SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRoland de Sibiu, unic pe Pamantul Craiesc

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Vreme de secole a vegheat Roland, cavalerul libertatii oraselor, Piata Mare a Sibiului; apoi a parasit Piata Mare si s-a retras la Muzeul de Istorie, iar acum il intalniti in Palatul Brukenthal. Vorbim de statuia lui Roland, o sculptura unica in orasele transilvanene de pe Pamantul Craiesc de altadata, scrie Zeno-Karl Pinter in "Spada si sabia medievala in Transilvania si Banat": "Sibiul este singurul oras transilvan din Pamantul Craiesc in care este documentata si s-a pastrat o statuie a lui Roland cu spada". Actualmente, statuia este parte integranta a expozitiei "Sculptura transilvaneana in piatra din secolele XIII-XIX", deschisa in Palatul Brukenthal.

Roland la Sibiu: o poveste de secole

Sa fi avut Roland, lider militar din timpul lui Carol cel Mare, vreo legatura cu Sibiul?! Direct, nu prea. Indirect - da, iar explicatia este simpla: Evul Mediu a cunoscut o "explozie" a povestilor despre Roland, spuse si cantate de menestreli. Iar faima francului s-a vazut si in multimea de statui ce au impanzit Europa, iar astfel de statui nu au lipsit nici din Sibiu. "Piesa pastrata actualmente in colectia de arme a Muzeului Brukenthal il reprezinta pe cel de-al treilea si ultimul Roland din Sibiu. Aceasta statuie, ridicata in secolul al XVII-lea, a inlocuit-o pe cea executata in 1550 de pietrarul Onofforus, pe locul alteia si mai vechi. Consiliul municipal i-a platit lui Onofforus pentru lucrarea sa 241 florini, reprezentand 128 florini pentru manopera si restul valoarea a 10 care de piatra aduse din zona Clujului si 44 pietre de la Rasinari", scrie Zeno-Karl Pinter.

in apropierea acestei ultime statui sibiene a lui Roland a fost executat, prin decapitare, comitele Sachs von Harteneck in decembrie 1703, faptul este ilustrat intr-o acuarela aflata in patrimoniul Muzeului National "Brukenthal". in aceeasi acuarela este vizibila si spada cu care lupta cavalerul, spada considerata invincibila si indestructibila. Spada are si un nume, "Durendart" sau "Durondal", si o legenda. in "Cantecul lui Roland" se spune ca spada i-ar fi fost data de un inger lui Carol cel Mare, iar acesta la randul lui i-a daruit-o lui Roland; si tot acolo se mentioneaza inca un motiv al invincibilitatii spadei: continea un dinte al Sf. Petru. in "Orlando furioso", Ludovico Ariosto explica diferit puterile miraculoase ale spadei si spune ca aceasta este arma care i-ar fi apartinut lui Hector din Troia. Dincolo de legende din alte vremuri, exista astfel de povesti si in prezent: francezii, de pilda, cred ca Durondal exista inca si ca s-ar gasi in localitatea Rocamadour, fiind incastrata intr-un zid de piatra.

Roland a dus Bremenul in patrimoniul UNESCO

Roland sau Contele Roland a trait in secolul al VIII-lea si s-a remarcat ca lider militar sub comanda lui Carol cel Mare. A fost guvernator militar, responsabil de apararea frontierei Regatului Franc, dar datele istorice despre viata lui sunt putine: in "Viata lui Carol cel Mare" biograful Einhard mentioneaza ca Roland s-a aflat printre cei ucisi in batalia de la Roncesvalles, in anul 778. in secolele ce au urmat, figura lui a devenit una emblematica in Europa medievala, Roland fiind asociat cu ideea de libertate a crestinilor si cea de drepturi cetatenesti: Roland "reprezinta in mentalitatea medievala o intrupare a acelui "miles christianus", care lupta pana la moarte cu spada in mana impotriva paganilor, pentru Dumnezeu si credinta crestina", scrie Zeno-Karl Pinther.

Şi dupa ce menestrelii i-au cantat faptele de vitejie, a venit randul sculptorilor sa il omagieze, asa ca statui inchinate lui Roland au aparut in toate orasele mari de pe teritoriul german. Şi tot un oras german a si fost inscris in patrimoniul UNESCO gratie cavalerului. Statuia sa, inalta de 5,5 metri si datata in 1404, si cladirea Primariei din Bremen au fost incluse, in 2004, pe lista patrimoniului UNESCO. Motivul este simplu: ambele sunt "reprezentari extraordinare ale autonomiei civice si ale suveranitatii, asa cum s-au dezvoltat acestea in Sfantul Imperiu Roman, in Europa... Roland din Bremen este cea mai reprezentativa si una dintre cele mai vechi statui ale lui Roland, ridicate ca simbol al drepturilor cetatenesti si al libertatii", scrie site-ul oficial www.unesco.org. Iar statuia lui Roland nu va disparea niciodata din centrul orasului, spun localnicii, pentru ca atata timp cat cavalerul isi are locul sau in centrul Bremenului, acesta va fi oras liber. Oricum, precauti din fire, germanii si-au luat masuri de siguranta si in urma cu cateva secole au comandat o a doua statuie a lui Roland, ascunsa acum in subsolurile Primariei vechi; in caz de forta majora aceasta replica va inlocui originalul, astfel incat Roland sa fie mereu in inima orasului, spun legendele locale.

"Cantecul lui Roland" a fost scris la sfarsitul secolului al XI-lea si este cea mai veche opera a literaturii franceze care a supravietuit pana azi.
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 14 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter