SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGS.O.S. Paltinis - Sibiu!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Sibiul, acest oras minunat, aflat in inima tarii, a fost inzestrat de Dumnezeu cu daruri nepretuite: munti cu varfurile carunte, cu padurile lor deschizand poteci spre largi zari fericite, lacuri sarate - marea cea alba - daruind sanatate si bucurie, inel de ziduri pitoresti ce cuprind istoria, turle de biserici ce sustin cerul credintei, muzee ce aduna buchet de culori si vibratie, oameni, mai ales oameni, ce si-au scris numele pe tabla de aur a progresului.

Iubesc acest oras al copilariei mele, al adolescentei, dar si al implinirii profesionale si familiale...

Mi-am purtat elevii in calatorii minunate pe paginile cartilor, deschizand dimensiunile spiritului creator. Mi-am purtat elevii, insa, si pe potecile muntilor, in excursii, tabere de schi, spre locuri incarcate de istorie si poezie, pentru a le sadi dragostea de tara si simtul prieteniei.

Acum, sufletul meu e trist si indurerat! Am aflat ca muntii mei dragi vor primi rani, vor fi mutilati, ingan cantecul:

"Cand era badiu-n Cindrel

Cu drag ma duceam la el"

Da, cu drag urcam pe Cindrel, gustam din apa racoroasa a izvorului de la "Doru Clujului", faceam popas de suflet pe Vf. Batrana, pentru a lasa privirea s[ mangaie nestingherita zari netarmurite: spre rasarit-mandra alcatuire de piatra a Fagarasului, spre miazazi - oranduirea frumoasa a Muntilor Lotrului, spre apus - cetatea impunatoare a Cindrelului, iar spre miazanoapte - largul involburat al Podisului Transilvaniei. Totul era ca un vis rupt din cartile de basme, ne simteam stapanii lumii.

Ce minte ingusta, manata de interese economice la fel de inguste vrea sa schimbe fata mareata a muntelui?O istorie a loculuiDin cele mai vechi timpuri Muntii Cindrelului, ca si vecinii lor, au fost o vatra de nadejde a locuitorilor de la poalele lor, care prin multa truda si practicarea abila, la scara mare a cresterii oilor si a altor animale domestice, au transformat aceasta suprafata montana intr-o arie de bunastare spornica, bine rostuita, impodobita, cu stane pitoresti, colibe vesele si primitoare, acareturi, precum si o multime de minunate poteci de legatura, fapt ce a asigurat posibilitatile de dezvoltare a binecunoscutei salbe de asezari de oieri, stiute din batrani sub denumirea de Marginimea Sibiului.

Mai aproape de zilele noastre, o parte din aceste poteci au devenit drumuri frumoase ce au legat Paltinisul de marile vai inconjuratoare: Şteaza, Daneasa, Sadu si, in sfarsit, cu mult cantata Vale a Frumoasei si a Sebesului, ce ne pot lega usor de Voineasa, Polovragi, Novaci, Petrosani sau Cugir.

Toate aceste masuri au avut darul de a scoate asezarea noastra turistica din situatia veche de "fund de sac" si a o preface intr-o rascruce de mare interes in frumoasa regiune montana, cunoscuta din carti drept "Muntii dintre Olt si Jiu".

Pe langa drumuri, in anii ce au urmat, s-au mai facut si cateva lucrari ce aveau menirea de a imbogati zestrea turistica a Paltinisului printre care merita amintita partia de schi si telescaunul de pe muntele Oncesti, cateva hoteluri si Pensiuni mai reusite si, mai de curand, complexul de partii si teleschiuri de langa Schitul Paltinisului, cunoscut sub denumirea de "Arena Platos", din pacate mult prea putin pentru a scoate statiunea din anonimat.

in tot acest rastimp, de peste 40 de ani, Paltinisul a primit cateva planuri de dezvoltare de viitor, ultimul in 1996, bine gandit, cu deschideri ce aduceau statiunea noastra printre cele mai bune din tara - ca Poiana Brasovului sau Predealul. Din pacate, acest ultim plan a intrat intr-un sertar de primarie si a fost uitat, lasand loc unor lipituri neinspirate de vile si pensiuni, insirate fara noima in lungul drumului spre Rasinari. Mare pacat!

Tragand o linie si facand o socoteala de la infiintare si pana acum apare clar faptul ca Paltinisul a avut o dezvoltare nehotarata, intortocheata, cu multe etape de stagnare si regres, care i-au adus mari pagube. in rezumat, Paltinisul a adunat multe proiecte frumoase, dar din pacate, prea putine infaptuiri!Semnal de alarmaFoarte pe scurt, in intentia investitorilor este construirea, pe Vf. Batrana si Surdu a unui parc eolian de producere a energiei electrice regenerabile, ce foloseste puterea vantului, care va cuprinde in final 29 de turbine eoliene, o padure de pari de fier, avand fiecare o inaltime totala de 150 m si diametrul elicei de 100 m. Pe langa acesti uriasi rotitori, ce l-ar speria si pe renumitul Don Quijote al lui Cervantes, urmeaza sa mai apara cateva acareturi (un perimetru pentru organizarea de santier, un mare post de transformare), precum si mai multe drumuri de legatura pentru construirea si intretinerea turbinelor, legate cu zona de pornire a urcusului spre Paltinis, prin Orlat si Valea Marajdiei, pe trasee existente in prezent, dar care, fiind prea inguste, vor trebui potrivite la circulatia unor vehicule specifice acestor lucrari, lungi intre 24 si 54 m si cativa km de cabluri ce vor fi ingropate si vor asigura legatura intre zona Batrana si uzina electrica de la Sadu V. Toate aceste lucrari aduc insa rani adanci si neiertatoare muntelui si opresc brutal orice dezvoltare normala a Paltinisului!

Initiativa realizarii acestei lucrari se bazeaza pe faptul ca partea de varf a muntilor Cindrelului, ca si intregul lant carpatic, ar sta sub actiunea mai accentuata a vanturilor, formand o zona rentabila pentru asemenea investitii. Se trece insa peste faptul ca aceste coame montane dorite de investitor fac parte atat din traseele principale consacrate, de legatura cu rezervatia Iezerelor Cindrelului, cu restul muntilor dintre Olt si Jiu cat si zonele, unice in felul lor, prevazute pentru activitatile sportive de baza, de iarna, a statiunii Paltinis, minunate partii de schi alpin, ce pleaca din varfurile Batrana si Surdu, trec prin Poiana Gaujoara si coboara pana in Valea Danesei sau in Poiana Cotorastilor si ajung sa asigure partii de 2,5 si 3 km lungime - situatie rar intalnita in Carpati.

Daca e sa judecam greutatile prin care trece tara noastra si de fapt Europa, din punct de vedere al asigurarii cu energie electrica, se poate constata ca intentia gasirii unor solutii noi alternative de energie regenerabila este binevenita. Dar asezarea lor in teritoriu trebuie facuta cu foarte multa atentie, foarte multa grija si mult discernamant, urmarindu-se ca prezenta si functionarea lor sa nu deranjeze nici minunata lume a muntilor - domeniul vizual si nici cel auditiv al omului ce strabate acesti munti, sau localitatile noastre si cu atat mai putin o cunoscuta si apreciata statiune cu faima si calitatile Paltinisului.

Ţinand seama de atractia nestavilita de azi a investitorilor pentru aceasta problema, pentru a impaca si capra si varza, ar trebui sa se faca studii serioase, detaliate si pe mai multe discipline, care sa gaseasca amplasamente convenabile din punct de vedere al curentilor aerului, dar ferind drumuri importante, sau autostrazi, asezari omenesti, monumente istorice, sau zone turistice de mare importanta a tarii, ce se afla in munti, pe platformele Dobrogei sau in Delta Dunarii. Cu atentie si multa rabdare asemenea locuri potrivite se pot gasi!!!

O asemenea investitie amplasata in munti, ce au un mare viitor turistic, nu poate fi facuta tinand seama doar de latura productiva si economica si aceasta lasata la voia intamplarii, la cheremul "valurilor miscatoare" ale economiei si administratiei noastre actuale.

Locuitorii din zona Marginimii Sibiului trebuie sa fie lamuriti, de la mic la mare, ca pentru anii care vin le sunt mult mai avantajoase proiectele si masurile de organizare turistica a teritoriului lor montan, ecologic si cu venituri durabile, decat implanturile eoliene care le uratesc privelistea, le alunga turistii si nu le aduc nici un castig.

Sa nu uitam faptul deosebit de important, ca nici una din tarile din jurul Alpilor, cu clarviziune si spirit de raspundere pentru teritoriul sau montan, nu a promovat asemenea solutii, cu toate ca lipsa de energie se spune ca este generala in toata Europa si in lume.

Una peste alta, chiar daca nu esti un mare specialist, constati ca imbulzirea unei zone industriale, producatoare de electricitate, peste deja clasicele preocupari pastorale si cele de turism si schi este de fapt o imposibilitate si o mare greseala de gospodarire a teritoriului si de elementara logica!

Vazand ce ni se pregateste, se cuvine sa ne implicam, cu totii, in evenimente ce pot influenta in rau atat viata noastra, cat si a generatiilor viitoare. Suntem raspunzatori cu totii!

Şi astazi imi plange sufletul cand ma gandesc la minunatii castani ce strajuiau odinioara fatada principala a Hotelului Bulevard din Sibiu - pe "Bretter", cum ii spuneam noi. Veneam de la liceu si intram sub ocrotirea umbrei si misterelor lor. Era o poezie!

Cineva a luat criminala hotarare de a taia castanii! Pe cine deranjau!? Cine a pus semnatura pe acest act inuman? Cui i-a folosit aceasta barbarie? Nu mai stim! Numele edililor iresponsabili s-a cufundat in anonimatul plin cu indiferenta al timpului trecut, iar noi ne-am ales cu paguba...

Ce a ramas? Un Bulevard saracit de podoaba seculara, lacrima celor ce au venit, generatii dupa generatii, recviemul cantat de poeti.

Cine a fost pedepsit? Nimeni!

Exact acelasi lucru se va petrece si cu muntii Batrana si Surdu din Paltinis, si nimeni nu va raspunde, caci totul e motivat de urgente cerinte energetice actuale, care vor fi desigur trecatoare, iar muntii nostri vor ramane ca de obicei schingiuiti, uratiti si muti!

Nu pot intelege, in ruptul capului, cum se poate amesteca atat de brutal natura frumoasa, turismul sanatos, cu industria, o industrie urata, nemiloasa si strivitoare.

Adio privelistilor minunate, adio linistii mirifice!

Treziti-va sibieni, cat sa tacem surzi, muti, orbi, si sa privim cum ni se pangareste muntele si tara!

Avem dreptul si datoria sa ne aparam cu cerbicie viata, natura, istoria si traditia, daca reprezentantii nostri legali nu o fac!

Salvati Paltinisul! Muntii sunt ai nostri, ai tuturor, ai copiilor si urmasilor nostri, asa cum i-a lasat Bunul Dumnezeu!

...Pe potecile Cindrelului, pe urmele turmelor, sa urce mereu omul, omul liber si fericit, pentru a cunoaste si a gusta din frumusetile de legenda ale pamantului stramosesc, neintinat, pentru a se reinfrati cu natura!

S.O.S. - Salvati Paltinisul de barbarie!Prof. Natalia POTOLEA


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 19 februarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 11 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter