpul anului. Este declansata mai ales de pneumalergenii din habitatul bolnavului si in principal de acarieni (D. Pteronyssinus, D. Farinae) din praful de casa. Sensibilizarea poate fi determinata si de mucegaiuri, pene, peri de animale etc. sau de alergeni din mediul profesional. Poate prezenta agravari sezoniere (la persoanele cu sensibilizari multiple).

- Care sunt persoanele predispuse la aceste afectiuni?

- Bolnavii cu rinita alergica sunt persoane atopice care produc cantitati excesive de anticorpi alergici (lg E) atunci cand intra in conta