SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Ruinele Mitropoliei Ardealului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Resedinta mitropolitana nu poate fi vizitata. Din doua motive. Primul: e proprietate privata si nu e deschisa publicului. Al doilea motiv: e bine "pazita " de cativa caini comunitari, asa ca uneori si simplul fapt ca te deplasezi pe trotuarul ce o imprejmuieste pe doua laturi poate fi destul de periculos. Dar sa lasam dorintele de vizitare pe altadata si sa vedem cum arata, de la distanta, resedinta mitropolitului Balan. Ca vai de ea, ca sa folosim o expresie populara si improprie e drept pentru un edificiu care a fost odinioara inima Mitropoliei Ardealului. Gradina e napadita de buruieni, iar gunoaiele nu lipsesc, fie ca e vorba de vreun fotoliu uitat in ninsori si ploi, fie ca e vreun morman de lemne... iar cladirea se scorojeste pe zi ce trece. Unele ferestre au geamurile sparte si cum gaura din geamul interior e mai mare decat cea din geamul exterior, te intrebi care sunt legile fizicii care au actionat aicis! Apoi, alte ferestre au fost lasate deschise toata iarna ca putin frig si umezeala nu strica nimanui, deci cum ar strica unei cladiris! Åži ca o minima protectie, de ger si alte cele, la unele ferestre au fost puse scanduri...

Cam asta e tot ce se vede din spatele gardului si al vegetatiei neingrijite. Ce o fi inauntru, Dumnezeu stie... ca unii oameni nu pot afla. Inspectorii in patrimoniu nu au primit raspuns la solicitarea de a vizita aceasta cladire. Oricum, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National Sibiu a pus un umar la salvarea cladirii si anul trecut a propus edificiul spre clasare in randul monumentelor istorice. Dosarul a fost inaintat Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice in data de 24 aprilie 2010, asa ca in curand termenul de un an, rastimp in care s-a bucurat de protectie la fel ca orice alt monument istoric, va inceta.

Singura resedinta de vara din Municipiul Sibiu pastrata intacta

De ce atata valva in jurul acestei cladiris Datorita importantei ei arhitecturale si istorice, motiv pentru care a si fost propusa spre clasare ca monument istoric de categoria A, adica de importanta nationala, nu locala, nu regionala. Åži acum sa vedem clar motivele.

Pai, in primul rand, aceasta este singura resedinta de vara din municipiul Sibiu pastrata intacta, iar aici trebuie inclusa si gradina unde se mai pastreaza stejari ce numara niscai secole. Resedinta de vara a existat in trecut si pe actuala strada Constatin Noica, la nr. 48, acolo unde se se gasea Casa de Vara a Baronului Samuel von Brukenthal. Imobilul cu pricina si-a pierdut demult timp gradina, iar pierderi similare au suferit si resedintele Theseo, Rosenfeld. Consecintas Singura care mai sta, deocamdata, in picioare este resedinta mitropolitana.

Gradina de dimensiuni impresionante a fost, de-a lungul timpului, proprietatea unor familii importante din Sibiu, precum Rittern, Kun-Brukenthal, Gerlitzi si Wayda si a fost ocazional deschisa publicului pentru vizitare. in anul 1858 a trecut in proprietatea Mitropoliei Ardealului, fiind cumparata de Mitropolitul Andrei, Baron de Åžaguna.

Pe langa arborii maiestuosi, printre atractiile acestui spatiu se numarau un pavilion si monumentul inchinat lui Carl Schwarzenberg. Pavilionul a fost demolat la inceputul anului trecut, dar destui sunt sibienii care isi amintesc de cosurile de factura baroca (din jurul anului 1800) si de decorul traforat din lemn. Monumentul are si el povestea lui: era dedicat fostului guvernator Carl Schwarzenberg, de care mitropolitul Andrei Åžaguna era legat printr-o stransa prietenie si stima reciproca. Asa se face ca Åžaguna si-a dorit un monument pe al carui soclu sa fie infatisata imaginea in bronz a unui leu adormit, o alegorie a virtutilor prin care se destinsese Carl Schwarzenberg.

Åži acum sa vedem de ce e valoroasa cladirea. Pai, este un reusit exemplu de arhitectura eclectica ce imbina elemente barocizate cu elemente neoclasice. Nu sunt de neglijat nici rafinamentul detaliilor sau coerenta strucuturala si organizarea judicioasa a cladirii.

Zid, inclinat cu 15 centimetri

Am vazut cum arata fosta resedinta mitriopolitana. Sa vedem acum care e pozitia proprietarilor, adica a reprezentantilor Mitropoliei Ardealului. "Credem ca suntem in masura sa pastram patrimoniul", sustine iPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. in plus, in ciuda parerilor specialistilor, Mitropolitul adauga faptul ca aceasta cladire "a fost supraevaluata de cei care au avut interese", iar "cei care spun ca vor sa ne ajute, ne incurca".

iPS Laurentiu Streza mai sustine ca mitropolia pe care o pastoreste nu a lasat acest imobil in paragina, ca se afla in atentia prelatilor. Probabil nu atat de mult ca alte cladiri din patrimoniul mitropoliei, cladiri bine si nefericit "cosmetizate" cu geamuri si usi mari din PVC alb, taman langa Catedrala Mitropolitana.

intai statorul Mitropoliei Ardealului mai spune ca edificiul de pe bulevardul Victorie e supus studiilor specialistilor, ca se fac prospectiuni pentru ca terenul pe care e construita cladirea nu e stabil, ca acolo e un fund de vale. Desi nu poate da o suma aproximativa la care s-ar ridica reabilitarile necesare, Mitropolitul mai spuna ca, sigur, aceasta ar fi mai mare decat efortul financiar necesar pentru ridicarea unei constructii noi.

Mai trebuie spus ca fosta resedinta mitropolitana a fost ani buni resedinta si pentru episcopul vicar al Sibiului, desi conditiile nu erau tocmai cele mai buine, sustine actualul Mitropolit. "Bine ca l-am scos pe episcopul-vicar de acolo, inainte sa se intample vreo nenorocire. Zidul din mijlocul cladirii s-a inclinat, e o diferenta de vreo 15 centimetri intre partea inferioara si cea superioara".

Destinul final al cladiriis E inca sub semnul intrebarii. in Sibiu s-a vorbit si despre demolarea ei si despre reabilitare. Laurentiu Streza spune ca hotararea nu se va lua oricum, ci pe baza indicatiilor specialistilor. Iar o biserica tot va fi in acest perimetru: dar e vorba de una mica, cel mai probabil una din lemn, ce va stramutata dintr-o alta localitate.

Åži cum intrebarile referitoare la fosta resedinta mitropolitana isi tot asteapta un raspuns de ani deja si cum nici destinul de a fi sau a nu fi monument istoric nu este cunoscut inca, nu putem decat sa speram ca zilele acestui monument nu vor fi numarate. Ar fi pacat ca istoria vechii mori de pe strada Alba-Iulia sa se repete.

Regizorii Radu Gabrea si Marjan Vajda au ales sa filmeze la fosta resedinta mitropolitana cateva cadre ale filmului "Cocosul decapitat". Filmarile au avut loc in septembrie 2006, iar premiera fimului s-a petrecut in cadrul programului Sibiu- Capitala Culturala Europeana 2007. Filmul are la baza romanul omonim al lui Eginald Schlattner.


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 17 martie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter