SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Sa fii copil e un lucru serios "

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in ziua "Copilariei Noastre " am ajuns intr-un "Loc Binecuvantat de Lume " cu oameni cu sufletul curat si cu sperante multe. Dumnezeu sa aiba rabdare si dragoste de toata suflarea din aceasta paradisiaca "Vale ". "Sa fii copil e un lucru serios ". Aceste cuvinte simple le-am descoperit in Cartea de Onoare a satului Sasaus, fiind urmele scrise ale trecerii actorului Marian Ralea prin Sasaus, momentele imaginate cu copii si pentru copiii prezenti in Ziua Laptelui la Sasaus fiind memorabile in sufletele inocente ale acestora.

"Sasausul pare un loc desprins din snoavele populare romanesti, unde parca timpul a poposit mai mult decat in alte locuri. Am avut bucuria sa descopar aceste meleaguri de ziua copiilor cand intr-adevar am simtit cat de pure si nealterate sunt vietile oamenilor de aici (...) Doriana Taut - Teatrul Vostru. Un sat frumos, cu bucate alese din povesti. Cu siguranta vom mai reveni aici. Am luat lapte cu mine. Va multumesc. Cu drag Alexandru Verzescu - Teatrul Vostru Sibiu. Ne aflam in ziua aceasta cu surprize, cantece si dansuri. Mulgem vaci, capre si oi. Alaturi de toti copiii, oameni si persoane speciale. Dar pe langa ea ii si ziua copilului. Am facut poze, am baut lapte. Şi trebuie sa dansam, o sa fim foarte buni. Va multumim pentru participare. Am baut lapte de vaca. Cu drag Georgiana Bota.

Cateva ganduri care raman pentru urmasii, urmasilor nostri, iar pentru cei prezenti aceste ganduri se vor transforma in amintiri si, cine stie, multi dintre ei vor reveni in Sasaus sau in Fofeldea, Chirpar, Ilimbav, ... ca turisti.

Ziua Laptelui Sasaus a reprezentat pentru principalii organizatori: Asociatia Obstea Satului Sasaus, Asociatia Ecomuzeul Regional Sibiu si Asociatia Culturala A.T. Laurian Fofeldea o suita de actiuni cultural-educative si de agrement turistic, programate pe doua zile, pentru a atinge obiectivele. S]mbata, la vechea scoala, 41 de persoane au participat la simpozionul "Salvati ciurda satului ", sala fiind animata de dezbaterea deschisa despre ciurda, ca institutie fundamentala a satului din sudul Transilvaniei, cu cutumele ei vechi de sute de ani. Au tinut sa fie prezenti primarii Chirion Stanulet - comuna Chirpar, Eugen Roba - comuna Mosna, Ioan Berghea - comuna Bruiu, reprezentantii primariei Chirpar, Ilarion Barsan - presedintele GAL Microregiunea Hartibaciului, reprezentantii organizatorilor: Gheorghe Donu - presedintele Obstii Satului Sasaus, Ioan Grunca - presedintele Asociatiei Culturale "A.T. Laurian " Fofeldea, Tatoiu Ioan si Copacianu Alexandru - preotii din parohiile Fofeldea si Sasaus, Stanca Ungureanu - presedintele Clubului Ecologic BIOS Sibiu, Paul Gruian - secretarul general al Asociatiunii ASTRA Sibiu, medicii veterinari Rusu Dionisie si Lastun Iulian-Ioan, membrii asociatiilor implicate si cetateni din satele Sasaus, Fofeldea, Chirpar, Marpod. Timpul rezervat dezbaterii a fost insuficient, punctele slabe (nevoile) ale dezvoltarii zonei fiind multe, necesitand un program complex de masuri concertate pentru dezvoltarea durabila a podisului Hartibaciului. Dezvoltarea turistica a zonei a fost abordata si prin prisma elaborarii proiectului "Pe urmele pictorilor Grecu, pe calea Sighiului " ce urmeaza sa fie depus spre finantare pe GAL Microregiunea Hartibaciului, proiect in care Asociatia Obstea Satului Sasaus a intrat in parteneriat cu primariile comunelor Chirpar si Marpod si cetatenii din localitatile Sasaus si Fofeldea. Toti participantii chestionati au considerat necesare si oportune aceste dezbateri, opiniile multora putand reprezenta repere pentru abordarea unor proiecte viitoare.

Terasa Caminului Cultural din Sasaus a fost gazda programului cultural-educativ animat de Radio Vacanta Sasaus, dar si de invitatii Marian Ralea si "Teatrul Vostru ", Ansamblu Şcolii din Chirpar "Mostenire din batrani " si reprezentantii ansamblului "Cununa " al Casei de Cultura "Ilarion Cocisiu " din Agnita. Olimpiada de turism a avut castigatori pe Oana Denisa (Chirpar 21), Wonnerth Karin (Chirpar 95), Barbu Georgiana (Sasaus 252) si Carlescu Irina (Chirpar 7), cel mai animat fiind concursul de muls vaci, toti copiii tinand sa-si demonstreze cunostintele in arta mulsului vacii. Cstigatorii premiati au fost Stanulet Dan (Chirpar 312), Stroia Daniel (Chirpar 173), Cioca Andrada (Chirpar 285), toti participantii primind mentiuni si premii oferite de Primaria Comunei Chirpar.

intregul spectacolul si manifestarea au fost urmarite de aproape 500 de participanti, dintre care peste 150 de copii din toate localitatile invecinate, valurile de excursionisti curgand intreaga dupa-amiaza, toti tinand sa se relaxeze si sa participe activ la micul targ de tara amenajat intr-o gradina particulara. Laptele si produsele traditionale pentru intreaga manifestare au fost asigurate de Gheorghe Donu - presedintele asociatiei Obstea Satului Sasaus, acesta sprijinind financiar intreaga manifestare, cofinantata pentru promovare, de Consiliul Judetean Sibiu, prin Complexul National Muzeal ASTRA.

A doua zi a stat sub semnul timpului, decizia fiind luata tarziu, numai la sosirea carutelor cu vizitatorii din Fofeldea. Acestia s-au incumetat sa vina pe calea Sighiului, desi ploile din ultima perioada au lasat urme adanci in vechiul drum strategic militar dintre Sasaus si Fofeldea. Dupa vizitarea circuitului "Sasaus-patrimoniu in pericol " cu carutele, primii picuri de ploaie au stropit, deja, ulitele satului. Era deja tarziu, iar sasausenii au luat hotararea de a urca spre locul de intalnire, undeva pe calea Sighiului la umbra a trei peri salbatici. Dupa un drum "nebun " prin padure (caracteristic turismului de aventura) am descoperit cel mai frumos peisaj din podisul Hartibaciului: panorama muntilor Fagaras in toata splendoarea lor, un loc de poveste de unde se pot admira satul Ilimbav, dar si Fofeldea si Poienita (fostul Gainari); eram aproape de crucea cu palarie, locul de granita a cinci comune: Chirpar, Marpod, Nocrich, Carta si Arpasu de Jos. Cei peste 150 de participanti, unii veniti pentru prima data aici au fost impresionati de pozitia si frumusetea peisajului natural, singurul regret fiind timpul nefavorabil ce nu a permis organizarea unei serbari campenesti pe acest platou. Efortul depus de cele doua primarii - Chirpar si Nocrich - in asigurarea accesului (cateva zile buldozerele au incercat sa niveleze si sa inlature gropile, cele 60 de tone de piatra fiind insuficiente pentru repararea drumului) a fost marcat de Gheorghe Donu si Ioan Grunca, sperantele lor indreptandu-se spre posibilitatea de a transforma vechiul drum militar in drum strategic turistic, astfel incat fiecare comunitate sa se mobilizeze pentru dezvoltarea turismului pe aceste meleaguri.

Pana atunci, satul Sasaus va invita sa descoperiti enigmele Sasausului, "cel mai frumos sat de poveste " si va asteapta si anul viitor la un pahar cu lapte, semn ca ciurda a supravietuit si satenii si-au conservat gospodariile cu surile si grajdurile pline de animale. il asteptam si-l reinvitam pe actorul Marian Ralea si echipa "Teatrul Vostru ", toti copiii fiind incantati si dornici sa depene povestile copilariei cu acesti adulti minunati care viseaza si ne fac si pe noi sa visam. Multumim tuturor celor care au sprijinit cu fapta si gandul aceasta frumoasa manifestare!Marius HALMAGHI


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 04 iunie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 14 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter