SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGScriitoarea privind inapoi cu nostalgie

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Orice om, cand ajunge la o varsta... rezonabila, si cu atat mai mult un creator - fie el compozitor, pictor, literat - isi priveste existenta, incercand sa-si evalueze prezenta pe Pamant, daca a facut mai mult decat umbra. Rodica Braga, in patru decenii de truda scriitoriceasca, are ce aduna si socoti. Nu i-am contabilizat volumele publicate, dar are - numai la mine in biblioteca - un raft cu cartile tiparite: proza, poezie, eseu, publicistica. Este stiut (si verificat) faptul ca scriitoarele stiu sa-si "gestioneze" mai bine operele decat omologii de sex opus, care se mai lasa pe tanjeala, sperand ca altii sa se ocupe de antologarea scrierilor.

Anul trecut, am semnalat aparitia antologiei de poeme "Vanare de vant", iar acum ne aflam in fata celei intitulate "Visand viata" (Editura Tipo Moldova, Iasi), in colectia Opera omnia, incluzand prozele scurte din tineretea autoarei: Sangele alb al pietrelor (1972) si Eternitati de-o clipa (1982). Multi scriitori, ajunsi la maturitate si notorietate, isi repudiaza scrierile din anii de inceput, parandu-li-se naive, strangace, artificioase. Rodica Braga priveste inapoi cu nostalgie si tine sa ne reaminteasca debutul sau in lumea literara. Adevarul este ca ambele volume de schite s-au bucurat, la vremea aceea, de aprecieri din partea unuor critici de notorietate. Spre exemplu, despre Sangele alb al pietrelor, Constantin Cublesan, in Tribuna de la Cluj, scria: "Calitatile prozei din acest volum de debut al Rodicai Braga ne indreptatesc sa speram intr-o evolutie rapida si sigura a sa", iar Dan C. Mihailescu, in revista Steaua, in 1982, remarca: "Varietatea si profunzimea zonelor lirice, apetenta nedisimulata fata de psihologiile marcate de solitudine sau descurajare, ca si pentru cele puternice, dar puse inaintea unor dileme de existenta, capacitatea de a opera in cadrul unui larg registru de nuante sentimentale paralel cu dezvoltarea epica bazata pe o anume stiinta a simplitatii, ostila artificiilor fastidioase de constructie, sunt trasaturile specifice prozei semnate de Rodica Braga".

Niciunul dintre cei care au scris despre cartile Rodicai Braga nu s-a inselat in asteptari, ea afirmandu-se ca o prozatoare autentica prin cateva dintre romanele ulterioare, daca ar fi sa amintesc doar Nisipul memoriei, Dincolo de dragoste, Singuratatea pamantului, Maia, Adagio, Vara de sidef.

"Visand viata" este o carte (si de biblioteca) frumoasa.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 28 ianuarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter