SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSARA DIN IA-SARA - LA MULTI ANI !

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Cea de a IV-editie a concertului de colinde de pe Valea Hartibaciului a confirmat asteptarile initiatorilor si organizatorilor acestui eveniment, prin care se dorea ca minunatul tezaur ce a asigurat pastrarea credintei stramosesti in lupta cu vitregiile istoriei, sa nu se piarda.

Colinzile, ca si vestigiile arheologice, confirma, daca mai era necesar, perenitatea noastra pe aceste meleaguri, faptul ca nu existam aici de ieri, de alaltaieri ci de pe vremea lui "Badica Traian ". De-a lungul devenirii noastre istorice au pastrat "legea stramoseasca ", au creat unitatea necesara pentru a nu ne risipi in culturile altor neamuri, fiind adeseori arma noastra de rezistenta, de lupta impotriva celor ce voiau sa ne uitam limba ori sa devenim cu totii atei.

Acum, cand avem iluzia ca nu mai e necesar sa ne aparam credinta si neamul, acceptam cu usurinta sa uitam valorile noastre spirituale, ne lasam orbiti de valori ce nu ne apartin.

Sesizand acest pericol, facilitat si de schimbarile demografice, Protopopiatul Agnita si Casa de Cultura "Ilarion Cocisiu ", au organizat in urma cu patru ani primul concert de colinzi de pe Valea Hartibaciului.

A fost un inceput timid, majoritatea fiind convinsi ca acestea s-au pierdut ori ca cei care le mai stiu sunt prea batrani pentru a le mai canta. Acum, la a IV-a editie s-a vazut ca ele mai exista ca traind in inimile celor care nu le-au uitat, au putut fi reinviate si aduse pe scena spre bucuria atat a celor care le canta cat si a celor care au primit colindatorii.

La deschiderea concertului a vorbit preotul Ioan Dumitru Tatoiu din Fofeldea care a spus printre altele: "colinzile sunt expresia Sfintei Scripturi si colindatorii devin apostoli si martori ai implinirii fagaduintei de venire a mantuitorului in lume ".

Au venit la Agnita, sa-i colinde pe toti hartibacenii, grupuri de colindatori din Retis, Nocrich, Chirpar, Ravasel, Sasaus, Merghindeal, Coves, Ghijasa de Sus, Ighisu Vechi, Fofeldea, Mihaileni si reprezentantii gazdelor, corul Sf. Nicolae. De remarcat ca din cele 11 sate doar 4 sunt resedinta de comuna, celelalte 7 fiind satele vechi Rom anesti de pe Valea Hartibaciului, unde aspectul arhaic al colinzilor este mai pregnant, conservarea lor fiind facilitata si de relativa izolare. Este mai ales cazul satului Ghijasa de Sus, unde mai dainuie un filon de aur pur, pus mai bine in avidenta anul acesta de un numar mai mare de colindatori decat la editiile anterioare

Remarcabila a fost prezenta preotilor alaturi de colindatori, in culise ori integrati in grup, cantand impreuna cu ei.

Casa de Cultura din Agnita n-a organizat nici concurs si nici festival de colinde. Ea a fost gazda cetelor de colindatori de pe Valea Hartibaciului care au adus aici spiritul marii sarbatori crestine, realizand atmosfera vechilor traditii, asa cum s-au perpetuat ele de-a lungul veacurilor. Aceeasi tema si uneori aceleasi texte al colinzilor, dar cantate atat de diferit, fiecare purtand amprenta specificului local al comunitatii.

Cele 12 grupuri de colindatori si-au urat unii altora "Sara din ia-sara s-ajungeti la multi si fericiti ani! ", urare traditionala pe Valea Hartibaciului.

Bucuros de reusita acestui frumos concert, Protopopul Ioan Jurca le-a multumit si i-a felicitat pe colindatori, pe preotii care s-au ocupat, la fel ca vechii lor inaintasi, de pregatirea colinzilor si pe primari care au sprijinit deplasarea la Agnita.

in calitate de mare gazda, Ioan Dragoman directorul Casei de Cultura a dat curs oratiei; "Ia, cinstita gazd-aleasa,/intinde masa frumoasa/cu spata de carne grasa./Da-ntinde-ne pe masa/un colac de grau/s-un pahar de vin/ca sa ti-l inchin./La anu si la multi ani!" si i-a poftit pe colindatori la restaurant. Aici, vestitorii Nasterii Domnului, au incheiat o seara frumoasa cantand cu totii "O, ce veste minunata ".


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 15 decembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter