SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGS-a luat pomana

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Primarii care s-au bucurat de ultima pomana a guvernului Tariceanu se vad din nou cu conturile goale. Guvernul Boc le-a cerut tuturor primariilor care au beneficiat la sfarsitul anului trecut de bani din cotele defalcate din TVA sa restituie banii necheltuiti pana la 1 ianuarie.

Scandalul sumelor alocate de Guvern a izbucnit pe finalul anului trecut. Atunci una din ultimele masuri a guvernului Tariceanu a fost aceea de a ajuta primariile cu importante sume de bani. Anumite primarii, pentru ca primarii PD-L au reclamat faptul ca ei nu au fost sprijiniti in aceasi masura in care au fost ajutati cei din PNL sau PSD. Cele aproape 5,5 milioane de euro acordate judetului Sibiu au mers catre primariile conduse fie de PNL, fie de PSD. Localitatile conduse de PD-L fie nu au primit nimic, fie au primit de cel putin patru ori mai putin decat au incasat primariile conduse de liberali sau social-democrati. Sumele au fost alocate de Guvern pentru ambigue "cheltuieli curente si de capital".

Aproape toti acesti bani au fost insa solicitati inapoi de guvernul Boc. „Printr-o hotarare de urgenta ni s-au alocat anul trecut, din cotele defalcate din TVA, 8 miliarde de lei. Acum ni s-a cerut sa returnam banii care nu au fost inca cheltuiti. Aveam plati programate si in acest an si nu stiu din ce bani le vom face, pentru ca o parte din lucrari deja au fost realizate ", spune primarul orasului Copsa Mica, Tudor Mihalache. Nici democrat-liberalul Marius Curcean, primarul Agnitei nu este foarte incantat de masura guvernului, chiar daca a reusit sa cheltuie toti banii acordati anul trecut. „Noi nu am primit foarte mult anul trecut, doar 200 de mii de lei. Am primit intr-adevar instiintarea ca banii care au ramas necheltuiti trebuie sa fie virati inapoi. Noi neavand foarte multi bani, i-am cheltuit deja. Sunt alte primarii in judet care au probleme mult mai mari, pentru ca au si primit mult mai multi bani. Totusi, nu e normal sa se ia acesti bani inapoi, mai ales ca aceste cheltuieli erau programate la multi primari si pe parcursul anului acesta. Am inteles ca sunt probleme la bugetul national si din acest motiv s-a luat aceasta decizie ", a explicat Radu Curcean.

Potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice Sibiu, retragerea sumelor este facuta in baza OUG 223 din 23 decembrie 2008, care face referire la fondurile alocate din TVA si ramase necheltuite. "Foarte multe primarii au primit cam intotdeauna in ultima perioada a anului bani. Unele primarii, in trecut, nici macar nu au dat o destinatie acestor bani si i-au trecut in fondul de rezerva, de rulment, urmand sa ii foloseasca in bugetul viitor. Primarii ar fi trebuit sa convoace consiliile locale si sa dea acelor bani o destinatie", spune Grigore Popescu, directorul executiv al DGFP Sibiu. Potrivit lui, procedura de "recuperare" a fondurilor necheltuite e tot la mana primarilor, care sunt ordonatorii principali de credit. "Noi am hotarat asa - domnule ordonator principal de credit, daca consideri ca banii vrei sa ii dai inapoi, faci ordin de plata. Daca o sa consideri ca nu vrei sa ii dai inapoi, dai declaratie pe proprie raspundere ca ai consumat acesti bani. Primarii nu primesc bani propriu-zis, ci acordul de a deschide un credit pentru a face o cheltuiala. Nu e vorba de o suma in contul lor", mai spune Popescu.
Caseta

in urma calcului realizat anul trecut de Sibiu Standard, a rezultat ca, in judetul Sibiu, primariile conduse de liberali au primit, in medie, 785.000 de lei de localitate. Pe locul doi in topul sumelor alocate se afla primarii PSD, care au primit, in medie, 414.000 de lei, pe localitate. in fine, pe ultimul loc in randul partidelor mari sunt cei din PD-L, cu o medie de doar 81.000 de lei, pe localitate, in conditiile in care un oras si sase comune nu au primit niciun leu.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 07 ianuarie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter