SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSalamul de Sibiu, o poveste de un secol

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Un italian in Sinaia

... asa incepe, spun unii, povestea Salamului de Sibiu. De altfel, o fabrica de mezeluri din Sinaia isi revendica dreptul de a fi continuatoarea fabricii pe care italianul din povestea noastra a deschis-o in Sinaia. Italianul se numea Filippo Dozzi si a venit in Romania pe la 1885, la cariera de piatra de la Piatra Arsa. Era pietrar, dar cunoastea si secretele prepararii salamurilor crude, aflate la mare cautare in tara sa de bastina. in consecinta, in 1910 a cumparat o cladire in care a fondat "intreprinderea Individuala Filippo Dozzi", specializata in prepararea salamurilor crud-uscate. Primele batoane de salam au aparut in 1911, iar produsul a avut succes, asa ca in curand statea pe mesele celor instariti, cu buzunare destul de largi ca sa si-l permita.

Cum a ajuns un salam produs in Sinaia sa poarte numele de Sibiu? Variantele sunt diferite. Se spune astfel ca Dozzi comercializa produsul sub denumirea Salam de iarna, iar pe teritoriul austro-ungar, produsul intra prin vama de la Sibiu, asa ca pe eticheta se aplica stampila "Vama Sibiu ". Mai tarziu, chiar pe comenzile venite din exterior se cerea "Salam din Vama Sibiu ", ca mai apoi tendinta de prescurtare sa reduca denumirea produsului la Salam de Sibiu. Şi se pare ca sub acest nume a fost cunoscuta delicatesa inca de prin anii 1930.

O alta legenda spune ca numele Salam de Sibiu s-ar datora faptului ca sasi de prin partile Sibiului lucrau in fabrica lui Dozzi, iar materia prima folosita in producerea salamului era adusa tot din zona Sibiului.

Salamul de Sibiu e originar din Medias

...asta sustin mediesenii si mai spun ceva: ca in orasul lor s-ar fi produs celebrul salam inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, de catre macelarii sasi angajati ai Fabricii de mezeluri (atestata documentar in anul 1895). Care era procesul tehnologic din acele vremuri? "Pentru inceput, carnea inghetata se toca pe butuc de lemn cu dispozitive de cutitare actionate prin balansare, iar pentru maturarea pastei se foloseau niste cuve. Pentru pastrarea materiei prime la o temperatura scazuta se folosea gheata recoltata din anotimpul rece din raul Tarnava si apoi depozitata in pivnitele fabricii. Abia in anul 1921 se construia primul frigorifer, fiind montate si instalatii moderne cu compresoare de mare capacitate ", povestea Nicolae Floca pentru Ziarul Financiar, in anul 2009.

Şi daca salamul era produs in Medias de unde denumirea de Salam de Sibiu? De la aceeasi Vama Sibiu prin care era exportat inca de la 1900.

Va intrebati daca Salamul de Sibiu a fost vreodata produs chiar in municipiul Sibiu? Unii spun ca da: Josef Theil, proprietar al fabricii mediesene pe la 1920, a infintat o fabrica de mezeluri si la Sibiu, producand (si) aici binecunoscutul salam.

Fabrica de Salam de Sibiu, in ruina

Limpede nu e nici azi povestea Salamului de Sibiu de la Medias. Conform Ziarului Financiar, societatea producatoare a incetat prepararea Salamului de Sibiu dupa 1991. in 2009, dupa o investitie serioasa de 6,6 milioane de euro, realizata din fonduri SAPARD, produsul a reintrat in productie. Apele nu au ramas insa limpezi si anul trecut societatea trecea prin executari silite, pentru ca in luna mai a acestui an sa fie mentionata printre primii trei datornici din judet.

Iar fosta fabrica unde Salamul de Sibiu era odinioara produs, e acum o ruina. Fara geamuri, dar cu o placa metalica pe care scrie cu litere mari negre: FABRICA DE SALAM DE SIBIU. Au fost si incendii aici, si scurgeri de amoniac, si accidente cu oameni cazuti de la inaltime in timp ce incercau sa mai fure niscai fier vechi.

Iar oamenii din zona au si mai multe povesti de spus: "intimplator mama mea sta chiar langa cladirea cu pricina si acum doua saptamani din cauza vantului puternic s-a desprins tencuiala de pe cladirea cea mai inalta din ansamblu. Bucatile desprinse au rupt acoperisul unei magazii. Cladirea prezinta un real pericol pentru toti vecinii. E veche, e plina de sobolani, e in centrul Mediasului si pe nimeni nu intereseaz", scria, pe un forum, un mediasean in anul 2011. "Curtea cladirii este o adevarata groapa de gunoi. Prostituatele sprijina gardul aceleiasi cladiri zi de zi", adauga un alt internaut.

Afaceri de milioane cu Salam de Sibiu

Chiar daca la Sibiu, Salamul de Sibiu nu sta pe roze, pentru altii e mana cereasca. in urma cu o luna si jumatate, Ziarul Financiar estima ca "Business-ul cu salamuri sub brandul "Salam de Sibiu" aduce producatorilor romani incasari anuale cuprinse intre 25 si 30 milioane de euro", iar Capital scria, la finalul lunii august, ca producatorul din Bacau al Salamului de Sibiu a vandut cu 7% mai mult Salam de Sibiu in ianuarie-august 2012, decat in perioada similara a anului trecut; adica, cele peste 410 tone de salam de Sibiu vandute au adusa firmei bacauane o cifra de afaceri de 17,7 milioane de lei pe acest sortiment .

Şi la asemenea succes nu e de mirare ca brandul Salam de Sibiu e unul disputat. in anul 2009, existau sapte producatori de salam de Sibiu, iar doi dintre ei isi disputau posesia retetei originale a italianului Dozzi.


* Salamul de Sibiu a stat pe mesele capetelor incoronate ale Romaniei: o dovedeste o comanda a lui L. Patac, furnizorul Curtii Regale, catre fabrica de salam "Filippo Dozzi" din Sinaia. Sursa: www.bursa.ro

* Primele livrari peste hotare de Salam de Sibiu s-au realizat inca din anii `50. Pana in anul 1989 se ajunsese la un export de 40-50 tone lunar in Austria, RFG, Cehoslovacia, Polonia, Israel, Belgia, Suedia si URSS. Datorita succesului sau, atat pe piata nationala, cat si la export, productia Salamului de Sibiu s-a extins in diferite zone ale tarii. in perioada regimului comunist, in anii 1975-1976, s-au infiintat si alte fabrici care produceau salamul de Sibiu." Sursa: www.sibiusalami.com
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 29 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 11 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter