SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSa nu ne uitam martirii!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Am asistat, prin intermediul ziarului dv., cu catva timp in urma, la o serie de propuneri si chiar dispute privind atri­buirea numelui unor oameni politici catorva strazi din municipiul Sibiu. Nu am nimic impotriva unor asemenea decizii, desi unii dintre acestia nu s-au nascut pe meleagurile noastre. Doresc doar sa vin si eu cu o propunere. Doresc, in acest sens, sa reamintesc domnilor consilieri ai Consiliu­lui Local al municipiului Sibiu ca, in comuna Merghindeal, judetul Sibiu, s-a nascut proto­popul-martir Aurel Muntean, despre care s-au mai scris cateva randuri in ziarul Tribuna. Nu stiu daca consilierii actuali Ie-au citit. Voi incerca sa spicuiesc cateva crampeie din viata si activitatea acestuia pentru ca domniile lor sa poata aprecia daca merita ca o strada din Municipiul Sibiu sa-i poarte numele.

in lungul sir al celor care si-au dat viata pentru apararea Pamantului tarii, pentru sal­varea tezaurului national, a patrimoniului spiritual si cultu­ral, un loc de cinste il ocupa si fostul protopop Aurel Muntean, ucis miseleste de catre hoardele fasciste si horthyste in ziua de 10 septembrie 1940.

A vazut lumina zilei in 2 aprilie 1882, parintii fiind agri­cultori in comuna Merghindeal, jud. Sibiu.

Desi dorinta parintilor era ca el sa ramana pe curte si sa duca mai departe gospodaria, Aurel Muntean s-a simtit atras de scoala, astfel incat urmeaza liceul din Sibiu, pe care il absolva cu bine in anul 1903. Dand ascultare glasului inimii de a fi povatuitor, indrumator, sfatuitor si parinte sufletesc pentru poporul din mijlocul caruia s-a ridicat, s-a inscris la Academia Teologica din Sibiu, ale carei cursuri le termina stralucitor in anul 1906. Un an functioneaza in comuna Mer­ghin­deal. Aici preda religia in scoala primara, injghebeaza un cor. in serile de iarna ii invata pe tineri cantari si doine roma­nesti, iar in zilele de sarbatoare casa i se umple de sateni, carora le istorisea faptele marete ale domnitorilor Ţarilor Romanesti, despre care saracii de ei, nici stire nu aveau.

Hirotonisit preot, isi incepe activitatea pastorala in comuna Valea Draganului, din Muntii Apuseni, localitate unde cu­noaste viata grea a localnicilor, existenta lor incarcata de saracie si lipsuri. Prin stradania sa, preotul Aurel Muntean reuseste sa repare biserica si cladirea scolii. Ridica o casa parohiala noua, dar mai ales a adus pentru fiecare localnic un cuvant mangaietor, o pova­ta si un sfat, dovedindu-se cu adevarat doctor al sufletelor si trupurilor enoriasilor sai. Ca o recunoastere a meritelor sale este inaltat la rangul de pro­topop al Huedinului (1923), an in care incepe cea mai framan­tata perioada din viata lui.

Cum in targul Huedinului romanii ortodocsi nu aveau nici urma de biserica, infiinteaza, mai intai, o capela in sala de sedinte a vechiului gimnaziu, sprijina, prin intermediul Bancii Populare "Fantanele", pe care o infiinteaza, peste 100 de familii sa-si construiasca case dar, mai ales, reuseste sa zideasca prin colecte si contributia voluntara a credin­ciosilor, a Ministerului Cultelor si Episcopiei, un stralucit lacas de inchinare, la sfintirea caruia este ridicat la rangul de sta­vrofor, episcopul punandu-i dupa cap crucea de aur, pe care el insusi a purtat-o ca arhimandrit.

Pana la data martiriului sau (1940), in propopopiatul Hue­dinului nu a ramas sat in care Aurel Muntean sa nu fi ridicat, acolo unde era nevoie, biserici, unde fiii taranilor sa poata primi educatie crestineasca.

Ca presedinte al filialei ASTRA, a infiintat cercuri cultu­rale in sprijinul preotilor si inva­tatorilor, a organizat manifestari artistice si culturale.

Tot din initiativa sa au fost ridicate trei troite, respectiv Belis, unde au fost spanzurati 10 moti, Fantanele, unde Avram lancu l-a invins pe Vas­vary, si pe muntele Storojet, la poalele caruia au fost prinsi Horea si Closca. Printre alte realizari ale protopopului Aurel Muntean am mai putea aminti si intemeierea, la Huedin, a unei scoli de "Arte si meserii" si multe altele.

Opera educativa, culturala, patriotica si nationala des­fasurata cu atata curaj si energie din partea protopo­pului nu a fost pe placul mul­tora dintre aceia care, pana la 1940, faceau parte din cate­goria minoritatilor nationale ale Romaniei, toti acestia, in taina, jurandu-i moarte, astep­tand doar prilejul de a-si pune in aplicare planurile diabolice.

Ocazia s-a ivit cand, prin Tratatul de la Viena (toamna anului 1940), Transilvania a fost rupta din trupul Romaniei.

Sub scutul bandelor hor­thyste, in ziua de 10 septembrie 1940, protopopul Aurel Mun­tean a fost prins, batut pana la sange cu pumni, pietre si cio­mege, de o mana de criminali sadici, care i-au smuls parul si barba, i-au zdrobit oasele, iar un macelar, Budai Gyepu, i-a bagat un bat prin gura, care i-a iesit prin ceafa.

Aceeasi soarta a avut-o si plutonierul Gh. Nicula, care a incercat sa-i vina in ajutor.

Cele doua victime au fost duse cu o caruta afara din oras si aruncate intr-o groapa, unde doar dupa doua luni au fost gasite, ridicate si inhumate in cimitirul orasului. in toamna anului 1945, au fost exhumate si reinhumate in curtea bise­ricii zidite cu multa truda de Aurel Muntean.

Voi incheia aceasta succinta prezentare a vietii protopopului Aurel Muntean, cu o martu­risire-crez a acestuia: "Pentru dreptate poti sa mori in piata publica". Manat de un tragic presentiment, a spus: "Mai bine murim aici, in colbul drumului, decat sa cedam un petec din sfantul pamant stramosesc!".

Liviu MUNTEAN


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 06 aprilie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 08 martie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter