SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Se lasa Postul Craciunului. Ce punem pe masa?

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Perioada destinata postului inseamna refuz, credinciosii ferindu-se de excese, punand la colt poftele si incercand sa faca fata tentatiilor. in special culinare. Pentru ca fie o recunoastem, fie nu, facem parte dintr-un popor indragostit de mancare, pentru care masa incarcata e simbol de bunastare. Tocmai de aceea, cea mai grea dintre toate interdictiile pare a fi limitarea de la mancare. O vizita prin magazinele orasului ne arata, insa, ca postul nu este o perioada tocmai usoara nici din punct de vedere financiar, pentru ca meniurile exclusiv vegetariene pot deveni chiar costisitoare. Asta daca vrei sa mananci cat de cat echilibrat, fara a-ti priva organismul de proteinele atat de importante unei bune functionari. Cartofii, painea, pateurile din soia, soia, fasolea, zarzavaturile de baza pentru supe si tocanuri (morcovii, ceapa, cate un ardei pe ici, pe colo, rosiile, mazarea) si gemurile par sa fie ingredientele esentiale ale retetelor de post romanesti. Retete care, odata "invelite" in atat de inteleapta vorba: "Mai bine mai putin si bun decat mult si prost" si imbogatite cu alte elemente extrem de gustoase pot transforma masa fara carne, oua, lactate si branzeturi, in adevarate festinuri, care pe deasupra sunt sanatoase si nici nu ingrasa.



Nicio masa fara proteine



Ştim deja ca mesele de post ale romanilor numai proteine nu au, acestea fiind elemente esentiale in procesul de constructie a celulelor, nu de putine ori fiind considerate "caramizile" organismului. Şi tocmai de aceea atunci cand ne vine in minte eterna intrebare "Eu ce gatesc azi?" trebuie sa ne gandim la un mod de a include proteinele vegetale in masa de post. Dintre acestea, pe primele locuri se situeaza leguminoasele cu boabe, adica: fasolea boabe care costa 8.50 kilogramul, dar si fasolea neagra si rosie care se gaseste la conserve de 3 sau 6 lei, nautul putand fi asezat si el intre ingredientele mesei. Şi daca tot vorbim despre naut, atunci cand ne-am plictisit de "zama" si de tocana, am putea incerca humusul. Poate fi cumparat gata preparat, de la orice supermarket sau hipermarket, costa 8 lei caserola si poate fi achizitionat simplu sau cu boia de ardei. Preferatul popoarelor arabe, humusul, "construit" din naut este foarte gustos si poate deveni o sursa importanta de proteine, aceleasi proteine facandu-si loc si in pungile cu bucati de soia la 2 lei sau in branza tofu, care e putin mai scumpa: 6.30 lei cutia. Cu toate acestea, branza cu pricina, fara pic de grasime animala poate inlocui cu succes clasicele produse lactate, putand fi pusa chiar si pe gratar, dupa ce a stat putin intr-un bait cu ierburi aromate, ulei de masline, putina zeama de lamaie si un strop de sos de soia, pentru gust. Şi acestea nu sunt singurele optiuni, pentru ca cei care vor sa treaca prin perioada postului fara a-si slabi organismul, au si optiunea avocado-ului. Desi nu foarte popular la romani, si destul de scump (4 lei bucata), avocado este considerat un fruct aproape miraculos, fiind numit si "untul vegetal" pentru ca are foarte multe grasimi sanatoase, proteine si antioxidanti. Chiar daca la prima vedere nu are niciun gust, transformat in pasta (este bun cand e moale), combinat cu sare, piper, zeama de lamaie, ulei de masline si putin usturoi, poate fi mancat pe paine prajita, la micul dejun, fara probleme.

Şi pentru ca vorbeam despre proteine, acestea mai pot fi "extrase" de organism si din semintele de floarea-soarelui, de bostan, din nuci si alune, care pot fi consumate ca atare, zdrobite in fel de fel de salate sau pe painici si chifle preparate acasa. Aproape 10 lei costa o punga de alune de padure, un mix de nuci crude ajungand la 7 lei. Semintele de floarea- soarelui si de bostan sunt mai ieftine, cei care vor sa se delecteze cu ceva dulce putand opta pentru caise deshidratate la 10 lei punga, mixuri de fructe uscate la 16 lei sau pentru pungi de smochine deshidratate la 6 lei.



Nu doar tocana



Tocana de cartofi sau legume, atat de obisnuita in posturi, ar putea suferi si ea cateva schimbari, ingredientele importante ale bucatariei fiind imaginatia si prezentarea. Asadar, cu putina deschidere, vreo doua cepe albe mari, doi dovlecei, o vanata si tot vreo doi ardei pot fi transformati, cu mirodeniile potrivite, in frigarui la tava, clasica mamaliga data la cuptor dupa ce a fost acoperita cu un strat generos de rosii, ciuperci si alte legume furand privirile si papilele gustative. Şi pentru ca banii-s cei care ne dau de furca, kilogramul de vinete costa 5.50 la supermarket, dovlecelul 6.50, o caserola de o jumatate de kilogram de ciuperci pleurotus fiind 7 lei.

Dincolo de acestea, insa, intotdeauna pot fi preparate portii frumoase de paste fara ou, cu sos de rosii, busuioc si usturoi, la preturi mai mult decat rezonabile, orez normal, cu bobul lung sau salbatic, pentru diversitate, cu legume, retetele chinezesti fara carne facandu-si veacul in numar urias pe internet. Asta daca nu iti plac cruditatile si fructele proaspete care nu trebuie sa lipseasca de pe o masa care se vrea sanatoasa.

O simpla privire si totul pare scump, dar cu o atenta "gospodarire" a retetelor si a bugetului, cu produsele piperate cumparate in cantitati mai mici, cu mese insotite de sucuri de fructe proaspat stoarse, toata aceasta perioada se poate transforma in una de reculegere, dar totusi plina de provocari culinare. Atat pentru gospodine cat si pentru "degustatori".


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 12 noiembrie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter