SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSALA THALIA

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Multe ii datorez nepoatei mele dragi, Sara, un copil minunat in varsta de 6 ani. Printre altele si redescoprirea sau chiar descoperirea, pe ici, pe colo, a propriului meu oras, pe care, in ultimii ani, l-am strabatut in lung si-n lat, gratie plimbarilor noastre nu numai prin centrul istoric, tinta turistica obisnuita, ci si prin alte locuri si "cotloane " din orasul de jos sau din zonele periferice. Parca umblam sub deviza paradoxala "Turist in orasul meu ", oras pe care aproape ca l-am uitat in iuresul vietii cotidiene, care nu-ti mai lasa ragaz pentru contemplare sau admiratie. Astfel, am "escaladat ", mai de voie, mai de nevoie (la rugamintea irezistibila din ochii ei de o splendida candoare), Turnul Sfatului de vreo 10 ori in cei doi ani din urma. N-am mai facut asemenea "ascensiuni " de prin 1970, dar am avut satisfactia de a "panorama " acum un burg mult intinerit, pe fundalul celor mai semeti munti din tara. Nu cred ca mai poate fi vazuta o alta imagine plina de atata maretie. Ai impresia ca insusi Dumnezeu, binecuvantand locul, a hotarat: "Aici se va aseza omul! ". Brasovul medieval este in buna parte aidoma Sibiului, dar parca, fara sa-i lipseasca alte frumuseti particulare, prea se "infige " in coasta muntelui. Aprecierea poate fi doar un "moft " subiectiv determinat de orgoliul meu local de care nu ma pot debarasa...

Aceeasi priveliste unica ti se asterne in fata ochilor si din Turnul Bisericii Evanghelice, inalt de vreo 70 de metri, unde, pana in anul 2010, cand l-am vizitat de mana cu nepoata mea cea isteata si ahtiata dupa culmi, nu m-am incumetat sa urc.

Şi tot cu ea, am revazut unele muzee ale orasului: Muzeul Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinte Naturale. Şi, spre rusinea mea, am calcat pentru prima data in Muzeul de Vanatoare de pe strada Şcoala de inot. Toate m-au impresionat nu numai prin bogatia colectiilor lor, ci si prin modul deosebit, modern, in care se prezinta, in general, vizitatorilor.

Cu un surprinzator simt al esteticii arhitecturale, cu gustul si inclinatia ei spre culorile calde, Sara imi atragea atentia asupra multor edificii frumoase, emblematice ale orasului, observand, in acelasi timp, cu un soi de dezamagire in glasul ei coplesitor de sincer si atat de placut urechilor, si multe cladiri lasate, din motive neintelese pentru ea (ce-i drept, cateodata nici pentru mine!), intr-o trista paragina.

O constructie cu semnul clar al distinctiei, maiestuoasa si monumentala, vechi simbol al vietii artistice a orasului, lacas cultural de rang national, este Sala Thalia, actualul sediu al Filarmonicii sibiene. Admirand-o, impreuna cu nepoata mea, nu numai in stralucirea interioara ci si pentru originalitatea frumusetii exterioare, si studiind-o sub diverse unghiuri, nu am putut sa nu remarc o "ciudatenie " temporala inscrisa chiar pe frontispiciu: "THALIA " si, dedesubt: "1788-2004 "! Mi-am simtit judecata putin derutata, indispusa si, pentru moment, nu am realizat pe deplin ce si-a propus sa arate aceasta delimitare in timp, desi nu-mi era deloc straina semnificatia anilor. Apoi, m-am intrebat: inseamna ea oare lunga "viata ", de 216 ani, a zeitei Thalia? Nu, nu poate fi asta....! Muza comediei, zeita festivitatilor si a banchetelor, a carei superba statuie te intampina in hol, este un personaj mitologic, legendar, un simbol care va continua sa dainuie, probabil cat timp va fi asociat cu spectacolul artistic!

Prin urmare, m-am gandit eu, perioada se refera la sala purtand numele zeitei, la edificiu, in ansamblul sau, si, in aceasta ipoteza veridica, gasesc ca sunt de cuviinta comentariile care urmeaza.

Mai intai, sa-mi fie profund iertata descoperirea, iar daca ma insel vizual sau mintea mi-a luat-o razna ori nu pricepe inscriptiile cu trimitere istorica, sa fiu lamurit de cineva, oricine ar fi. Eu stiu un lucru absolut simplu si logic: doua cifre reprezentand ani diferiti, unite printr-o linie, semnifica, precum un cerc inchis, o durata expirata (a unei vieti omenesti, a unui eveniment istoric cu consistenta in timp, etc.).

Dar pe o cladire ca aceasta, aflata, iata, de secole, in picioare, adica "in fiinta " si inca atat de frumos reabilitata si emanand o noua personalitate arhitectonica, inscriptia cu limitele temporale mi se pare o anomalie.

Sala Thalia, redata circuitului cultural in anul 2004, dupa vreo 13 ani de studii si lucrari executate cu intermitenta, "se trage " din Turnul Gros construit pe la 1540, pe ale carui ruine a fost edificata in 1787 (intr-un timp record) de catre primarul Sibiului, Martin Hochmeister, cladirea teatrului de comedie, o bijuterie arhitecturala, care a inceput sa gazduiasca spectacole teatrale din anul 1788. Era primul Teatru de pe actualul teritoriu al Romaniei si unul dintre putinele existente in Europa. Pe langa spectacolele in limba germana, interpretate timp de vreo 160 de ani, aici s-a jucat pentru prima data si o piesa de teatru in limba romana, in 1867, cu tanarul Eminescu sufleur.

De-a lungul vremii, edificiul a suferit doua incendii, unul in 1826 si altul, devastator, in 1949 (daca stiu bine). Dupa ultimul sinistru, comunistii, desi l-au cam "desfigurat ", aplatizandu-i acoperisul, i-au mentinut totusi o oarecare functionalitate culturala, intr-o acceptiune izvorata din ideologia de partid. Aici, la "Clubul Independenta ", se desfasurau, pentru "oamenii muncii ", programe ale artistilor amatori, dar si "reuniuni " tineresti, cu "seri de dans ". O vreme, sala a fost "Cinema Independenta ".

Refacuta complet dupa anul 1990, din cate cunosc prin concretizarea unui plan de restaurare al arhitectului sef al Sibiului, cladirea, devenind un veritabil complex arhitectural, si-a recapatat personalitatea si rafinamentul artistic, turistii pozand-o, incantati, din toate partile.

Dar anul 2004, inscris imediat dupa liniuta, ce vrea sa transmita privitorului de aiurea sau unui concitadin neavizat? Cumva, ca este anul terminarii, in mare, a lucrarilor de restaurare si al repunerii in functiune? Da, corect, numai aceasta ar putea sa insemne. Caci, in niciun caz nu poate reprezenta apusul vreunei epoci (artistice, de pilda), sau incheierea misiunii culturale a cladirii abia renovate. Dimpotriva, anul 2004 marcheaza un nou inceput, cu toate ca sala este pusa, de acum, exclusiv in slujba spectacolelor muzicale. Şi atunci, evenimentul in sine si, eventual, cui apartine conceptia arhitecturala si cine a pus in opera reabilitarea trebuiau mentionate distinct, posibil sub anul infiintarii sau altundeva, pe fatada cladirii (daca exista aceste precizari, sa fiu scuzat...). in schimb, anul de nastere 1788 ar fi putut ramane, chiar singular, pe frontonul cladirii, sub inscriptia "THALIA ", cu o scriere referitoare, cel putin, la fondarea primului teatru din tara. Şi toate acestea, intrucatva, in afara sau in completarea informatiilor de pe placutele montate la intrarea in edificiu, pentru ca ceea ce m-a determinat "sa-mi dau cu parerea ", in sens critic, este exclusiv inscriptia de pe frontispiciu si nimic altceva.

Asa cred ca ar fi fost normal sa se procedeze! Altfel, o anumita logica, secundara, a textului, incadrata in principiul temporalitatii, ar obliga ca, in continuare, dupa anul "2004 ", sa se adauge inca o linie, sugerand perspectiva, dar si expectativa anului care va marca o noua restaurare...! Ceea ce, chiar daca mi-ar contrazice rationamentul initial, n-ar putea fi decat o pura fantezie...!

Sunt observatii de buna credinta, facute cu adanc respect si cu modestia unui traitor oarecare al Sibiului de azi, care isi iubeste orasul, in speranta ca se poate aduce corectia necesara, fara a mai avea vreo relevanta identificarea mainii care a trasat, in mod neinspirat, linia dintre cele doua date de referinta.

Daca gresesc, sa-mi fie cu iertare, sa mi se arate greselile si... sa nu mi se taie, totusi, capul!Viorel ZAILER


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 07 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter