SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSacralitate, domnesc si taranesc in Muzeul ASTRA

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

in consens cu Lucian Blaga

Aici, in Muzeul Astra, sacralitatea, domnescul si taranescul romanesc troneaza pe mai multe hectare. Este locul unde conceptul de cultura orala-populara/minora se afla intr-un dialog deschis cu conceptul de cultura scrisa - cultura urbana/cultura majora. in ciuda unei perceptii care ne-ar descrie o stare de opozitie a acestor componente in interiorul sistemului culturii, in procesualitatea devenirii lor, constatam interferente, ba chiar si complementaritati. Conform lui Lucian Blaga cele doua tipuri / nivele sau varste purced la un schimb reciproc de valori, inca de la inceputuri prin asa zisul pridvor al culturii.

Pridvorul culturii

Iata ca in cadrul demersurilor menite a promova cultura minora din spatiul national Muzeul Civilizatiei Populare ASTRA a gazduit a opta editie a mini-festivalului " Pridvor valcean ", proiect in care mai este implicat si Muzeul Dimitrie Gusti. Stoica Elena, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea, conducatorul delegatiei valcene a salutat colaborarea si deschiderea gazdelor fata de acest tip de demers, menit a valorifica artele traditionale dintr-un ancestral bazin cultural romanesc. in acest sens, cele mai vechi marturii de cultura scrisa descoperite in Valcea sunt in perimetrul Buridava dacica/Buridava romana, anume 16 inscriptii cu litere grecesti si latine, semnificative: BUR, REB, dar si BASILEYS THIAMARKOS EPOIEI (insemnand "Basileul Thiamarkos a facut "), ceea ce denota aici o viata activa straveche, chiar o organizare zonala, condusa de un "basileu "; acest Thiamarkos - succesor lui Burebista si antecesor lui Decebal, proprietar de ateliere, ocne si mine.

Pastratorii autenticitatii

Stoica Elena era bucuroasa ca "incinta" muzeului - din Dumbrava - este pastratoarea zestrei traditionale romanesti, motiv pentru care a fost organizat si acest festival la Sibiu. "Asa cum constatati ne aflam in fata unui teritoriu unde dincolo de confluentele culturale dintre Sibiu, Gorj si Olt, intr-o exprimare mai larga, vorbim despre fenomenul transhumantei culturale petrecut intre regiunile oltenesti de sub munte si Transilvania. Proiectul nostru se vrea a fi un pastrator al autenticitatii artelor traditionale prin mesterii populari din domeniul ceramicii, sculpturii in lemn, impletiturii din in si canepa, cusaturii etc. Ca un fapt inedit am adus la Sibiu "urmasele" papusilor de carpa. in anul acesta am venit si cu produse de miere, dupa retete traco-dacice. Am respectat cutuma gazdelor si am venit cu ateliere de producatori si nu de negustori, am venit cu dansatori autentici care traiesc si muncesc in mediul rural si nu de sorginte etno ". Stoica Elena era incanata ca se mai pastreaza in Muzeul Astra " modalitatile de comunicare sacre ". Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea a sarbatorit cu aceasta ocazie si 45 de ani de existenta. Conform directorului institutiei amintite " CJCPCT Valcea isi are sorgintea din vechile Case ale Creatiei de regiune - desfiintate in 1968 ".

UNESCO poate reconsidera valoarea Muzeului ASTRA

Biroul UNESCO de la Brescia-Venetia, pentru patrimoniul cultural imaterial a cerut Romaniei sa organizeze, nu de mult, o intrevedere a expertilor in acest domeniu. Poate ca se impune o noua reuniune internationala la Sibiu, aici in Muzeul ASTRA care ar putea prezenta celor de la UNESCO solutia romaneasca privind pastrarea patrimoniului cultural imaterial. "Cred ca intelectualitatea noastra a gresit dupa Revolutie atunci cand a parasit tot ce ne identifica ca fiind romani , si a catalogat toate valorile culturale de pana la Revolutie ca fiind produsele comunismului! Pana si patriotismul - atentie nu nationalismul - a fost considerat ca un produs al gandirii comuniste!!! Ca atare incultura a rasturnat termenul "valori culturale", context in care pana si facultatile de profil din tara au fost puse in situatia de a desfiinta catedrele de etnologie-folclor! ", spunea invitatul din Valcea.


ASTRA internationala

Dupa Conferinta Internationala de Turism, desfasurata (in aceste zile) la Palatul Parlamentului din Bucuresti o parte din delegatii celor 70 de tari participante, printre care doi diplomati, un secretar de stat si jurnalisti, au raspuns invitatiei lansate de Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale a Turismului anume de a participa la un Infotrip cu scopul de a identifica noi destinatii turistice in Transilvania, printre acestea figurand atat centrul nostru istoric cat mai ales Muzeul Astra. Ultimul obiectiv avea sa impresioneze nu numai prin bogatia patrimoniului muzeal, prin laboratoarele de restaurare ci si prin furnicarul uman din muzeu, prin bogatia activitatilor muzeale si culturale. O atentie speciala a starnit activitatea educational-muzeala, descoperita la Etno Tehno Park. Muzeografii au fost la inaltime si au facut un tur de forta cu invitatii rasfirati in grupuri: unii interesati de bisericile din muzeu, altii de edificiile oltenesti si ardelenesti. Cei mai multi au preferat sa mearga pe jos - pentru a lua pulsul turistilor, altii au dorit sa stie cum se face un ghidaj muzeal cu sareta. Conform obiceiului masa romaneasca nu avea sa nemultumeasca pe nimeni asa ca acum, asa cum spunea directorul general al Muzeului, dr. Valeriu Olaru, "astept[m reactiile din presa turistica internationala, dar si reactia agentiilor de turism de peste hotare ", un semn ca incet dar sigur Muzeul ASTRA va ajunge sa fie la statutul de "ASTRA international".
de Adrian Popescu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 11 iulie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter