SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Sambata la piata - intre branzeturi si deserturi. Alaturi de ministru

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cu o zi inainte pregatesc bunatati: preparate din carne, branza sau prajituri cu fructe. Pe langa ingredientele culinare, adauga retetelor dragoste, rabdare si atentie. Asta fac comerciantii sibieni, care, in fiecare sambata, dis-de-dimineata, se trezesc sa mearga in Piata Ţaraneasca Transilvania si sa isi aseze la tarabe ceea ce au pregatit cu minutiozitate. De la fructe pe care le-au cules din propria livada, pana la produse gatite la cuptorul propriu.

"Deci e bine cat de cat"

E soare, cald si forfota. Un prim popas il facem la standul cu fructe. Aici, Loredana Vasilache de la Marul de Sibiu isi asteapta clientii. "Am avut mere, piersici, prune, toate cu trei lei. Am vandut in jur de 70 kg de mere de dimineata, de la sapte si jumatate, prune in jur de 150 kg, iar piersici cam 100 kg. Deci e bine cat de cat", spune aceasta. De la ea, oamenii isi pot alege singuri produsele, dupa bunul plac. Sta de la ora sapte in piata, ca si Ovidiu de la Hortisem. "Sunt de la ora sapte aici. Am vandut cele mai bune si cele mai frumoase mere. Vreo doua mii de kg", spune barbatul, care vine din Sadu. Iar cumparatorii se declara satisfacuti. "Sunt bune, pe gustul copiilor mei", marturiseste Daniela, una dintre cliente.

1.500 de oua vandute in fiecare sambata

Piata ┼óaraneasca aduna oameni din tot judetul. De pilda, din Calvaser, ┼×eica Mare, Cosmin Stoia vine sambata de sambata cu aproximativ 1.500 de oua de gaina. "Am 400 de gaini. Le hranesc cu furaje naturale si aduc aici cate 1.200-1.500 de oua. Le vand pe toate", ne destainuie. Ora 13 il apuca de fiecare data. "De azi dimineata am dat in jur de o mie", adauga acesta in jurul orei 11. Vecina ii e Anca Vicoi. Femeia din ┼×ura Mare pune la dispozitia cumparatorilor branza, ceapa, morcovi, patrunjel, branza de burduf, telemea si casuri. Pe toate le pregateste cu atentie pentru ca sambata sa fie zi cu profit. "Casul s-a vandut. Mai am un pic de telemea", marturiseste comercianta. Preturile produselor ei sunt accesibile. De pilda, pentru o bucata de cas sau telemea trebuie sa scoti din buzunar 18 lei, pentru branza de burduf 25 de lei, pentru un kg de ceapa 3 lei, iar pentru unul de morcovi 2,5 lei.

Iar ca desert...

Dupa o tura de piata, intre branzeturi si carnuri, isi fac loc si deserturile. Una dintre "responsabilele" acestui segment este Aurelia Durdun. Cu sortu-i dinainte, ea isi intampina clientii cu hencles, paine de casa, taitei, placinta cu mar, prune, caise, rulade si prajituri. Acestea sunt doar o parte din produsele pe care, inca din septembrie, le pregateste intotdeauna pentru a veni la piata. Ingredientele pe care le foloseste sunt simple, la indemana oricui. Dar nu si pasiunea pe care o adauga. De exemplu, pentru o placinta de prune nu iti trebuie multe. "Eu le fac pe toate. Pentru placinta cu prune folosesti aluat de hencles traditional. Pun pe desupra prune, gris, ou, zahar si adaug si smantana", spune femeia. Pentru ea, vineri este zi de trebaluit. Dar si de frumusete a practicii culinare.

Nicolae Banicioiu, oaspete la piata

Sambata trecuta, Piata Traditionala Transilvania a avut si un oaspete din partea Guvernului. Nicolae Banicioiu, ministrul Tineretului si Sportului, insotit de Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, a incercat branza, carnea de curcan si henclesul. "O idee foarte buna. Ma bucur ca sunt sprijiniti producatorii autohtoni. Nu au taxe impuse. Totul este eco, sunt numai produse de calitate si cred ca ar trebui multiplicata ideea aceasta si in celelalte judete din Romania", marturiseste ministrul. inca nu cumparase nimic, pentru ca "pana la Bucuresti ar trebui sa le car mult drum si s-ar strica tot. Dar am gustat mai multe produse, mai ales branzeturi. ┼×i sunt extraordinare. Ar fi bine sa avem si noi la Bucuresti ce aveti dumneavoastra aici", conchide Nicolae Banicioiu.

Piata Ţaraneasca Transilvania este deschisa in fiecare sambata, de la ora 7.30 si pana la ora 13.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 29 iulie 2013






Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter