SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Satul nu e lada de gunoi a arhitecturii!"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

A venit in Romania si s-a indragostit. Nu de vreo minunatie a arhitecturii moderne, ci de minunatiile arhitecturii traditionale ce supravietuiesc inca in sat. Vorbim de Printul Charles al Marii Britanii cel care, de ani buni, preda Romaniei si romanilor o lectie de pretuire si protejare a patrimoniului din mediul rural. Din pacate insa putini sunt cei care au invatat ceva din modul in care printul Charles si-a restaurat proprietatile din Romania; au invatat mai mult, in schimb, din noile tendinte din arhitectura si amenajari, asa ca fatade pe care sunt inscriptionati ani precum 1805 sau 1786, case vechi din lemn zugravite in albastrul de Marginime dispar sub centimetri de material termoizolant si sub portocaliul sau rosul aprins al lavabilei. Asta constata specialistii Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Sibiu la fiecare vizita in satele Sibiului si tocmai de aceea s-au alaturat Asociatiei Culturale "Monumentum" intr-un proiect menit sa atraga atentia asupra valorii acestui patrimoniu, iar cei vizati sunt chiar oamenii care locuiesc in astfel de localitati. Lor li se explica ce au obligatii au in pastrarea arhitecturii autentice si ce lucrari, executate la fatade sau acoperis, dauneaza vechii arhitecturii.

Din casa in casa

64 de comune din judetele Sibiu, Mures si Brasov sunt vizate in cadrul proiectului de protejare arhitecturii traditionale. Cam o treime dintre ele apartin judetului Sibiu si toate sunt strabatute de specialistii celor doua organizatii, care vin aici pentru a informa oamenii, dar si pentru a da avertismente celor care au executat sau executa interventii neadecvate asupra imobilelor. Un punct important il constituie, de asemenea, discutiile cu primarii, pe care specialistii in arhitectura incearca sa ii convinga sa adopte regulamente severe de protectie a patrimoniului in noile PUG-uri.

Prima etapa din proiect e deja in derulare: s-au purtat discutii cu primari din aproape 20 de comune sibiene si in vreo zece localitati din judet s-a facut o informare, din casa in casa, a oamenilor. "Am ales ca mergem, in primul rand, in localitati unde nu s-a intervenit foarte mult in arhitectura traditionala: in Valea Viilor si Biertan, care sunt situri protejate de UNESCO, in Richis, Copsa Mare, Vecerd, Ighis, Retis, Sasaus, Malancrav etc. Am realizat o inventariere si o fotografiere a fatadelor pentru ca generatiile viitoare sa poate reconstitui si reconstrui ce s-a stricat si se strica. Vom intra apoi si in sate din Marginimea Sibiului, precum Fantanele, Vale, Sibiel", spune Eugen Vaida, presedinte Asociatia "Monumentum".

De ce e necesara o astfel de informare din casa in casa? Pentru ca "de obicei, in timpul controalelor noastre, proprietarii care au executat interventii neadecvate asupra imobilelor spun ca nu cunosteau regulile, ca nu i-a informat nimeni, ca nu stiau ca au nevoie de autorizatii de construire sau de modificare a arhitecturii imobilului. Tocmai de aceea, acum oamenii sunt informati si semneaza ca au fost informati. Le dam avertismente daca executa interventii neadecvate, iar daca nu se supun indrumarilor noastre, anuntam institutiile abilitate. Sunt singurele cai prin care putem proteja patrimoniul", spune Calin Trufasiu, director Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Sibiu.

"...in doi ani s-ar putea sa nu mai avem mai nimic"

Valea Viilor e sit UNESCO, adica are o biserica fortificata inclusa in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, si, in atari conditii, te-ai astepta ca intreg satul sa fie exemplu in protejarea patrimoniului. Dar nu e asa. "Am gasit interventii catastrofale in arhitectura. Din pacate, oamenii nu inteleg ca, chiar daca imobilul lor nu e monument istoric, localitatea are un anumit statut, ca exista o zona protejata, asa ca nu pot face orice fel de interventii", precizeaza arhitect Ştefania Romascan. 

Multe interventii neavenite au fost constate si la Iacobeni, cata vreme intr-un sat izolat precum Copsa Mare exista destule imobile ce pot fi date drept exemplu. Acolo o italianca a restaurat corect nu mai putin de 12 case, dar tocmai vizavi de ele, un localnic a gasit de cuviinta sa-si zugraveasca imobilul in galben fosforescent. A primit avertisment si are la dispozitie trei luni ca sa repare ce a stricat si sa zugraveasca intr-o culoare adecvata.

Cercetarile in teren au indicat faptul ca exista si proprietari "periculosi " pentru arhitectura traditionala a satului. Unii dintre ei sunt romanii care au lucrat sau lucreaza in strainatate si care vor sa aiba la ei in sat o casa ca in Italia sau Spania: "in functie de materialele folosite, poti sa-ti dai seama daca omul a lucrat in Spania sau in Italia. Modernizarile s-au facut clar sub influenta tendintelor din alte tari. " Şi sasii plecati in Germania reactioneaza la fel, asa ca atunci cand vin vara in vacanta, gospodariile lor din Romania vuiesc de muncitori si de masini ce transporta materiale de construit. Rezultatul? Casa saseasca veche de un secol nu mai seamana deloc a casa saseasca, ci a constructie de secol XXI din Germania. Iar toate aceste schimbari se petrec intr-un ritm foarte accelerat, atrag atentia specialistii, asa ca, in vara, cand echipele de teren au colindat satele, au constatat ca tot la doua zile mai incepea renovarea unei case. in plus, muncitori de pe acoperis sau schele erau pe loc "inghititi " de pamant de indata ce din capatul ulitei se anunta controlul organelor abilitate. Şi cu un ritm atat de accelerat al renovarilor, viitorul arhitecturii traditionale de la sate nu se arata prea roz: "daca lucrurile continua asa, in doi ani s-ar putea sa nu mai avem ce proteja. "

Vinovati de degradarea accelerata a patrimoniului sunt proprietarii, dar si multi arhitecti, subliniaza Eugen Vaida: "Din pacate multe lucrari de renovare sau modificare se fac fara proiecte, iar cand omul merge totusi la arhitect sa-si faca proiect, sunt multi arhitecti care ii fac un proiect din doua-trei linii, fara sa se intereseze de specificul arhitectural al locului. Dar trebuie sa intelegem cu totii ca nu se pot face proiecte dupa ureche, ca satul nu e lada de gunoi a arhitecturii".
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 01 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter