SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSATUL DE-SINE-STATATOR - ALMA VII

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pe soseaua de la Medias spre Agnita, dupa 5 km, un indicator le arata calatorilor ca spre dreapta, la 2 km, este localitatea Alma Vii. Urmand traseul pe un drum neasfaltat, dar bine intretinut, ajungi intr-un sat specific transilvan, in care ororile stridente ale modernitatii nu si-au pus inca amprenta. Un sat specific sasesc, caruia cei ramasi nu i-au schimbat infatisarea.

Soarta locuitorilor acestui sat, ce apartine de comuna Mosna, ar fi fost identica cu a altora din acelasi tip de sate izolate, in care timpul parca s-a oprit, si oamenii isi traiesc viata de pe o zi pe alta muncind pamantul, crescand vite, dintr-o agricultura de semisubzistenta sau de subzistenta. Dar satul acesta izolat a avut sansa sa fie descoperit de membrii Fundatiei "Mihai Eminescu Trust", care i-au vazut frumusetile si potentialul turistic. Ei au vazut frumusetea arhitecturala a satului, frumusetea peisajului inconjurator si mai ales frumusetea oamenilor, a oamenilor simpli cu sufletul nealterat de modernism si globalizare. De aceea au implementat aici proiectul "Satul de-sine-statator ".

Proiectul este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si implementat de micul, dar inimosul grup de la Fundatia "Mihai Eminescu Trust".

Activitatea grupului de la MET a inceput cu discutiile avute cu locuitorii satului, pentru a-i convinge asupra valorii patrimoniului istoric construit si cu necesitatea ca acesta sa ramana neschimbat.

A urmat multa munca, au fost restaurate fatade de case vechi, au fost reparate podetele din lemn cu metode traditionale si s-a colaborat permanent cu locuitorii satului, unii fiind instruiti in meserii de constructii traditionale.

Una din cele mai remarcabile realizari, ale activistilor de la MET, este restaurarea vechii scoli care a devenit Centru de Informare si Pregatire Profesionala. Este unicul Centru din tara, realizat in mediul rural, conceput pentru a oferi nu numai informatii ci si pregatirea profesionala celor dornici sa-si insuseasca o meserie traditionala.

in 14 decembrie a fost inaugurat acest obiectiv important realizat in Alma Vii, obiectiv ce a desavarsit proiectul "Satul de-sine-statator ".

Cu aceasta ocazie, dupa oficierea de catre preotul Ioan Bucur a slujbei religioase si dupa taierea panglicii inaugurale, Caroline Fernolend, reprezentanta fundatiei MET, a multumit colegilor care au implementat cu succes acest proiect si a mai multumit primarului Eugen Roba si directorului scolii, profesorul Ionel Şotropa, care le-au fost alaturi si i-au ajutat , pe tot parcursul derularii actiunilor.

Acum, satul Alma Vii a devenit un obiectiv turistic important din judetul Sibiu, unde locuitorii au inteles valoarea patrimoniului pe care l-au mostenit si pe care trebuie sa-l pastreze nealterat. Unii si-au insusit primele elemente de activitate agroturistica fiind gata sa faca fata solicitarilor celor care doresc sa gaseasca o oaza de liniste si frumusete, cu mancaruri traditionale curate, altii au invatat mestesuguri putand sa realizeze lucrari ce respecta valorile autentice.

Alma vii este un Sat de-sine-statator.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 30 decembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter