SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSabin Luca: In zece ani Sibiul va fi cel mai frumos oras din Romania

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Directorul Muzeului Brukenthal este sigur ca in cativa ani sibienii si turistii vor putea vizita muzeul infiintat de el pe actualele hale Independenta.

Reporter: Cand ati anuntat ca vreti sa faceti muzeu la Independenta tota lumea a zambit. Acum, dupa ce ati facut deja primii pasi, radeti dumneavoastra?
Sabin Luca: (zambeste) Unii au zambit asa, mai cu gura pana la urechi, altii mai putin. De ce au facut asta...in Romania dupa 1990 eu nu am auzit sa se fi creat o structura noua culturala. Eu nu am auzit! Poate ati auzit voi? Şi din ce cauza se intampla asta? Pentru ca acum, in ultimii 15 ani, procesul este invers, de destructurare atat a unor bunuri industriale cat si a unor bunuri culturale.

Rep: Avem mai multe muzee decat majoritatea oraselor din tara. De ce ne-ar mai trebui inca unul?
S. L.: Un muzeu nou niciodata nu este prea mult. Un bun cultural nu este niciodata in plus. Noi incercam sa salvam ce se mai poate salva pentru ca mare parte din lucrurile de acolo s-au distrus din necunoastere, din neputiinta, din cultura mai marginala, din dorinta de a face acest capitalism salbatic. Acum, din 2007, s-a terminat cu capitalismul, fiind in Europa. Acum avem un capitalism dupa reguli, inclusiv culturale. Şi eu cred ca destinul Sibiului este vizibil in timpul anului 2007 si dupa anul 2007.

Rep.: Cum v-a venit ideea de a face un muzeu si de ce la Independenta?
S. L.: in timpul dezbaterilor privnd proiectelor de viitor ale Sibiului, la primarie, la Ordinul Arhitecitilor, nu mai stiu pe unde, mi-am amintit ca noi avem un fel de proiect acolo, al unui fost angajat al nostru. Am vorbit cu el, eu nu stiam si atunci incet s-a infiripat ideea. Plus ca aici la Sibiu avem cel mai mare centru muzeografic din Romania din care lipsea fix veriga aceasta, a patrimoniului tehnic industrial. Astra are tehniciile populare, patrimoniul preindustrial, noi avem breslele si lipseste fix veriga industriilor.

Rep.: Acum, dupa ce ati inceput proiectul, stiti cati proprietari sunt la Independenta?
S. L.: Nu si sincer nici nu ma intereseaza. Ştiu de SIF Transilvania ca e proprietar, si niste... dar nici nu conteaza. Ei oricum vor vinde unui investitor.

Rep.: La ce pret?
S. L.: Eu nu sunt nici investitor nici proprietar. Sigur, terenul este extraordinar de valoros acolo, dar vreau sa va spun ceva. Noi nu ne putem impotrivi acestei dezvoltari. Şi eu sunt sigur ca in zece ani cel mult Sibiul va fi cel mai frumos si echilibrat oras din Romania. Orasul are niste planuri de urbanism prin care se va dezvolta armonios.

Rep.: Armonios? Tocmai a fost aprobat un bloc turn langa Podul Garii, altele sunt in plan si proiecte apar zilnic.
S. L.: Cum sa nu existe un plan de urbanism armonios. Pai primaria ce pazeste? Eu nu pot vorbi acum in numele altora dar fiti siguri ca exista un plan unitar la nivelul primariei. Şi apoi, dumneavoastra ati fost in strainatate, ce ar fi ca Berlin-ul, Munchen-ul sa se fi dezvoltat doar la nivel de doua etaje, trei? Legislatia prevede o anumita distanta fata de cladirile istorice, o diferenta de inaltime fata de cea mai inalta cladire. Pai cum credeti ca va fi depasit in Sibiu, in inaltime, turnul Bisericii Evanghelice?

Baronul Brukenthal marca inregistrata
Muzeul National Brukenthal a preluat drepturile de autor asupra marcii Baronul Brukenthal. in viitorul apropiat, pe langa deja clasicele metode de promovare a muzeului, precum vederi, carti, brosuri si pliante, muzeul sibian va fi promovat dupa metodele occidentale, cu produse de alimentatie care vor purta marca Brukenthal sau produse de imbracaminte. Promovarea se va desfasura nu doar la nivel local sau national ci si international.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 24 iulie 2008


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter