SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSan Marino - Romania, un meci degeaba

Stiri din Sibiu: Sport Adauga un comentariu »

in lipsa unui dusman, a unui adversar, fotbalul nu mai e sport iar o echipa ca nationala lui Piturca va sta pe loc in meciul cu San Marino precum sageata din paradoxul lui Zenon, adica in miscare, dar totusi in repaus.

Exista o teorie conform careia pentru a construi o societate, si pentru ca aceasta sa fiinteze, are nevoie de un dusman. Şi ca argument aduc fascismul care a reusit prin crearea unui dusman - evreii - sa capete o forta colosala. Prin aceleasi metode fascistii au pierdut insa si razboiul, devenind ei insisi un inamic. Tot ca argument al aceleiasi teorii e si aparitia terorismului "binladenian", o lipsa a unui adversar redutabil pentru SUA dupa dizolvarea raului sovietic. Comunismul a fost folosit ca "bau-bau" in Romania si la aproape 20 de ani de la disparitia lui. Şi strategia a dat roade la ultimele alegeri prezidentiale.

Ca si in politica, si in religie construirea dusmanului a fost si ramane foarte importanta. Crestinismul, de pilda, a pus mai mult ca niciodata o delimitare clara intre bine si rau, a dat un nume binelui si un nume raului, Rai si Iad. Nu stim insa exact cum e Raiul, peste tot e descris vag si in termeni abstracti, dar in Iad sigur sunt flacari.

Ideea e ca avem nevoie de un rau, nu numai pentru a ne defini identitatea ci si pentru a ne procura un obstacol care sa ne ajute sa ne demonstram si sa ne evaluam sistemul de valori infruntandu-l. De aceea cand dusmanul nu exista el trebuie construit, inventat, pentru ca ne putem recunoaste pe noi doar in prezenta altuia.

Plecand de la aceasta idee si aplicand teoria in fotbal, care este fara doar si poate un fenomen de masa, unul social, se poate spune clar ca sportul se bazeaza in general pe competitie. Piturca a demonstrat in nenumarate randuri ca are capacitatea de a inventa dusmani, asta l-a facut poate si un bun antrenor, dar chiar si asa, un adversar ca San Marino nu poate fi un competitor. Şi in absenta unui dusman, un grup nu poate deveni in niciun caz o echipa. Adunatura lui Piturca, selectionata, are nevoie de experiente care sa o transforme intr-o echipa, doar asa vor putea sa joace un fotbal adevarat. Pentru a crea ceva trebuie sa ai un adversar, un dusman, ori San Marino, dintr-un total de 105 meciuri, a castigat unul, cu Liechtenstein, si a remizat in alte trei. Iar goluri a marcat 17 si a primit 340 in tot atatea meciuri.

in aceste conditii, un "meci" cu San Marino, fie el si "friendly", va fi o partida nula, un meci nejucat. Asa vom ajunge la paradoxul sagetii lui Zenon, care zboara, dar de fapt e in repaus. in momentul meciului cu San Marino, sageata lui Piturca se va afla in repaus, ocupand un spatiu egal cu sine insasi. Iar daca va ocupa spatii egale cu sine insasi, nu se va misca. O echipa care nu joaca fotbal adevarat e in repaus, pentru ca sportul presupune mereu o extindere a limitelor - "Citius, altius, fortius". Şi daca nu joci in parametrii lui "mai repede, mai sus, mai puternic" atunci nu joci, ramai la valoarea de dinaintea meciului respectiv.

Evident ca teoria lui Zenon a fost transformata in timp de fizicieni intr-un paradox, iar stiinta continua sa evolueze. E posibil ca intr-o zi, atunci cand oamenii vor reusi sa demonstreze ca un obiect se poate situa in acelasi timp in doua locuri diferite, meciul cu San Marino sa devina important. Doar atunci poate vom putea spune ca in acelasi timp, nationala lui Piturca a fost pe 10 august in San Marino, dar a jucat si cu Argentina pe noua arena nationala.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 10 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter