SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Rusaliile de altadata" la Talmaciu

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

incepand cu anul acesta, la Tãlmaciu, Rusaliile au fost marcate si printr-o manifestare prin care localnicii au reinviat cateva dintre cele mai importante obiceiuri legate de aceastã importantã sãrbãtoare crestinã. Fie cã e vorba de traditii ale comunitãtii sãsesti sau de obiceiuri ale romanilor, imprumutate sau autentice, toate `i-au gasit locul in Sãrbãtoarea "Rusaliile de altãdatã".

Editia de debut a acestei noi manifestãri a traditiilor si culturii locale s-a desfãsurat duminica, la Biserica Ortodoxã "Sfantul Nicolae" si in imediata apropiere a acesteia.

Sute de localnici, dar si invitati din alte localitãti ale tãrii, foarte multi dintre acestia imbrãcati in costume populare, au preferat sã-si inceapã aceastã frumoasã zi de sãrbãtoare la bisericã, asa cum ii stã bine oricãrui bun crestin. Dupã ce au participat la serviciul religios (Utrenia, slujba de sfintire a apei si Sfanta Liturghie), oficiat de parohul Ilie Gusan si de preotul pensionar Mircea Cretu, oamenii au fost invitati la intrarea in curtea lãcasului de cult, pentru a asista la sosirea tinerilor in carele cu mesteceni si la parada acestora. Odatã ajunsi la locul festivitãtii, in cant si veselie, tinerii au amplasat, in mod simbolic, doi mesteceni la scena special pregãtitã pentru acest eveniment. (impodobirea caselor cu mesteceni este un obicei de Rusalii ce a fost practicat in vechime de populatia sãseascã. in sambãta dinainte de marea sãrbãtoare, in fata fiecãrei case unde locuia o domnisoarã, tinerii "plantau" cate doi armindeni - mesteceni, pentru a aduce noroc casei si locatarilor acesteia. Ulterior, sasii au renuntat la obicei, probabil si din cauzã cã numãrul acestora s-a imputinat, dar acesta a fost imprumutat de tinerii romani, conotatiile acestuia fiind putin adaptate.)

La parada carelor cu mesteceni a participat si un car din Tãlmãcel, tras de singura pereche de boi pentru cãrãusie ce mai e crescutã in judet, precum si cativa tineri cãlare.

Programul special pregãtit pentru acest prilej a continuat cu un scurt recital sustinut de membrii Ansamblului Folcloric "Datina" al orasului Tãlmaciu, ce a adus in atentia spectatorilor cateva din cele mai frumoase si cunoscute jocuri si cantece populare din aceastã zonã.

La finalul spectacolului, au vorbit celor prezenti preotul Ilie Gusan, initiatorul manifestãrii si primarul orasului, Constantin Barbu, ce au tinut sã reaminteascã tuturor cat de importantã este pentru un popor pãstrarea obiceiurilor si traditiilor locale.

Programul sãrbãtorii "Rusaliile de altãdatã" s-a incheiat cu serbarea campeneascã "Sura Verde" (obicei de odinioarã al comunitãtii sãsesti), desfãsuratã la frumosul strand din localitate, redeschis pentru public in aceastã zi.

Chiar dacã s-au aflat la prima incercare de acest fel, organizatorii s-au achitat exemplar de obligatiile asumate si au reusit sã readucã in atentia localnicilor cate ceva din farmecul sãrbãtorii Rusaliilor de altãdatã.
de Dan Francu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 25 iunie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter