SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSalajul imbogateste colectia de mori a Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Sibiu

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Moara din Ciocmani (comuna Babeni, judetul Salaj) reprezinta ultima moara cu „alvan ", care a supravietuit pe cursul Somesului, prin achizitionarea ei de catre Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA " din Sibiu, reusindu-se salvgardarea si valorificarea expozitionala a acesteia, moara cu „alvan " venind astfel in completarea bogatei colectii de mori a institutiei de cultura sibiene.

Moara din Ciocmani la CNM Astra Sibiu


Din punct de vedere tipologic, moara cu „alvan " poate fi considerata o moara hidraulica cu roata verticala, cu admisie inferioara, elementul esential de diferentiere fata de celelalte instalatii de macinat traditionale fiind prezenta si utilizarea acestui „alvan " – cu rol in pozitionarea rotii hidraulice fata de cursul apei. Mai exact, acest alvan reprezinta o constructie fixa, realizata din opt piloni verticali, inalti de 4 m, asezati de o parte si cealalta a rotii hidraulice, uniti intre ei, in partea superioara cu doua traverse de lemn in consola, peste care se intind cablurile ce sustin roata hidraulica. Instalatia hidraulica exterioara este formata din roata hidraulica propriu-zisa prevazuta cu palete dispuse pe trei cercuri metalice, roata fiind amplasata in albia Somesului. Axul rotii hidraulice poate culisa vertical pe distanta de 1,5 m, un capat avand lagarul montat pe un cadru metalic ce se deplaseaza pe doua canale metalice dispuse pe pilonii anteriori ai alvanului, celalalt capat deplasandu-se vertical prin intermediul unui cablu ce face parte din structura alvanului. Actiunea de elevare, respectiv coborare, a rotii hidraulice a morii (in functie de nivelul cursului de apa) se face beneficiind de ajutorul unei contragreutati, angrenata in reteaua de cabluri a alvanului, mobilitatea sistemului roata hidraulica-contragreutate realizandu-se manual, cu ajutorul unui troliu cu reductor cu angrenaj metalic.

Moara din Ciocmani la Muzeul Satului Sibiu


Pe axul rotii hidraulice este fixata o roata de lant, iar prin intermediul unui lant de tip Gall se realizeaza transmisia catre un pinion aflat pe axul rotii maselate a instalatiei interioare de macinat cereale. Pe acest ultim ax, este fixata si roata maselata verticala, care prin rotatie „ataca " un cilindru cu spite de lemn numit felinar sau crang, cu rolul de a transforma miscarea de rotatie verticala in miscare orizontala si de a actiona direct asupra pietrei superioare, obtinandu-se un raport final de transmisie de 1:18.

Sub raportul incadrarii tipologice, moara cu alvan nu poate fi atribuita exact intr-o categorie clara de instalatii hidraulice de macinat cereale, diferentierea intre acest tip de moara si morile plutitoare (cunoscute pe cursul Somesului si sub numele de mori pe bontaua) fiind aproape imperceptibila, acest fapt datorandu-se inexistentei unui sistem riguros de clasificare tipologica a instalatiilor de macinat cereale.

Moara din Ciocmani la Muzeul in aer liber din Sibiu

Moara cu alvan din Ciocmani care s-a aflat in proprietatea morarului Bota Traian, a fost amplasata pe malul drept al Somesului, la o distanta de circa 1 km in amonte de satul Ciocmani, fiind construita la jumatatea secolului trecut, pe fostul amplasament al unei mori plutitoare. Din punct de vedere practic, moara cu alvan reprezinta un sistem unicat de adaptare a morii plutitoare, la conditiile hidrografice variabile pe anotimpuri, sistemul ingenios de elevare a rotii hidraulice dovedind geniul tehnic si adaptabilitatea continua a taranului roman.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA " din Sibiu, detine cea mai completa si complexa colectie de mori din Europa, reconstructia morii cu alvan din Ciocmani, (inceputa la finele anului trecut, urmand a fi finalizata in primele luni ale lui 2009), completand in mod ideal patrimoniul mulinologic al muzeului sibian. in anul 2008 institutia sibiana, renumita la nivel mondial pentru colectia de mori de care dispune, a primit o vizita de lucru din partea Societatii Internationale de Mulinologie, la care a luat parte si presedintele acesteia, d-nul Willem van Bergen, care la sfarsitul cercetarii colectiei de mori a afirmat ca: „Pentru noi, mulinologii, colectia de mori a Muzeului ASTRA a reprezentat o experienta de neuitat si am putut aprecia patrimoniul bogat si varietatea tipurilor de mori expuse ".
Muzeograf
Paucean Ştefan 
Sursa:
Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
ursan elena ( 15.07.2009 08:43 )
am crescut la moara din ciocmani pt. fostii proprietari imi sunt bunici si moara ocupa un loc aparte in sufletul meu am amintiri frumoase de cand moara functiona si veneau oamenii la moara.sunt foarte incantata ca este expusa la muzeu


  

Alte stiri adaugate joi, 05 martie 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 14 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter