SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGRomani pentru Romania

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Un octogenar si un drapel razlet

in fiecare 30 noiembrie, inainte de a se insera, Ioan Marcu arboreaza drapelul pe casa in care locuieste. Are 82 de ani si atunci cand vor­beste despre Romania nu poate sa nu sa nu se gandeasca la faptul ca pentru el si pentru familia lui, Roma­nia inseamna si razboiul in care tatal a luptat, si povestile de frig si de foame pe care Ioan Marcu le-a ascul­tat, copil fiind. Şi poate tocmai pentru ca face parte dintr-o generatie ai carei parinti au faurit Marea Unire de la 1918 si tocmai pentru ca face parte dintr-o generatie ce a trait al doilea razboi mondial, spune ca si-ar da sufletul pentru Romania: "Eu mi-as da sufletul pentru tara asta. Asa am fost crescut!" 

Şi tot de la parintii lui a invatat, prin puterea exemplului, ca de Ziua Na­tio­nala a Romaniei e musai ca dra­pelul sa fie arborat: "Prima data eu pun drapelul pe strada. Mai sunt nu­mai vreo 2-3 vecini care il pun, in rest - nimeni. Dar ma doare inima cand vad ce se intampla, ca tara asta Mandra merge din rau in mai rau; au defrisat muntii si te miri ca se intam­pla nenorociri; au desfiintat fabrici - am ajuns la saracie. Vorba aia " Saraca tara bogata "...

Cum intelege un octogenar sa fie roman in Romania? Simplu, facan­du-si datoria pentru Romania, nu doar prin arborarea drapelului, ci facan­du-si treaba cat mai bine. Cat a lucrat in fabrica, pe vremea comu­nismului, a fost mereu fruntas pen­tru ca si-a vazut de meseria si de lucrul lui, acum intelege sa-si respec­te tara si prin grija de a matura tro­tuarul din fata casei, si prin grija de a-si povatui nepotul plecat in strai­natate, si prin grija de a merge in au­dien­ta pentru a cere ca oamenilor din satul lui natal sa li se con­struiasca un pod.

Teodor Tulpan: "Ma leaga sangele de Romania "

Pentru cel mai cunoscut alpinist, nu doar din tara noastra, ci si la nivel inter­national, "Romania " este cam tot ce poate cuprinde cu ochii, sufletul si mintea. Desi a urcat pe cei mai inalti munti din lume, Carpatii au pentru el o legatura aparte. O lega­tura care, ca si legatura cu familia, este una de sange. "Romania este pentru mine tara unde m-am nascut. in Romania am familia, aici am radacinile. Sunt legaturi de sange. in Romania am urcat prima data pe munte. Aici am prietenii. Legatura mea cu Romania este o legatura de sange. Orice s-ar intampla nu as putea pleca pentru ca sunt legat de Romania ", a spus marele alpinist.

A avut nenumarate ocazii sa plece din tara si sa se sta­bileasca definitiv in alta parte a globului. A refuzat de fiecare data si, datorita lui, steagul Romaniei a ajuns pe cele mai inalte culmi ale lumii. "Am vrut la un moment dat sa plec. Dar nu pot. Nu pot pleca din Romania. Şi atunci incerc sa fac tot ceea ce eu pot pentru aceasta tara care mi-e cea mai draga. Nimic nu se com­para cu muntii Car­pati. E locul unde m-a­m antre­nat, e locul unde am inva­tat ce inseam­na mun­­tele ", a mai spus Teodor Tulpan.

Dintre "cuceririle " alpi­nis­tului, cuce­riri cu care si Sibiul si Romania se man­dresc, fac parte muntii Hima­laya - varful Everest - 8848 m, cucerit in 2003, expeditia

Africa 2007 pe vf. Kenya - 5200 m; Vf. Mont Blanc - 4807 m, tot in 2007, expeditia Explore India, varful Chopta - 4.098 m, in 2008, expeditia "Mexic 2008 ", ajunge pe varful Orizaba (Star Mountain) - 5.635 m. in 2009 a par­ticipat la doua expeditii importante: una sibiana, cand atinge Varful Elbrus, Muntii Caucaz - 5.633 m si alta, "Top of Africa ", atinge Vf. Kilimandjaro - 5.885 m.

Medicul care a revolutionat Chirurgia

Chirurgul Dan Sabau a primit premii peste premii pentru meritele sale in domeniul in care activeaza. Este recunoscut ca medicul care face cele mai mici ope­ratii. Din 2005, este si medicul care a revolutionat chirurgia. La Congresul de Chirurgie Esofagiana de la Yokohama, prof.univ.dr. Dan Sabau a primit premiul intai pentru inovatie intr-un segment al chirur­giei, Endopro­teza­rea cardiala prin foraj transtumoral. Specialisti de renume spuneau atunci ca "niciodata in lume nu s-a ajuns pana la noua tehnica la care a ajuns chirur­gul Dan Sabau. Medicul o pro­teza in gat, in esofag, in asa fel incat depaseste zona unde e cancer. Montajul se realizeaza sub controlul lapa­roscopului introdus in sto­mac ". Pentru ca tubul este montat cu ajutorul laparosco­pului, prof. dr. Dan Sabau a primit premiul I la Yokohama, pentru inovatie in acest segment al chirurgiei, iar colegii din tara ii trimit pacienti care, pana acum, si-ar fi asteptat sfarsitul de la o clipa la alta.

Pentru acest roman cu care ne mandrim, Romania in­seam­na aproape tot. "Roma­nia pentru mine inseamna enorm. Este familia mea, este profesia mea, dar Roma­nia este si locul pentru care imi doresc mereu sa fac tot ceea ce mintea si meca­nica mea pot face bine pentru aceasta ta­ra. intre a pleca in conditii foarte bune si a ramane in Romania, am ales sa imi fac meseria si, cel mai important, sa imi fac datoria aici, pentru binele societatii romanesti. O serie buna de elemente profesionale le-am facut cu credinta pentru Romania si pentru poporul roman, atat ca sportiv de performanta, cat si mai tarziu, ca medic ", a spus prof. univ. dr. Dan Sabau.

Medicul declara ca orice s-ar spune despre Romania, "ma simt al Romaniei si al romanilor, iar intoarcerea mea in Ardeal inseamna un pas important ". Despre Ro­ma­nia crede ca este o tara "absolut exceptionala, cu o istorie bogata si cu oameni extraordinar de inteligenti, dar nu e cunoscuta in strai­natate asa cum merita, pen­tru ca romanii inca au un grad de indecizie si de timiditate ".

"...sa duc in tara traiul de afara"

Cum se vede Romania cand ai 20 de ani si mirajul unui trai mai bun in strai­natate e un subiect mult discutat de cand te-ai nascut tu si pana acum? Romania se vede ca tara din care unii tineri ar prefera sa plece pentru totdeauna, ca tara in care altii vor sa ramana, dar sa gaseasca traiul linistit de afara. "As pleca sa muncesc in strainatate, dar m-as intoarce sa-mi fac aici o viata, sa-mi fac o casa ", "Eu as pleca pentru totdeauna. Vreau sa plec! ", "Eu vreau sa raman, dar as prefera sa duc in tara traiul de afara. As vrea sa se schimbe lucrurile " - trei pareri a trei tineri, toti studenti ai Facultatii de Istorie "Nico­lae Lupu ": Constantin Nede­loiu, Ioan Florin Trusca si Traian Fanut. Unde isi vor petrece Ziua Nationala a Romaniei? La Alba-Iulia.

"Ţara de hoti, de prostituate si de cersetori " - e definitia pe care Romania o primeste din partea unui tanar de 20 de ani si daca ea va pare dura, sa stiti ca tanarul vede si partea frumoasa a Ro­maniei: natura. Regreta insa ca degeaba ne-a dat Dum­nezeu un pamant bogat, plin de resurse, dar neexploatat. La fel crede si Corina Dinga, o tanara ce a venit din Hune­doara sa studieze la Univer­sitatea "Lucian Blaga " din Sibiu. Şi tocmai de aceea prima defintie care ii vine in minte atunci cand e intrebata de Romania e urmatoarea: " Romania, tara a oamenilor saraci ". Daca ar pleca in strai­natate? Da, ca sa munceasca si s-ar intoarce pentru ca "as­ta e tara in care m-am nascut si e o tara cu oameni buni ".

" Romania e cea mai fru­moasa tara ", marturiseste si sibianca Maria Panteliciuc si s-a convins de asta in ultimul deceniu. De zece ani incoace sta mai mult in Franta la fiica ei si tocmai strainatatea a convins-o ca nicaieri nu e ca acasa.

Ion Besoiu: "Eu sunt de pamant din Romania "

De 61 de ani, Ion Besoiu este o prezenta constanta pe scenele teatrului romanesc, si tot de atunci e o prezenta constanta in casele roma­nilor, prin filmele in care a jucat: de la "Neamul Şoima­restilor", "Rascoala", "Mihai Viteazul", "Pacala" la "Ion, blestemul pamantului, bles­temul iubirii" si "Ultima noap­te de dragoste". Asa se face ca actorul sibian ne-a vorbit si despre istoria romanilor, si despre literatura noastra si despre ce inseamna sa fii patriot. Iar rolurile i s-au potrivit ca o manusa, tinand cont de faptul ca actorul a afimat, si nu o data, ca radacinile lui sunt aici, in Romania. "Eu sunt din Ro­mania. Eu sunt de pamant din Romania ", mar­turiseste actorul Ion Besoiu, in pragul aniversarii Zilei Nationale a Romaniei.

Pentru Ion Besoiu, Roma­nia are sase definitii care pornesc de la parinti si merg pana la binele pe care l-a sperat intotdeauna pentru oamenii ce traiesc pe acest pamant: "Romania inseam­na in primul rand tata si mama; in al doilea rand inseamna Sibiul; in al treilea rand inseamna lu­mea din tara asta; in al patrulea rand in­seam­na iubirea pen­tru oamenii de aici; in al cincilea rand inseamna mandria ca sunt roman; in al saselea rand, Ro­mania inseamna do­rin­­ta de a ma confrunta numai cu binele".

Lui Ion Besoiu nu i s-a pro­pus niciodata sa se stabi­leasca in strainatate, dar spu­ne ca daca o astfel de propu­nere ar fi exis­tat, ar fi refu­zat-o: "N-as fi ramas in stra­inatate pentru nimic in lume. Rada­cinile mele sunt aici si de asta imi place sa poposesc la radacinile mele, de asta vin cat de des pot la Sibiu. Era o sintagma roma­neasca mai demult, cand te intreba cine­va de unde esti spunea asa: "De unde esti de pamant? Eu sunt din Ro­mania. Eu sunt de pamant din Romania. "
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 30 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter